Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik SS

Pioterek

Pytanie

Czy ktoś spotkał się z takim błędem na blaszce?

10/I.R.3
Lett.SS Freiw.Diw.

Na odwrocie:

N- 122
Blutgruppe

Powinno być Div. - Division, a nie Diw.
Blaszki zostały znalezione w sztaplu (kilkanaście sztuk), jeszcze nie rozdane. Grupa krwi nie została wpisana". Jeżeli ktoś ma informacje, czy ten pułk został w ogóle sformowany, to będę wdzięczny.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że nie wszystkie blachy miały wybitą grupę krwi. Zaznaczyłem tylko, że ta moja była znaleziona w sztaplu z innymi, ułożonymi wg numeracji. Dlatego nie sądzę aby kiedykolwiek były wydane. Wszystko to było znalezione na poboczu drogi w pozostałościach najprawdopodobniej po rozbitym taborze.

Kilka razy pomagałem kolegom porzy blachach, ale nie jestem w żadnym stopniu ekspertem, dlatego wybaczcie jeśli moje pytanie będzie głupie:
Co ma wspólnego 10. kompania 3. Infanterie Regiment Wehrmachtu z dywizją SS łotewskich ochotników?

W sumie już teraz domyślam się co z tym jest.

Na początku spojrzałem w skład 15. Lett SS Div i znalazłem m.in. taki pułk:
Waffen-Grenadier Regiment der SS 32" (32. Pułk Grenadierów Waffen SS)
Natomiast oznaczenie I.R.3 jak ulał pasuje do typowego oznaczania pułków piechoty Wehrmachtu (i to dość starego, bo potem przeszli na G.R.).

Znalazłem przed chwilą jednakże, że wzmiankowany Waffen-Grenadier Regiment der SS 32" był też zwany lettisches Nr. 3", stąd zapewne te IR3.

Czy ktoś spotkał się z takim błędem na blaszce?

10/I.R.3
Lett.SS Freiw.Diw.

Na odwrocie:

N- 122
Blutgruppe

Powinno być Div. - Division, a nie Diw.
Blaszki zostały znalezione w sztaplu (kilkanaście sztuk), jeszcze nie rozdane. Grupa krwi nie została wpisana". Jeżeli ktoś ma informacje, czy ten pułk został w ogóle sformowany, to będę wdzięczny.

beaviso: jest z tymi oznaczeniami tak jak mowisz, tez uwazam ze to troche archaiczny sposob oznaczania i w dodatku niescisly ale co zrobic. Blaszki jakie sa takie sa i nie ma watpliwosci co do tego ze tak je wybijano. A ze z bledami.. coz, moze nie mieli małej litery v, nikt tego nie wzial pod uwagę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie