Skocz do zawartości

Rzeczy ukryte przez cywilow jakie znajdowaliscie..

Adr

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomniala mi sie to historia jaka opowiadali mi Dziadkowie jak to Dziadek ktory to w latach 60, scislej mowiac w drugiej polowie lat 60 ubieglego wieku pracowal na spychaczu, i jak to odkopal" kociol pelen skarbow.. Owa sytuacja miala zdarzenie na placu budowy w Pucicach (osoby ze Szczecina winny wiedziec o jakiej miejscowosci mowa), gdzie Dziadek spychajac ziemie zauwazyl iz z pomiedzy niej doslownie wysypywaly sie fragmenty porcelany, wszystko nie stety potluczone, po krotkim czasie - wspominal Dziadek, jego ocza wylonij sie jakis gar.. okazalo sie ze byl to kociol a w nim w niemiecko-jezyczne gazety pozwijane spore ilosci" obrosow, niestety wszystko zbutwiale.. Zabrawszy te najlepiej zachowane do domu, oddal je Babci, ta je wygotowala lecz ich stan nie byl najlepszy.. Jedyne na co sie fragment jednego z obrosow nadal to ... na poszekwe dla Jaska".. Z calego garu pelnego skarbow, do dzis zachowala sie jedynie powloczka na Jaska, ale za to z gratisem i to jakim.. Czy Wy rowniez mieliscie podobne sytuacje gdzie odnajdywaliscie przedmioty ukryte przez ludnosc cywilna? Niekoniecznie militaria...? Pozdrawiam

Kolego Gaer - radze jeszcze raz przeczytaj wstep, lub moze zacytuje Ci jego fragment (...) okazalo sie ze byl to kociol a w nim w niemiecko-jezyczne gazety pozwijane "spore ilosci obrosow, niestety wszystko zbutwiale.. (...)" - dalej juz musisz radzic sobie sam w kwesti czytania ze zrozumieniem;] Pozdrawiam. Adr

ja znalazłem 6 dwu litrowych słoików w których były szmaty:chusty,haftowane obrazki i kawałki materiałow.widać w tamtych czasach wszystko miało swoją wartość.tylko zawartość jednego słoika była spleśniała ,a reszta zachowała sie jakby została ukryta niedawno..namierzyłem te skrytki swoim smętkiem.denka były zaplecione stalowym drutem do słoików i dlatego piszczało:)

• 2 weeks later...
Kiedys prowadzilismy poszukiwania w starej Willi w Gdyni
w piwnicy i pod parapetem udalo sie znalezdz lampy Philipsa
do radia komplet swiec , zapalki , oraz maske Obrony
przeciwlotniczej daty na wszystkich zanleziskach sie pokrywaly na 38 rok .Wiec byli juz przezorni , ktorzy
spodziewali sie Ataku .Willa ta zanjdowala sie niedaleko
jednego z pensjonatow (Wowczas opuszczonego) na kaminnej
Gorze .Pozatym znalezlismy przybornik do czyszczenia Mauzera z tawotem w srodku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie