Skocz do zawartości

Pieczęcie lakowe

domini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jabol chciałem do Ciebie napisać na maila ale o tej porze mój internet nie działa najlepiej i nie mogę zalogować się na pocztę. A więc o co Ci dokladniej chodzi bo nie bardzo rozumię:)
  • Odpowiedzi 504
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Masz racje. Bo jak nic z tego nie wypali to po co im zawracać głowę, pewnie nie tylko ja bym próbował u nich uzyskać jakieś info.
Jak Ci odpiszą to podziel się z nami info. na temat pieczątki.
Napisano
Do tej chwili nikt z Forum Żydów Polskich/Dział Historii nie odpisał mi na list,nie mówiąc już o samej identyfikacji.Ale może przekopują słowniki i to musi trwać...Poczekam jeszcze,mam nadzieję że odpowiedż w końcu nadejdzie.
Napisano
Trzeba być cierpliwym, może dla nich rozszyfrowanie takiej pieczątki też nie jest łatwe:)

Poczekamy zobaczymy, też jestem bardzo ciekaw tego co się kryje na Twojim gmerku.
Napisano
..mineło kilka dni..myślę że nie odpiszą.Chyba wyślę prośbę o przetłumaczenie do ŻIH-u,chciałem dziś,ale dziś sobote/jeszcze sie obrażą...wyślę w poniedziałek,na razie zrobiłem fotki umytej już pieczęci i odbiłem w wosku.Fajna sprawa-pierwsze odbicie po tylu latach !
Napisano
Ladnie Ci wyszło to odbicie w wosku, identyfikacja takich przedmiotów to nie jest łatwa sprawa. Ale przetłumaczenie napisów mogło by wiele wyjasnic, byćmoze że jest tam napisane kto był włascicielem tej pieczęci.
Jak będziesz miał jakieś wiadomości od nich to podziel sie nimi z nami.

pozdro
  • 2 weeks later...
Napisano
Ani Żydowski Instytut Historyczny,ani Forum Żydów Polskich nie pomogli w sprawie symboliki i napisów z pieczęci.Nie odpisali na moje listy.Zupełna olewka...Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie to jeszcze można przetłumaczyć ?
Napisano
Można odnależć zawodowego tłumacza z jęz. hebrajskiego(zapewne reklamują się w sieci) i zlecić aby wykonał to odpłatnie,są to krótkie teksty to pewno cena nie będzie wygórowana.
Napisano
Kiedy pracowałem jako księgowy, zawsze znajdowałem jakieś pieczątki w... szufladach.
A w terenie to przeważnie tam gdzie trawa jakaś taka czarniejsza się wydaje... pewnie od tuszu :)
Napisano
gruzin - koledzy sobie jaja robią ;] Szukaj przy kościołach, dworkach, cerkwiach, starych stadninach koni, karczmach... Pozdrawiam.
.
.
.
CirrusCX
  • 2 weeks later...
Napisano

a ja wam pokaże moją pieczątkę osadzoną na pierścionku podobno XVII-XVIIIw jak ktoś by wiedział coś więcej na ten temat proszę pisać na tą stronę http://www.odkrywca-online.com/prosze-o-id-,545906.html#545906

Napisano

Mój sygnecik, Jeleń a więc kogoś z rodu Jeleni Niałków, albo kogoś kto pieczętował się herbem Brochwicz. Sądząc z liternictwa to jednak jakiś 16/17 wiek czyli herb Brochwicz.
Szkoda, że nie sposób zbierać wszystkiego - więc pojdzie dziś pewnie na allegro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie