Skocz do zawartości

Niemiecki Hełm

skolcio

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 238
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Czy mam zacząć się bać tej rzekomej groźby? Pytanie za 100 punktów co zrobić gdy wywietrzniki ,,ze starości się ulotniły'' ? Szczerze to w swoim życiu widziałem wiele hełmów niemieckich stany różne trupy nie trupy itd ale nie widziałem jeszcze takiego który by nie miał wywietrzników lub by zgniły doszczętnie. Jeśli jednak masz taki rarytas. To albo szpachla tyle ,że tu trzeba trochę sprytu i fantazji żeby mniej więcej z tej szpachli zrobić coś na podobieństwo wywietrzników. Powiedz konkretnie o jaki hełm Ci chodzi czy m35 czy m40 itd. Bo różniły sie kształtem a ogólnie mówiąc wyglądem wywietrzników. Najlepiej zrób zdjęcie to wtedy będzie można ci coś doradzić, no ale zamiast tego ty straszysz ludzi na forum. Pozwolę sobie przytoczyć jeden cytat: ,,morda psie'' itp. Troszkę kultury a na pewno inni odwdzięczą Ci się tym samym przez co uzyskasz rzeczowe i konkretne odpowiedzi na pytania które cię tak nurtują.Chcesz sie coś dowiedzieć o renowacji hełmów. Zobacz wątek o renowacji 42 który założyłem(m42-renowacja). Tam masz praktycznie jak na dłoni wyjaśnione a i obrazki są :)
Krok po kroku wszystko pokazane.

pzdr.

Na razie mój hełm jest w stanie nie nadającym sie żeby wklejać fotki na forum, cały jest w szpachli i do połowy nie obrobiony. Pracuje nad nim i jak skończę, albo będę na jakimś ważniejszym etapie, to na pewno was powiadomię i wkleję fotki. Cierpliwości, hanuszczak :) Myślę że zajmę sie nim w weekend
jak będę miał czas. Na razie mam na głowie mundur i mosina, więc roboty mi nie brakuje :)

• 2 weeks later...
Witam!
Hełm z aukcji to jest albo m40 albo m35 ( zawijane krawędzie). Jak zmierzyć rozmiar ja to robie tak: ( nie na oko bo na oko to się choruje;D) biorę miarę krawiecką mierze obwód hełmu na wysokości nitów i odejmuje 2cm np. numer 66-2=64 prosta matematyka prawda?
Pozdrawiam.

Jeśli ktoś faktycznie chce to mogę sprzedać, ale ostrzegam że jest w nieobrobionej szpachli. Ja nie mam już do niego siły, ostatni raz korzystam ze szpachli :) jeśli będę nabywał hełm to od razu na półeczkę taki jaki jest.

Ja kiedys też zacząłem szpachlować hełm. Po dwóch dniach mi się odechciało . Mialem całe ręce pożdzierane , a i tak hauer nie wyszedl najlepiej. Dlatego teraz tylko oczyszczam z rdzy i na półkę. Pozdrawiam Thomson _/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie