Skocz do zawartości

OGÓLNOPOLSKI SEJMIK

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.poloniamilitaris.pl/index.php?tryb=news&id_news=915

Jak w temacie tylko jeszcze jedno gdzie była informacja o tym (wcześniej) i czy została rozesłana do grup niemieckich czy tylko do samych polskich???
pozdr.wolff GRH RHEIN

Może i próba monopolizacji ale pamiętajcie jedno że trzeba coś zrobić w kwesti prawnej bo jak tak dalej pójdzie to będziemy biegać z kijami i robić ttttttttttttrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaatttttttttttttaaaaaaaaaaaaaaaaaaa do siebie:)
pozdr.wolff GRH RHEIN

Bedac na spotkaniu wogóle mi nie przeszło przez myśl o próbie monopolizowania rynku rekonstrukcyjnego.
Wiem natomiast jedno: jeśli się w jakiś sposób nie zjednoczymy to nie osiągniemy nigdy tego co byśmy chcieli.
Dlatego też powinniśmy wspólnie wypracować projekt takiej organizacji" ( nie wiem sam jaka formę miałaby mieć taka organizacja). Wiem że powinni się w niej znaleźć reprezentanci wszystkich działających grup rekonstrukcji, ułatwiło by to napewno koordnację działań (tworzenie grafiku na cały rok rekonstrukcji i pokazów),postulowanie o zmianę przepisów (wpomniana broń pozoracyjna).
W ten sposób łatwiej byłoby podejmować różne inicjatywy, łatwiej byłoby panować" nad różnymi zagrożeniami i w końcu łatwiej byłoby prowadzić rozmowy na poziomie.
Może moglibyśmy zażegnać jakieś głupie, ciągnące się latami konflikty, które uniemożliwiają integrację środowiska.
Moim zdaniem czas najwyzszy zabrać się za tego rodzaju zrzeszenie. Zróbmy coś razem!

Witam...
Może i były informacje ale coś mało widoczne bo mało osób było.
Mnie naprzykład interesuje co było przedstawione i omówione na tym sejmiku bo interesuje mnie co się dzieje w naszym świecie reko.
Czy ktoś może przedstawić co ustaliliście na sejmiku...???
Co do zrzeszenia to jestem za ale żeby to było mądrze zrobione:)
Co do waśni to jak ktoś chce coś osiągnąć to zapomni o jakiś tam waśniach...
A założyłem ten wątek z dwóch powodów ciekawość i że nikt u mnie w grupie o tym nie słyszał:)
I chyba nie tylko u mnie bo coś nas było mało na tym sejmiku...
pozdr.wolff GRH RHEIN

Organizacja zawsze zabija ruch.

Reenactorzy średniowiecza w Polsce przerabiali ten sam temat jakieś 10 lat temu - że bez organizacji się nie da", że wszystkim będzie żyło się lepiej" jak będzie organizacja która nas będzie reprezentować, bla bla bla. I organizacja powstała, tyle że nie przystąpiły do niej wszystkie grupy. I co? I nic. Do tej pory z tego co wiem nie ma specjalnych rozwiązań prawnych dla rycerstwa, mimo że pojawiło się paru prezesów i przedstawicieli kasty rządzącej i lubiącej rządzić. Na szczęście robiąc dobrą rekonstrukcję można spokojnie działać sobie obok.

A tak naprawdę chodzi o to, żeby monopolizować rynek, spychać poza margines światka ych niepokornych" co mają czasem inną wizję i poglądy na naszą zabawę, a przy okazji zarabiać, zarabiać i jeszcze raz zarabiać (wspomniane przez Jazłowiaka w komentarzu na Polonimilitaris szkolenia strzeleckie, w dalszym etapie zapewne i licencje" dla jedynych słusznych, prawdziwych i superkoszernych rekonstruktorów, a być może i przejmowanie" organizacji wszelkich imprez od samorządów wraz ze środkami na nie).

Jednoczyć się w pewnych sprawach można bez całorocznego utrzymywania kasty etatowych działaczy", księgowych i innych kosztów organizacyjnych".

Era działaczy minęła, teraz mamy erę wolnego rynku i niech tak zostanie...

witam,
ponieważ zaczął mnie intrygować powtarzany wielokrotnie frazes żeby monopolizować rynek, spychać poza margines..." bardzo proszę o podanie , żebym się nie nadział na tych monopolistów, o kim jest mowa.
nie ukrywam że usłyszałem to sformułowanie dawno temu i zastanawiam się czy jego autorem jest osoba która mi to opowiedziała czy też jest to tylko czysty zbieg okoliczności....

Jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić Pana Janusza Krupskiego - Kierownik Urzędu
do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych, oraz Pana Redakora Sikorskiego jako osoby mające na celu monopolizowanie rekonstrukcji ...

Wiec proste pytanie : KTO?

pzdr PATRON

Chłopaki zapomnijmy o zrzeszeniu grup w jakąś organizację czy tym podobne. Za dużo animozji, za mało współpracy. No chyba, że za 10 lat.
Nie widzę, żeby wszystkie lub większość grup potraiło stworzyć jakiś zarząd czy coś w tym stylu, zaczęło się bawić w politykierkę, wspólne ustalanie harmonogramów imprez itd.
Nierealne. Utopia.
Sukcesem będzie jak wogóle wpłyniemy na ustawodawców w sprawie broni hukowej chociaż wątpię, teraz jest boom na reco za dwa lata minie imprezy spowszednieją i każdy o nas zapomni, łącznie z naszymi problemami.

Witam...
Zapomniałem wyjaśnić na samym początku tego wątku iż nie występuje w imieniu całej GRH RHEIN tylko wyrażam swoje własne prywatne zdanie...
Więc jeśli kogoś uraziłem to proszę nie mieć pretensji do tej grupu tylko do mnie jako osoby...
pozdr.wolff

Jezu, jak niektórzy, za przeproszeniem pier... od rzeczy to aż człowieka boli........

----------------------------------------------------
\\Organizacja zawsze zabija ruch.\\"

Ciekawe. Największym w Polsce ruchem społecznym jest ruch pszczelarski. Koledzy zjednoczyli się w Polski Związek Pszczelarski , liczący ponad 1 mln członków i regularnie walczą o swoje - mają dopłaty, mają ulgi. 220 tys. regularnie co miesiąc prenumeruje \\Przegląd Pszczelarski\\" - periodyk o największym nakładzie w Polsce , poza gazetami codziennymi.

\\Reenactorzy średniowiecza w Polsce przerabiali ten sam temat jakieś 10 lat temu - że bez organizacji \\"się nie da\\, że \\"wszystkim będzie żyło się lepiej\\ jak będzie organizacja która nas będzie reprezentować, bla bla bla. I organizacja powstała, tyle że nie przystąpiły do niej wszystkie grupy. I co? I nic. Do tej pory z tego co wiem nie ma specjalnych rozwiązań prawnych dla rycerstwa, mimo że pojawiło się paru prezesów i przedstawicieli kasty rządzącej i lubiącej rządzić.\\"

A kto powiedział , że trzeba powołać organizację , która ma prezesów i etaty? Pytam się kto?

\\Na szczęście robiąc dobrą rekonstrukcję można spokojnie działać sobie obok.\\"

To mozna zawsze. Można sobien działać obok i jest bardzo dobrze. No i własnie będę sobie działa obok, nie ogladając się na takie głosy jak powyżej.

\\A tak naprawdę chodzi o to, żeby monopolizować rynek\\"

Jaki rynek? Jaka monopolizacja? O co chcodzi?
Prosze to wyjaśnić bo to jest ukuty kiedyś idiom zupełnie nie mający pokrycia w faktach.

\\spychać poza margines światka \\"tych niepokornych\\ co mają czasem inną wizję i poglądy na naszą zabawę\\"

Tak, po pierwsze to jest zabawa. Po drugie każdy może iść własną drogą. Ja chce legalnie rozwijać swoje hobby. Jesli do tego celu potrzeba stworzyć organizacje lobbystyczną to ja w to wchodze. Ty nie musisz. Ty siedź w domu, klep w klawiature, a za rok ktos cię zamknie za cokolwiek. Ja nie chce. Pa.

\\a przy okazji zarabiać, zarabiać i jeszcze raz zarabiać\\"

Rany, na czymy zarabiać?
Rokrocznie wkładam jakieś 20-30 tys. zł w to hobby swoich ciężko zarobionych pieniędzy. SWOICH. Gdzie tu zarobek????????????????????????????

\\(wspomniane przez Jazłowiaka w komentarzu na Polonimilitaris szkolenia strzeleckie, w dalszym etapie zapewne i \\"licencje\\ \\"

A jak ty sobie wyobrażasz przyznanie pozwolenia na broń salutacyjną? Bez szkolenia i na krzywy ryj?
Przecież tego nie będzie robiła żadna organizacja rekonstruktorska tylko organany państwa delegowane drogą ustawy.

\\dla jedynych słusznych, prawdziwych i superkoszernych rekonstruktorów, a być może i \\"przejmowanie\\ organizacji wszelkich imprez od samorządów wraz ze środkami na nie).\\"

Herezja. Tego się nie da zrobić. Fizycznie.

\\Jednoczyć się w pewnych sprawach można bez całorocznego utrzymywania kasty \\"etatowych działaczy\\, księgowych i innych \\"kosztów organizacyjnych\\. \\"

No przecież właśnie o tym była mowa na Sejmiku - zjednoczyć się po to by lobbować za naszymi sprawami. Ja już wiem - nie byłeś w Lublinie, ale wiesz lepiej.
Jakie to typowe - płacz, narzekanie, że jest źle, a jak ktos z zewnątrz wyciąga rękę żeby nam pomóc - min. Krupski i red. Sikorski - to zgnoić, opluć, nazłorzeczyć.
I wy się dziwicie, że ja mam dość ruchu rekostruktorskiego........................

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 07:33 20-11-2007

Wolff, spoko, rozumiem, że nie do wszystkich dotarło.

Była mowa, żeby spotkać się ponownie, w tym roku jeszcze, już z konkretnymi propozycjami. Ale ktoś to musi napisać - np; nowelizacje ustawy o broni - propozycje do nie w formie aktów prawnych wraz ze zmianami w obowiązujących aktach wykonawczych.
Oczywiście, opluwane tu powszechnie fundacje mogły by tą robote wyknoać - taki postulat zresztą padł - ale przyznam, że jak czytam posty takie jak powyżej to mnie się nic robic nie chce. Ja mam swoje czołgi i mnie roboty wystarczy aż nadto.

pozdrawiam

Jacek
Fundacja Wojskowści Polskiej

Akagi - wyraziłem swoje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać, ale nie widzę też powodu żebyś się tak zapieniał - więcej luzu, bo bije z Ciebie jakaś frustracja...

Na sejmiku nie byłem (z tego co wiem chyba nie był obowiązkowy), a mojego posta napisałem odnośnie tego co napisał Jazłowiak w swoim komentarzu na Polonimilitaris - że trzeba powołać organizację (tam nie będę prowadził dyskusji, bo po pierwsze z tamtego forum korzysta mniej ludzi, a po drugie niewygodna jest obsługa forum).

No to konkret - jak chcesz powołać organizację bez zarządu, bez obsługi księgowej itp.? Bez osób które rozdają karty itd.? Mi to nie odpowiada - jestem już w jednej dużej organizacji i widzę co się dzieje ze szczytnymi ideałami kiedy w grę zaczynają wchodzić pieniądze (organizacyjne, bo nie mam nic przeciwko temu żeby ktoś zarabiał na rekonstrukcji np. sprzedając repliki mundurów czy wypożyczając legalnie broń - jak pisałem - wolny rynek).

Piszesz że herezją jest przejmowanie organizacji imprez przez taką ogólnopolską Superorganizację rekonstrukcyjną. A wyobrażasz sobie np. zorganizowanie mistrzostw Polski w piłkę nożną bez zgody PZPNu?

No i na koniec - nikomu nie nazłorzeczyłem, nikogo nie oplułem - ludzie ocenią moje i Twoje posty i sami wyciągną wnioski.

persecutor - jako, że jestem 4 (czwartym w kolejności) użytkownikiem forum, w kazdym razie jak Bocian to zaczynał to razem z Hartem robilismy za testerów mam od niego przyzwolenie raz do roku na bluzgać. Taka niepisana umowa.
I właśnie mnie wczoraj krew zalała" i skorzystałem.

Pytanie raczej powinno brzmieć – a kto nie chce?
Wtedy wszyscy ci którzy napiszą, że nie chcą, wyłonią się ci, którzy chcą.
A jak wszyscy napiszą, że nie chcą to sprawa załatwiona.
No chyba, że wszyscy napiszą, że chcą – to rzeczywiście jest problem.
Proste? ;)

Pozdrawiam

ja mam z głowy - w niedzilę PO RAZ KOLEJNY powiedziałem dobitnie i kilkukrotnie, że nie jestem zainteresowany ani nie biorę udziału w tworzeniu czegokolwiek.
Wszyscy na sali słyszeli - szło przez mikrofon.
Ja działa w naszej fundacji, mam swoje czołgi i mam i tak za dużo już na głowie.

