Skocz do zawartości

Francuskie fanty.

zborap

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam,
Oto moje skromne znajdki. Najciekawsze są medaliki. Ten po lewej pochodzi z sanktuarium w Loudres, natomiast drugi jest z katedry Notre-Dame. Nieśmiertelnik nie jest wybity aczkolwiek da sie odczytac wydrapane nazwisko i imię.
Pozdrawiam.

No więc było tak: najpierw trafiła się klamerka od pasa ze starym lwem o srogiej minie.
Nie interesowałem się pamiątkami po wojskach napoleońskich, więc w ogóle jej z nimi nie kojarzyłem.
Poszła więc do identyfikacji i tam podpowiedziano mi, że może pochodzić z tej, bądź trochę późniejszej epoki. Jeden z kolegów na Poszukiwaniach zasugerował też, że może być pochodzenia pruskiego.
Stanęło więc na tym, że możliwości są dwie: pruska i francuska.
Było tak do czasu... bo w następnym tygodniu pojawiły się na tym samym polu ( jakieś 4 metry od wspomnianej wyżej klamerki ) dwa lwiaki - tym razem od rapci.
Parę metrów dalej doszedł jeszcze mały guzik z numerem 35 i grosz Księstwa Warszawskiego - rok 1810.

Po takich trafieniach zająłem się bacznie przyglądać Napoleonowi i znalazłem mocne dowodu na to, że parę kilometrów dalej doszło do większej potyczki cofających się wojsk napoleońskich z Kozakami.

Bazując na tych wszystkich danych twierdzę, że klamry są napoleońskie.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie