Pioterek Napisano 2 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2004 Czy ktoś spotkał się z takim błędem na blaszce?10/I.R.3Lett.SS Freiw.Diw.Na odwrocie:N- 122BlutgruppePowinno być Div. - Division, a nie Diw. Blaszki zostały znalezione w sztaplu (kilkanaście sztuk), jeszcze nie rozdane. Grupa krwi nie została wpisana". Jeżeli ktoś ma informacje, czy ten pułk został w ogóle sformowany, to będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 3 Styczeń 2004 Share Napisano 3 Styczeń 2004 Pioterek: rzuc laskawie okiem na post mojego autorstwa: 15. Lettische SS Dywizion, tam zobaczysz skan mojej blaszki, i wyglada na to ze nie jest to wyjatek (o ile to blad oczywiscie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 3 Styczeń 2004 Share Napisano 3 Styczeń 2004 http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=48441#48441to jest adres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 4 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2004 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 3 Styczeń 2004 Share Napisano 3 Styczeń 2004 http://www.odkrywca-online.com/picsforum2/niesmiertelnik_ss_przod_maly.jpgzdjecie mojej blaszki z przodu... tez nie ma wybitej grupy krwi. chyba nie mieli zrobionych badan wiec to nic dziwnego w ich przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 3 Styczeń 2004 Share Napisano 3 Styczeń 2004 nie wszystkie blachy mialy podana grupe krwi, szczerze mowiac wiecej widzialem blach bez grupy niz z grupa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 3 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2004 Wiem, że nie wszystkie blachy miały wybitą grupę krwi. Zaznaczyłem tylko, że ta moja była znaleziona w sztaplu z innymi, ułożonymi wg numeracji. Dlatego nie sądzę aby kiedykolwiek były wydane. Wszystko to było znalezione na poboczu drogi w pozostałościach najprawdopodobniej po rozbitym taborze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 3 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2004 Pytanie do Voucur.Czy masz 100% pewność co do pochodzenia swojej blachy? Ja swojej sam nie znalazłem i dlatego tak dociekam. Chodzi mi głównie o to nieszczęsne Diw.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 3 Styczeń 2004 Share Napisano 3 Styczeń 2004 Kilka razy pomagałem kolegom porzy blachach, ale nie jestem w żadnym stopniu ekspertem, dlatego wybaczcie jeśli moje pytanie będzie głupie:Co ma wspólnego 10. kompania 3. Infanterie Regiment Wehrmachtu z dywizją SS łotewskich ochotników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 3 Styczeń 2004 Share Napisano 3 Styczeń 2004 A dlaczego uważasz, że to jest pułk Wehrmachtu?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 3 Styczeń 2004 Share Napisano 3 Styczeń 2004 W sumie już teraz domyślam się co z tym jest.Na początku spojrzałem w skład 15. Lett SS Div i znalazłem m.in. taki pułk:Waffen-Grenadier Regiment der SS 32" (32. Pułk Grenadierów Waffen SS)Natomiast oznaczenie I.R.3 jak ulał pasuje do typowego oznaczania pułków piechoty Wehrmachtu (i to dość starego, bo potem przeszli na G.R.).Znalazłem przed chwilą jednakże, że wzmiankowany Waffen-Grenadier Regiment der SS 32" był też zwany lettisches Nr. 3", stąd zapewne te IR3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 2 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2004 Czy ktoś spotkał się z takim błędem na blaszce?10/I.R.3Lett.SS Freiw.Diw.Na odwrocie:N- 122BlutgruppePowinno być Div. - Division, a nie Diw. Blaszki zostały znalezione w sztaplu (kilkanaście sztuk), jeszcze nie rozdane. Grupa krwi nie została wpisana". Jeżeli ktoś ma informacje, czy ten pułk został w ogóle sformowany, to będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 3 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2004 Nikt nie wie dlaczego Diw.", a nie Div."???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 3 Styczeń 2004 Share Napisano 3 Styczeń 2004 Bo to była Łotewska dywizja w której nikt nie umiał po niemiecku :)?PozdrawiamKrzsyiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 4 Styczeń 2004 Share Napisano 4 Styczeń 2004 Pioterek, kochany, sam ją z ziemi wyciągnąłem i mam na to jednego świadka, ale filmu z eksploracji Ci nie pokażę, musisz uwierzyć na słowo... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 4 Styczeń 2004 Share Napisano 4 Styczeń 2004 beaviso: jest z tymi oznaczeniami tak jak mowisz, tez uwazam ze to troche archaiczny sposob oznaczania i w dodatku niescisly ale co zrobic. Blaszki jakie sa takie sa i nie ma watpliwosci co do tego ze tak je wybijano. A ze z bledami.. coz, moze nie mieli małej litery v, nikt tego nie wzial pod uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 4 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2004 No to jestem spokojny co do swojej blachy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Pioterek
10/I.R.3
Lett.SS Freiw.Diw.
Na odwrocie:
N- 122
Blutgruppe
Powinno być Div. - Division, a nie Diw.
Blaszki zostały znalezione w sztaplu (kilkanaście sztuk), jeszcze nie rozdane. Grupa krwi nie została wpisana". Jeżeli ktoś ma informacje, czy ten pułk został w ogóle sformowany, to będę wdzięczny.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.