Skocz do zawartości
  • 0

Medal" i dwie zapalniczki

Trooper85

Pytanie

Napisano

Witam. Mam pare rzeczy o których chciałbym się czegoś dowiedzieć.
Taki medal". Czy ktoś wie coś na jego temat. Średnica 40mm. Otwór wykonany wtórnie".

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do medalu to prawdopodobnie przedstawia Henryka III Plantagenet króla Anglii, pan Irlandii i książę
Akwitanii urodzony w 1216 zmarł 16 listopada 1272 roku. Jako jedyny z tego towarzystwa (Henryków Rex Angliae)
pasuje do wizerunku na medalionie. Pozdro.
Napisano
Ale na medalu" wyrażnie pisze Henricus I" (1070 - 1135, koronowany w 1100). Mnie chodzi raczej o pochodzenie oraz wiek tych przedmiotów.
Mimo wszystko dzięki za zainteresowanie
Pzdr
Grzesiek
Napisano
Wizerunek wizerunkiem, ale jest napisane ze to Henryk I (zwany „Beauclerc”). Daty tez sie zgadzaja (mniej wiecej). Urodzony 1068 (na medalu 1070), koronacja 1100, smierc 1135.
Czwarty syn Wilchelma Zdobywcy, brat Williama Fufusa, poslubil Matilde, corke krola Szkocji Malcolma Canmora.

To za Arnlod-Forster, A history of England, wyd 1926.

Zapalniczka, zas, ta druga, to sadzac po zdobnictwie, przed ww2.
Napisano
Ten medal na pewno nie jest średniowieczny. Wówczas nie przedstawiano postaci tak realistycznie jak widać to na pierwszym zdjęciu. Nie jestem znawcą sztuki ale mam skojarzenia z Matejką. To oznaczałoby przełom XIX i XX wieku. Co do reszty to dla mnie ????
Napisano
Jestem a jakby mnie nie było(coś wcięło mój post) . Jeszcze raz napiszę, że jak takie bardzo sfatygowane to ja zostawiam na przyszłość. Nie robię zdjęć własnych bibelotów i nie piszę, że są takie kiepskie stany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie