JoncaA Napisano 8 Listopad 2007 Napisano 8 Listopad 2007 Nic konkretnego - ale nigdy mi nie starczylo ani czasu ani cierpliwosci zeby dokładnie poogladac dostępne w Polsce roczniki - a ILN zawsze był dobrze i starannie drukowany , a zawierał mnostwo ciekawych zdjęć.
Widd39 Napisano 9 Listopad 2007 Autor Napisano 9 Listopad 2007 Niestety moj uniwerek nie posiada czesci zbiorow,ktore wymieniamy. Sa w Londynie, ale to dopiero w lutym. Postaram sie przeszukac co sie da. A do Pana Joncy, namierzam wlasnie archiwum Vickersa w celu przegladniecia szczegolow kontraktu na czolgi. Czy ktos ma jakies inne sugestie, co mozna na wyspach znalezc? Poszukam tez archiwum Carden Lloyda. Prosze o inne sugestie...
GrzeM Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 Przepraszam, Panowie, ale jakoś nie mogę znaleźć tego numeru. Albo ktoś pożyczył, albo się gdzieś zawieruszył. Porządnie będę mógł poszukać dopiero w okolicach Świąt, bo na razie masa innej roboty. A co to jest to 37mm rewolwerowe? Czy chodzi o niemieckiego pom-poma (taki nadmuchany Maxim)? Jeśli tak, to mam gdzieś foty z muzeum w Brukseli albo w Londynie. G.
Widd39 Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 Wystawa lotnicza w Łobzowiance w 1927 roku. Polskie działo 88 mm wz.17. Jak widać po podstawie działo produkcji KRUPP. :)
Widd39 Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 Pierwszy to produkcja Rheinmetall, a drugi to Krupp, taki jak był u nas.
GrzeM Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Po czym Ty to wszystko poznajesz? To są obrazki z jednej instrukcji.
Widd39 Napisano 8 Luty 2008 Autor Napisano 8 Luty 2008 Po pierwsze 80 mm miały pełne koła, bez otworów i krótką lufę. Tu masz zdjęcie działa 80 mm.
Widd39 Napisano 8 Luty 2008 Autor Napisano 8 Luty 2008 Tutaj masz działo 88 mm wz.17 produkcji Krupp. Zobacz, że ma otwory w kołach i dłuższą lufę. Tak rozpoznacz działa 80 i 88 mm. Natomiast zaznaczyłem CI element, po którym rozpoznawać producenta. Podstawa działa produkcji Krupp ma charakterystyczną podstawę z takim elementem w kształcie wykrzywionego T".
Widd39 Napisano 8 Luty 2008 Autor Napisano 8 Luty 2008 Tu natomiast działa Rheinmetall z inną podstawą. Na zdjęciu mają inne koła, ale te są późne i rzadko stosowane.
Widd39 Napisano 8 Luty 2008 Autor Napisano 8 Luty 2008 Co ciekawe, to Rheinmetall, a nie Krupp, jak się powszechnie twierdzi jest najbardziej posobny do 88mm Flaka z II wojny :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.