Gość Napisano 1 Styczeń 2004 Napisano 1 Styczeń 2004 No to zeby rozruszac szare komorki po zatopieniu ich w alkoholu noworoczna zgadywanka :). Niestety nie dla ludzi z Zabrza bo by bylo za latwo. A oto pytanko:JAK WIEMY WSZYSTKO W TYM KRAJU LUBI MIEC PATRONOW NAZWY I TAK DALEJ. MAMY MOST SWIETOKRZYSKI W WARSZAWIE I SZKOLE IM. OBRONCOW POCZTY GDANSKIEJ W GDANSKU. JAKIEGO IMIENIA JEST STADION W ZABRZU??
Gość Napisano 1 Styczeń 2004 Napisano 1 Styczeń 2004 no to po 22 minutach mamy po zagadce :) Stadion w Zabrzu otwarto 2 wrzesnia 1934, z tej okazji Helmut Brückner,Oberpresident Provinz-Schlesien nadał stadionowi imię Adolfa Hitlera - dotej pory patrona nie zmieniono (sic!)http://www.90minut.pl/skarb.php?id_sezon=63&id_klub=101 - tutaj mozecie zobaczyc ze salwny dzien 2 wrzesnia caly czas jest uwazany za dzien uroczystego otwarcia stadionu :) inna sprawa ze Adolfik nadal jest honorowym obywatelem tego milego miasta.Wszystkiego najleprzego w 2004 roku i wyciagania z ziemi fantow nie mniejszych niz tankietka :)
Gandalf de Grey Napisano 1 Styczeń 2004 Napisano 1 Styczeń 2004 Salve,Tylko tak z ciekawosci - czy ktos wie jeszcze o takich zagadkach z epoki. Swego czasu zdawalem na Uniwersytet Lodzki. Zdalem - potem sie przenioslem ale miedzyczasie dowiedzialem sie, ze nosi on ime - Boleslawa Bieruta. Czy nadal tak jest?pozdrawiamGandalf de Grey
Gość Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 jest takich przykladow tysiace a najblizszy jaki znalazlem:W Gdańsku na jednej z kamienic wisi kontrowersyjna tablica poświęcona milicjantom i funkcjonariuszom Służby Bezpieczeństwa. Na niej następująca treść: „W 30 rocznicę MO i SB, społeczeństwo miasta Gdańska. Listopad 1974”. "
grenadier Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Na Śląsku i nie tylko miejsc noszących imię Adolfa jest w cholerę. W Opolu obecny most przez Odrę a rondzie" do wysadzenia w 1945 roku nisł imię Adolfa, a w jedo urodziny przejazd był za darmo zgodnie z zarządzeniem lokalnych władz. Jezioro Turawskie nazywało się Hitlersee, a Kanał Gliwicki Hitlerkanal (zresztą planowano go przedłużyć do Wisły).
marecki. Napisano 20 Styczeń 2004 Napisano 20 Styczeń 2004 witam !!niema to nic wspólnego z pierwszym postem ale gdy rozmawiam z osobami o tych samych zamiłowaniach i mówimy o naszym miescie lub innych miejscowosciach dolnego slaska to zawsze używamy dawnych nazw niemieckich jest nam łatwiej pózniej znależć informacje na ten temat w dawnych aktach literatórze obcej i zagranicznych serwisach internetowych pozdrawiam !!
MK Napisano 20 Styczeń 2004 Napisano 20 Styczeń 2004 Co do stadionu to jakiś czas temu dowiedziałem się właśnie o jego pełnej nazwie. Śmiałem się pół godziny, nie wierzyłem dwa dni. Choć osobiście mnie to ani nie ziębi, ani nie parzy. Tylko chciałbym być HOOLSem z Zabrza - członkowie NS, jeśli jeszcze jacyś są, mogą być dumni!!!Nie wiem przy jakiej jest on ulicy, ale byłoby fajniej jeszcze jakby miał adres ul. JAKAŚTAM 18 albo jeszcze lepiej 88 :-)Konkwistador 88
Gość Napisano 20 Styczeń 2004 Napisano 20 Styczeń 2004 Każda centralna ulica w polskim mieście nosiła nazwę: Adolf Hitler Strasse ;-)). Natomiast w latach 50-tych wymyślono, że każda główna ulica będzie nosiła imię Józefa Stalina ;-(. No i w Łodzi była taka ulica, co się nazywała Główna, ale była trochę na uboczu i króciutka. I tę ulicę dumnie poświęcono Stalinowi, a nie Piotrkowską.Pozdrawiam
Gość Napisano 20 Styczeń 2004 Napisano 20 Styczeń 2004 Stadion Górnika im. Adolfa mieścił się na ulicy Roosvelta :). Piszę mieścił się", bo zdaje się, że Roosvelt nie przetrzymał wiatru historii i teraz jest coś innego.grek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.