Domino(*) Napisano 8 Listopad 2007 Autor Napisano 8 Listopad 2007 Witam,Wyszły dwa breloki do kluczy sygnowane:BEDFORDWL 82734RENAULTWL 212700Domyslam się, że chodzi o marki samochodów - czyżby ciężarówek?Bardziej interesują mnie rejestracje.WL to skrót od Wehrmacht-Luftwaffe czyli pojazdy był używane w Luftwaffe, czy posiada ktoś materiały w których można sprawdzić skąd pochodzą tablice?Pozdrawiam
Domino(*) Napisano 8 Listopad 2007 Autor Napisano 8 Listopad 2007 Witam,Wyszły dwa breloki do kluczy sygnowane:BEDFORDWL 82734RENAULTWL 212700Domyslam się, że chodzi o marki samochodów - czyżby ciężarówek?Bardziej interesują mnie rejestracje.WL to skrót od Wehrmacht-Luftwaffe czyli pojazdy był używane w Luftwaffe, czy posiada ktoś materiały w których można sprawdzić skąd pochodzą tablice?Pozdrawiam
njorl Napisano 8 Listopad 2007 Napisano 8 Listopad 2007 Na stronie http://www.wwiidaybyday.com/ znajdziesz ogólne informacje o niemieckich numerach rejestracyjnych (unit emblems - tactical markings, license plates --> License plate numbers --> General information about license plates and prefixes)Z identyfikacją na podstawie numerów widzę problem - na stronie są numery funkcjonujące w garnizonach pokojowych, a wg info ze strony numery te ulegały zmianie po skierowaniu na front.Pozdr.,MJU
Domino(*) Napisano 9 Listopad 2007 Autor Napisano 9 Listopad 2007 dzięki za odzew, tak się składa, że znam tę strone jednak jak zauważyłeś brak jest tych numerów.
Catadero Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Domino już czytał mój post na innym forum,ale dla zaspokojenia ciekawości(mam nadzieję) innych forumowiczów, przerzuciłem go tutaj.**Bedford to brytyjska firma produkująca samochody ciężarowe.Pojazdy militarne to Bedford QL(QLT,QLR) napęd 4x4 produkowane w latach 1941-45 w ilości ponad 52.250 szt. typowe podwozie ciężarówki z różnymi nadwoziami o nośności 3-3,5 tony;Bedford OY(OYC,OYD) napęd 4x2 lżejsza ciężarówka(nośność 2 tony) w różnych wersjach nadwoziowych-w tym cysterna na ponad 3600l oraz Armadillo- z drewnianą nadbudową wykorzystywany często jako samochód łączności.Model OY produkowano od 1939 roku,początkowo na podzespołach angielskiej półciężarówki Vauxhall.Bedford MW-w kilkunastu wersjach nadwoziowych o skomplikowanych,cyfrowo-literowych oznaczeniach,napęd 4x2 zbliżony wielkością do Dodge'a WC.Źródła brytyjskie podają,że samochód Bedford OYD brał udział w serialu Przygody psa Cywila".Jak również to,że dużo samochodów Bedford serii OY i QL zostało zdobytych przez Niemców pod Dunkierką oraz w Grecji i po przemalowaniu na feldgrau wspomagały Wehrmacht.Zwłaszcza na froncie wschodnim-w Rosji.Pozdr.
Domino(*) Napisano 9 Listopad 2007 Autor Napisano 9 Listopad 2007 Dzięki Nadnieloff, ale o którą Ci chodzi?Ciekawe co robiły pod Szczecinem :P
danieloff Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Sorki, oczywiście żartowałem - WL to po prostu obecna rejestracja z Legionowa, tak mi się skojarzyło:-)
Pytanie
Domino(*)
Wyszły dwa breloki do kluczy sygnowane:
BEDFORD
WL 82734
RENAULT
WL 212700
Domyslam się, że chodzi o marki samochodów - czyżby ciężarówek?Bardziej interesują mnie rejestracje.WL to skrót od Wehrmacht-Luftwaffe czyli pojazdy był używane w Luftwaffe, czy posiada ktoś materiały w których można sprawdzić skąd pochodzą tablice?
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.