hanuszczak Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 ale dawaj no foty hełmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 Czy mam zacząć się bać tej rzekomej groźby? Pytanie za 100 punktów co zrobić gdy wywietrzniki ,,ze starości się ulotniły'' ? Szczerze to w swoim życiu widziałem wiele hełmów niemieckich stany różne trupy nie trupy itd ale nie widziałem jeszcze takiego który by nie miał wywietrzników lub by zgniły doszczętnie. Jeśli jednak masz taki rarytas. To albo szpachla tyle ,że tu trzeba trochę sprytu i fantazji żeby mniej więcej z tej szpachli zrobić coś na podobieństwo wywietrzników. Powiedz konkretnie o jaki hełm Ci chodzi czy m35 czy m40 itd. Bo różniły sie kształtem a ogólnie mówiąc wyglądem wywietrzników. Najlepiej zrób zdjęcie to wtedy będzie można ci coś doradzić, no ale zamiast tego ty straszysz ludzi na forum. Pozwolę sobie przytoczyć jeden cytat: ,,morda psie'' itp. Troszkę kultury a na pewno inni odwdzięczą Ci się tym samym przez co uzyskasz rzeczowe i konkretne odpowiedzi na pytania które cię tak nurtują.Chcesz sie coś dowiedzieć o renowacji hełmów. Zobacz wątek o renowacji 42 który założyłem(m42-renowacja). Tam masz praktycznie jak na dłoni wyjaśnione a i obrazki są :)Krok po kroku wszystko pokazane.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanuszczak Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 zalicytowałem hełm na allegro i jak wygram licytacje to sie podczepie pod temacik:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 28 Luty 2008 Autor Share Napisano 28 Luty 2008 Na razie mój hełm jest w stanie nie nadającym sie żeby wklejać fotki na forum, cały jest w szpachli i do połowy nie obrobiony. Pracuje nad nim i jak skończę, albo będę na jakimś ważniejszym etapie, to na pewno was powiadomię i wkleję fotki. Cierpliwości, hanuszczak :) Myślę że zajmę sie nim w weekend jak będę miał czas. Na razie mam na głowie mundur i mosina, więc roboty mi nie brakuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanuszczak Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 replike mosina tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanuszczak Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 witam!http://allegro.pl/item318100629_helm_niemiecki.html jest to m-42 czy m-40?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanuszczak Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 jak zmierzyć rozmiar hełmu jak przy zakupie nie jest to wyminione i nie wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 28 Luty 2008 Autor Share Napisano 28 Luty 2008 Trzeba by było lepsze zdjęcie wywietrzników bo na tych nic nie widać. Co do rozmiaru to podłączam sie pod pytanie: jak dokładnie zmierzyć rozmiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz94-39 Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 Witam!Hełm z aukcji to jest albo m40 albo m35 ( zawijane krawędzie). Jak zmierzyć rozmiar ja to robie tak: ( nie na oko bo na oko to się choruje;D) biorę miarę krawiecką mierze obwód hełmu na wysokości nitów i odejmuje 2cm np. numer 66-2=64 prosta matematyka prawda?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 hełm z aukcji to M40, dość ciekawa teoria krawiecka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Coś długi ten wasz wątek o tym hełmie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Bo to jest składanina wszystkich pytań w jednym wątku takie n:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Marzec 2008 Autor Share Napisano 9 Marzec 2008 A zacząłem od jednego hełmu i tak się temat rozwinął :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 a ja już myślałem,że jakieś foto wrzucisz z powstańca" jak tam prace? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Marzec 2008 Autor Share Napisano 9 Marzec 2008 Kiepsko, nie znoszę prac ze szpachlą i do tego nie mam czasu, ale idą naprzód w żółwim tempie ale zawsze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanuszczak Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 zawsze mozesz mi ten hełm sprzedac;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Hanuszczak chcesz być fajny? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 szkoda gadać, a licznik w końcu trzeba jakoś nabić, taka taktyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Marzec 2008 Autor Share Napisano 9 Marzec 2008 A czy da sie w jakiś sposób pozbyć szpachli nie niszcząc hełmu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Marzec 2008 Autor Share Napisano 9 Marzec 2008 Jeśli ktoś faktycznie chce to mogę sprzedać, ale ostrzegam że jest w nieobrobionej szpachli. Ja nie mam już do niego siły, ostatni raz korzystam ze szpachli :) jeśli będę nabywał hełm to od razu na półeczkę taki jaki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Jeśli to jest szpachel gipsowy to zanurz go w garze z ciepłą wodą a później zacznij czymś skrobać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Marzec 2008 Autor Share Napisano 9 Marzec 2008 Z włóknem szklanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Ja kiedys też zacząłem szpachlować hełm. Po dwóch dniach mi się odechciało . Mialem całe ręce pożdzierane , a i tak hauer nie wyszedl najlepiej. Dlatego teraz tylko oczyszczam z rdzy i na półkę. Pozdrawiam Thomson _/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 No to jeśli jest włókno szklane to opalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Marzec 2008 Autor Share Napisano 9 Marzec 2008 i szpachla zejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.