Skocz do zawartości
  • 0

Numery rejestracyjne...

Domino(*)

Pytanie

Napisano
Witam,

Wyszły dwa breloki do kluczy sygnowane:

BEDFORD
WL 82734

RENAULT
WL 212700

Domyslam się, że chodzi o marki samochodów - czyżby ciężarówek?Bardziej interesują mnie rejestracje.WL to skrót od Wehrmacht-Luftwaffe czyli pojazdy był używane w Luftwaffe, czy posiada ktoś materiały w których można sprawdzić skąd pochodzą tablice?

Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Wyszły dwa breloki do kluczy sygnowane:

BEDFORD
WL 82734

RENAULT
WL 212700

Domyslam się, że chodzi o marki samochodów - czyżby ciężarówek?Bardziej interesują mnie rejestracje.WL to skrót od Wehrmacht-Luftwaffe czyli pojazdy był używane w Luftwaffe, czy posiada ktoś materiały w których można sprawdzić skąd pochodzą tablice?

Pozdrawiam
Napisano
Na stronie http://www.wwiidaybyday.com/ znajdziesz ogólne informacje o niemieckich numerach rejestracyjnych (unit emblems - tactical markings, license plates --> License plate numbers --> General information about license plates and prefixes)

Z identyfikacją na podstawie numerów widzę problem - na stronie są numery funkcjonujące w garnizonach pokojowych, a wg info ze strony numery te ulegały zmianie po skierowaniu na front.

Pozdr.,

MJU
Napisano
Domino już czytał mój post na innym forum,ale dla zaspokojenia ciekawości(mam nadzieję) innych forumowiczów, przerzuciłem go tutaj.
*
*
Bedford to brytyjska firma produkująca samochody ciężarowe.Pojazdy militarne to Bedford QL(QLT,QLR) napęd 4x4 produkowane w latach 1941-45 w ilości ponad 52.250 szt. typowe podwozie ciężarówki z różnymi nadwoziami o nośności 3-3,5 tony;
Bedford OY(OYC,OYD) napęd 4x2 lżejsza ciężarówka(nośność 2 tony) w różnych wersjach nadwoziowych-w tym cysterna na ponad 3600l oraz Armadillo- z drewnianą nadbudową wykorzystywany często jako samochód łączności.Model OY produkowano od 1939 roku,początkowo na podzespołach angielskiej półciężarówki Vauxhall.
Bedford MW-w kilkunastu wersjach nadwoziowych o skomplikowanych,cyfrowo-literowych oznaczeniach,napęd 4x2 zbliżony wielkością do Dodge'a WC.
Źródła brytyjskie podają,że samochód Bedford OYD brał udział w serialu Przygody psa Cywila".Jak również to,że dużo samochodów Bedford serii OY i QL zostało zdobytych przez Niemców pod Dunkierką oraz w Grecji i po przemalowaniu na feldgrau wspomagały Wehrmacht.Zwłaszcza na froncie wschodnim-w Rosji.
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie