andronicus Napisano 22 Listopad 2007 Autor Napisano 22 Listopad 2007 Czy ktoś z Forumowiczów ma może informacje?zdjęcia PZL 43 przejętych przez lotnictwo polskie we wrzesniu 1939.Dostępna jest relacja por. pil. obs. Czesława Malinowskiego z 41 eksadry, który przejmował te samoloty z Okęcia (nieudane) i z Bielan (to się powiodło) , a następnie walczył na tym samolocie. Do eskadry włączono conajmniej 2 sztuki tych samolotów.Może gdzieś pojawiły się niemieckie zdjecia wraków tych samolotów - ten, na którym walczył malinowski robił się podczas lądowania w Brześciu. Pytanie jak były one oznaczone - bułgarskie czy polskie maolowanie?
GrzeM Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Podobno był jakiś z oznaczeniami bułgarskimi, Niemiecki MSZ miał w związku z tym interweniować w Bułgarii, sądząc że to ułgarscy ochotnicy" w polskiej armii.
andronicus Napisano 23 Listopad 2007 Autor Napisano 23 Listopad 2007 Relacja por. pil. obs. Czesława Malinowskiego jest dostępna w książce My i oni" relacje i wspomnienia lotników z kampanii wrześniowej, wydana w Lublinie 1994 r.Wspomnienia Malinowskiego mają akurat kilkanascie stron.PZL 43 pojawia się parę razy - razy przy ich odbieraniu z Warszawy, później w opisie walki z Bf 109, a nastepnie przy rozbiciu maszyny w Brzesciu.
Woj42 Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Zdjęcia istnieją co najmniej dwa. Jedno znalazło się o ile wiem w rękach pojawiającego się ostatnimi czasy na forum historyka, o najnowszych losach drugiego nie mam informacji. W każdym razie jest szansa, że Twoje pytanie doczeka się odpowiedzi. :-)
kyan Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Znane zdjęcia wskazują że co najmniej jeden z użytych przez polskie lotnictwo PZL 43 miał namalowane szachownice.Osłona silnika była czerwona (bądź czarna?) natomiast charakterystyczny czerwony pas biegnący wzdłuż kadłuba znany z fotografii bułgarskich samolotów wydaje się że nie występował.
kyan Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 PS Żeby nie było,to nie ja jestem tym historykiem ...
Woj42 Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 W takim razie wynika, że zdjęć jest więcej. Ja policzyłem tylko to drugie z dodanych przez Ciebie. :-)
Kobieras39 Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 drugie to jak w morde strzelił karaś;-]
balans Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 To drugie to nie jest Karaś tylko P.43, a w galerii zdjęć są jeszcze dwa kolorowe zdjęcia tego samolotu zrobione na Okęciu w 1939 roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.