HASAG40 Napisano 19 Listopad 2007 Autor Napisano 19 Listopad 2007 witam!!dostalem ostatnio taka skorzana torbe czy ktos wie z jakiego okresu ona moze pochodzic??
HASAG40 Napisano 19 Listopad 2007 Autor Napisano 19 Listopad 2007 witam!!dostalem ostatnio taka skorzana torbe czy ktos wie z jakiego okresu ona moze pochodzic??
danieloff Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Stare rowery (ukrainy chyba też) miały w zestawie podobne pokrowce na klucze itp. drobne narzędzia do naprawy.
HASAG40 Napisano 19 Listopad 2007 Autor Napisano 19 Listopad 2007 ale to troche za duze mi sie wydaje zeby do roweru bylo??
danieloff Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 No jeżeli torba jest spora (trudno to okreslić na fotkach), to rower odpada. Ale widziałem podobne przymocowane z tyłu siodełek na starych rowerach (albo na ramie).
HASAG40 Napisano 20 Listopad 2007 Autor Napisano 20 Listopad 2007 dzieki!!to juz bardziej sie z tym zgodze ze to konduktorka"a jaki okres??bo teraz to juz takich napewno nie ma:-)pozdrawiam
Catadero Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Trudno powiedzieć dokładnie.Z pewnością od końca wojny(pewnie wcześniej też były) do połowy lat 70-tych XXw.Wszystko zależy od regionu kraju i wielkości miasta.Np. w Trójmieście na niektórych liniach już w latach 60-tych jeździły nowoczesne(na tamten okres) tramwaje z automatycznymi kasownikami a na innych wozy pamiętające lata trzydzieste.W pekaesach" te konduktorki" funkcjonowały jeszcze dłużej.
Catadero Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Kiedyś,gdy zima zimą była,lato -latem,trawa zielona a krowy dawały mleko,które można było stawiać na kwaśne" w tramwajach i autobusach siedzieli sobie konduktorzy i sprzedawali bilety.A sprzedany bilet był natychmiast dziurkowany.I to chyba(na 99%) jest taka konduktorska torba.Z boku torby jest zanitowany poziomy pasek,za który wkładało się szczypczyki do dziurkowania biletów.Torbie brak jeszcze długiego,skórzanego pasa na którym konduktorka" zwisała na konduktorze.(A takie szczypczyki mam!).
Pytanie
HASAG40
witam!!dostalem ostatnio taka skorzana torbe czy ktos wie z jakiego okresu ona moze pochodzic??
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.