pozdrawiam

JaH - FWP

jeżeli można?...bo nie wiem czy można?, że zacytuje klasyka.
Zcalenie środowiska moim skromnym zdaniem, jest delikatniej rzecz ujmując niezwykle trudne, bo o ile napisanie stautu dajmy na to stowarzyszenia i przyjmowanie do niego członków spełniajacych okreśłone kryteria jest ok, to w przypadku zróżnicowanego poziomu grup rekonstrukcyjnych jest trudne. Wystarczyło spojrzeć na poziom opanowania musztry w poszczególnych grupach w czasie defilady 11 listopada, zeby zobaczyć które grupy przykładają sie do wyszkolenia, a które nie. jeżlei dodamy do tego standardy mundurowo-wyposażeniowe, to mamy kolejną wojnę, jakich było sporo na tym forum. Moim zdnaiem nie da sie pogodzić ognia z wodą i jeżeli organizować sie" mają to raczej poszczególne grupy o zblizonym poziomie
Piotr Kryn, GRH Wiking

Witam byłem na tym sejmiku no to tak z racji tego że byłem i slyszałem co tam było omawiane to chcę powiedzieć iż :
1. jest 2 co najmniej 2 rozwiązania tej sytuacji z bronią i zmianą ustawy
pierwsze to : zebrać 100 tyś podpisów na petycji i złożyć wniosek o zmianie USTAW !!! bo tu nie chodzi o jedną a wiele które trzeba zmienić ale jest tu mały problem kto ten projekt tam zaniesie mało tego kto go zrobi ??

2 to wyjście troszke prostrze wybrać z naszych szeregów 5-7 czy 10 mądrych ludzi znających się na prawie ,wygadanych i wysłać ich jako nasza delegację do Prezydenta albo do rządu i tam niech przedłożą nasze problemy i może dowiedzą się co trzeba zrobić żeby to zmienić .Wtedy wszystkich powiadomią i będziemy zmieniać .
jat to wam nie odpowiada to powołajmy taki sejmik na którym wybierzemy (wszyscy wybierzemy) 5 ludzi tzw reprezentantów naszej grupy w kanonach władzy ale niech to nie bedzie grupa ludzi co będą rządzili całymn świadkiem rekonstrukcyjnym ale takich co będą łącznikiem między nami szarymi rekonstruktorami a rządzącymi .Tak jak było na tym sejmiku to do niczego nie dojdziemy bo tam powiedzieliśmy to co nas boli ale nie usłyszeliśmy na to konkretnej odpowiedzi jak ten ból zlikwidować .Jedyny człowiek z rządu jaki tam był mówił takimi omijakami ,że strach a jedyne slowa jakie były naprawdę treściwe to to że on nam może pomóc ale my musimy wykonać ten 1 ruch . Tym ruchem jest właśnie jakieś zapomnienie o waśniach i podjęcie wspólnej decyzji.Nie trzeba zakładać żadnej nadrzędnej jednostki ani grupy bo nigdy takiej nie założymy z prostego powodu każdy powie DLACZEGO ON A NIE JA i to jest ten jedyny problem nie potrafimy się dogadać ale potrafimy wytykać innym błędy i śmniać się z ich niedociągnięć a mało tego opisywać ale nie potrafimy sie zjednoczyć bo kazik nie lubi marcina a marcin pawła i tyle . Ja też nie przepadam za wieloma Panami z tego forum i pewnie vice wersa ale potrafię zapomnieć dla wyższego dobra bo przecierz o to chodzi żeby nam było lepiej żeby na górze o nas wiedzieli i szanowali nas jako naprawdę liczną grupę społeczną .

Kamilo GRH Żelazny Orzeł
sekcja Policji Państwowej okr Lwów

i żeby nie było jest to moje zdanie prywatne..

Popieram mojego przedmówcę.
Myślę podobnie.
Chciałem jednak zauważyć że możemy sie w jakiś sposób zjednoczyć.Wolę byc dobrej mysli ze jednak możemy coś zmienić.Żeby było mniej po polsku" czyli bez awantur i pieniactwa o kasę (której jeszcze nie ma) i władzę
(której jeszcze nie zamierza sie nikomu przyznawać).
Jeśli ktos nie chce to jego sprawa, proponuję stworzyć listę grup, które chcą zebrać się i wypracować coś w rodzaju postulatów do zmiany w obowiązującym prawie.
LIstę ztwórzmy na bazie zgłoszeń na tym forum.
Jeśli bedzie nas wystarczajaco dużo umówimy spotkanie, obgadamy konkretne pomysły.
Lokal na spotkanie zapewniam ja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie