Roadrunner Napisano 24 Luty 2008 Autor Share Napisano 24 Luty 2008 Dziś przypomniało mi sie że kiedyś (jakieś 20 lat temu)dostałem ja od dziadka,szukałem pół dnia i jest :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 24 Luty 2008 Autor Share Napisano 24 Luty 2008 Jest w świetnym stanie - nóweczka jakby wczoraj opuściła fabryke.Czy ktos wie jakie wojska ją uzywały i w jakiś latach?Dodam że nie znam pochodzenia tej ładownicy i raczej się nie dowiem już od dziadka :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 24 Luty 2008 Share Napisano 24 Luty 2008 przepisz sygnatury, wydaje mi się, czy widze tam Cyrylicę??pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 24 Luty 2008 Share Napisano 24 Luty 2008 jest to ładownica od karabinu mosin , z tego co mi koledzy powiedzieli to LWP ;) http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=363847#363847 też kiedyś myślałem że to wspaniały rarytas pozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 24 Luty 2008 Autor Share Napisano 24 Luty 2008 Dokładnie cyrylica.Lewa komora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 24 Luty 2008 Autor Share Napisano 24 Luty 2008 Prawa komora.Nie spodziewam sie że to jakiś rarytas i wszyscy od razu zaczną mi gratulować posiadania-po prostu chciałbym wiedzieć coś o niej.Dla mnie ma ona wartość sentymentalną bo dziadka juz niestety nie ma.Jest dokładnie taka sama jak w linku wyżej.LWP-Ludowe Wojsko Polskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmo_sm Napisano 25 Luty 2008 Share Napisano 25 Luty 2008 Darek419, znalazłem coś podobnego co pokazywal Danieloff, otóz trafiłem odznakę z księstwa warszawskiego, jest to sam ten znaczek ażurowy nie na jakiejś blaszce i ma z tyłu przypinkę tyle żę nie ma już takiej szpilki żeby przypiąć do ubrania. Jak ją czyściłem to widać było ślady powłoki galwanicznej złotej ale tylko minimalna wielkość jej zostala. Co myślisz o tym i kto to mógł dostawać w tamtym okresie.dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmo_sm Napisano 25 Luty 2008 Share Napisano 25 Luty 2008 sorki nie doczytałem a o takiej odznace piszecie, gapa ze mnie.Dodam tylko że ja swoją super oczyściłem też była taka jak prezentuje kolega Roadrunner, opaliłem nad palikiem kuchenki gazowej po czym rdza odpadła sama zamieniając się w taki drobny piasek i zostala sama odznaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 25 Luty 2008 Share Napisano 25 Luty 2008 Jeżeli znaleziona przez Ciebie odznaka była mosiężna i pozbawiłeś jej patyny (tej jak to nazywasz dzy"), to wcale dobrze nie zrobiłeś - może i się świeci, ale jej wartość spadła drastycznie, niestety. Patynki sie nie usuwa.Moja teoria jest taka, że może to być odznaka z czapki, element tzw. szkofii, czyli emblematu mocującego ozdobną kitę piór do czaka. Na to wskazuje kształt i konstrukcja zaczepu. Ale to tylko domysły, nie znalazłem dokładnego zbliżenia w ikonografii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 25 Luty 2008 Share Napisano 25 Luty 2008 Taką sama odznakę znalazłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 25 Luty 2008 Autor Share Napisano 25 Luty 2008 desmo_sm wrzuć fotkę swojej odznaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 25 Luty 2008 Autor Share Napisano 25 Luty 2008 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmo_sm Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 To jest ta odznaka, musiałem ją tak wyczyścić bo nawet nie wiedziałem co to jest na samym początku. Była to po prostu bryłka rdzy, wyglądała jak bardzo skorodowany guzik z orzełkiem, ale mówie wezmę to zobaczę przynajmniej co to za guzik. I tu się okazało że to ten znaczek. Jak kumpel zobaczyl juz po oczyszczeniu to na początku nie wierzyl że to to, co wykopalem, serio:)Takze mówie gdybym go nie wyczyscił to wyrzuciłbym go tam na polu.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 Spoko, jasne, zresztą nie każdy rodzaj patyny jest tym szlachetnym", czasami to niestety tylko zielony syf, który sam odpada, dotyczny to zwłaszcza fantów z pól nawożonych nawozami sztucznymi i z kwaśnej leśnej ziemi. Znaczek to na 100% Księstwo Warszawskie, ale ciągle nie mogę ustalić, skąd jest ten emblemat. Stawiam na szkofię lub emblemat na pagon lub kołnierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 Witam.Daniel zwróć uwagę że znaczek jest wygięty n.p pod czapkę.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmo_sm Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 A mój jest idealnie płaski ma pozostałości z tyłu po szpilce i haczyku do zapinania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 28 Luty 2008 Autor Share Napisano 28 Luty 2008 Więc tak jak myślałem-mój dostał pługiem bo lezał na zaoranym polu :)ale nie będę go prostował bo to dodaje mu czaru :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 6 Marzec 2008 Autor Share Napisano 6 Marzec 2008 No to pochwale sie ostatnimi trafieniami :)-1 pfennig z 1942-1 pfenning z 1911-2 kopiejki z 1908-boratynka-5 pfennigów z 1942i medalik z Matka Boska Czestochowską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 6 Marzec 2008 Autor Share Napisano 6 Marzec 2008 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 6 Marzec 2008 Autor Share Napisano 6 Marzec 2008 Trafiły sie też trzy ciekawe łuski:1.pierwsza mała od lewej ma takie bicia: BRAUN & BLOŁM , 3802.środkowa mosin": oznaczenie fi(przekreślone o), III , A z płaskim daszkiem, 97.3.ostatnia z prawej-takiej jeszcze nie widziałem: B,II,A lub ruskie ł,79.4.czy kojarzy ktoś ten wzór na kawałku blaszki?5.kula kaliber około 10,2 mm.Poproszę o id tych przedmiotów lub jakieś sugestie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 6 Marzec 2008 Autor Share Napisano 6 Marzec 2008 Dla porównania spód mosina i tej drugiej łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 6 Marzec 2008 Share Napisano 6 Marzec 2008 Prośba:1. Wymiary;2 Mosiek chyba wiadomo, III trymestr 1897, Sankt Petersburg, Fi to oznaczenie walcowni ale nie wiem jakiej;3. Wymiary, chociaż wysokość. Podejrzewam, że to berdan.4. Nie moja dziedzina:)))5. Kula prawdopodobnie berdan.Pozdrawiam. PSFajne te łuchy trafiasz:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 6 Marzec 2008 Autor Share Napisano 6 Marzec 2008 1. kaliber 9mm; wysokość 17-18mm3. kalibru nie zmierzę bo łuska jest zniszczona,a wysokość 157m,5. wysokość 26mm; kaliber 10mm f35jsf zaraz dostaniesz coś na maila :) i dzięki za info :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 6 Marzec 2008 Share Napisano 6 Marzec 2008 1. Uniwersalna amunicja kalibru .380 do rewolwerów. Producent BRAUN & BLOEM Diseldorf.2. Berdan na 99%. Bicia na tym wewnętrznym okręgu?? Kryza powinna mieć koło 16mm. Producent Vasileostrovski Gilzovi Otdel, filia fabryki St. Petersburg. III trymestr 1879 roku, A" to walcownia nie wiem jaka.5. Kula na 90% berdan.PS:OOOCoś pięknego. Możesz napisać co się tam u Was w okolicach działo, że takie cudeńka wychodzą?? Jakieś carskie koszary czy cuś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 7 Marzec 2008 Autor Share Napisano 7 Marzec 2008 Wszystko okolice Warszawy.Dwie takie menażki znalazł Danieloff i jedna mi sprezentował (dziękuje) oraz ładny niebieski emaliowany kubek sygnowany WULKAN"WARSZAWA z carskim orłem.Mam nadzieje że wrzuci tu swoje fotki.A co się działo?-sam widzisz Warszawa to praktycznie każda zawierucha ocierała sie o stolice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.