Skocz do zawartości

Spalona Wies Landeck I

hammerstein

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki słomek :) za szczerosc :D Nie miej mi za złe ze zamiesciłem taki temat postu na tym forum poprostu chciałem sie dowiedziec czegos więcej na temat tego miejsca!
A tak na marginesie Fajne fanty ci sie trafiają widziałem na forum Szczecinka Pozdro Ziomku z ziemi Hammerstein !!!

Czego wiecej chciałeś sie dowiedziec o tym miejscu skoro wszystko jest tam przeorane? skrytki niemieckie swieca swymi pustkami a sposób ich wykonania swiadczy tylko o wartosci zdeponowanych przedmiotow i wprawia w działanie wyobraźnię - co mogło być tam ukryte...
Tak na marginesie - ziomkiem Twoim to ja jeszcze nie jestem...

Hej Hamersztyniacy! Ten Landeck to pewnie leży gdzieś niedaleko kolejnego Landecka czyli Lędyczka. Ale nie o tą wioskę mi chodzi. Czy ktoś z Was zna lepiej historię tego Lędyczka nad Gwdą i powie mi coś więcej na temat lokalizacji tamtejszego zamku krzyżackiego? Wiadomo , że był ale gdzie sie znajdował to zagadka, nic nie wiadomo... Ze starych map mam pewną wskazówkę ale to za mało. Dzięki za ewentulaną pomoc. L.G

Zakon Krzyzowców" przejoł władze w Lędyczku w roku 1308 dzięki czemu wies się rozwijała . Zakon kontrolował przeprawy przez rzeke Gwda . Wzniesiono tam warownie" do której z Debrzna przeniesli włodarza zakonnego.W 1447 roku wielki mistrz Zakonu Krzyżackiego Konrad von Erlichhausen nadał zamek i osadę Lędyczek niemieckiemu szlachcicowi Seifriedtowi von Malen, który zgodnie z polityką zakonu wszelkimi środkami umacniał władzę w obrębie nadanych ziem
Co do samego zamku to znajdował sie on na lewym brzegu Gwdy Ale dzis nie ma sladu po zamku. Z tym zamkiem wiaze sie dosyc ciekawa legenda ...... Pozdro.!

Dzięki, za info ale trochę mało... To, że był to wiem tylko gdzie? na terenie miasteczka czy też poza , może ktoś miejscowy by zabrał głos. Może natrafiono gdzieś na fundamenty , może w tradycji jest jakaś nazwa miejsca sugerująca lokalizację?
A co do tej spalonej wioski,skarbów i kiślu to mnie to obchodzi jak zeszłoroczny śnieg.....

Kurcze , ja swoje a inni swoje...Tak ciężko to zrozumieć? Nie interesuje mnie spalona wiocha tylko inna miejscowość o tej nazwie. To nie ten sam Landeck. Strasznie coś tam kryjesz, że tak sie obawiasz o to miejsce...
Napisałem, że interesuje mnie średniowieczny zamek z Lędyczka nad Gwdą. Wogóle nie jestem z Tego regionu do tego zazwyczaj jestem za granicą. A tak na marginesie to w IE. też są ciekawe mjescówki ;)

Witam :) Nic do ukrycia:) Odnośnie Lędyczka ,jest to dość sławne miejsce,i dość często odwiedzane .
Ale jeśli chcesz wpaść ,to śmiało.
Odnośnie pozostałości ,po grodzisku?
Sam jestem ciekaw ,gdzie to może być?Mam pewne przypuszczenia ,ale 70% pewności ,to jeszcze nie 100%.Jedynie co mogę polecić ,to Warownie i zamki polskie.
Od ludzi mało można się dowiedzieć ,bo prawie wszyscy, pochodzą z innych stron :(
Odnośnie IE? To jest gdzie pokopać,i jest co:)

No i oto chodzi. Spokojnie i do rzeczy :)
Byłem kiedyś w Lędyczku i wlasnie niewiele nowego z tego wyszło. Mam dawny plan miejscowości i istnieje możliwość, że w przy moście nad Gwdą,gdzie teraz jest placyk i przystanek PKS było spore wzniesienie-kopiec. Niestety rozwieziony w końcu XIX. Czyżby razem z resztkami zamku i grodu? To właśnie ta zagadka...
Pozdr.

Witam :) Tak jak mówisz ,ale w każdej Bajce jest troszkę prawdy:)

Odnośnie przystanku autobusowego,(Plac Wolności),dalej droga prowadzi na Złotów.Wszytkie domy za rzeką (Dobrynka)jest to teren najstarszy w Lędyczku,o bardzo ciekawej nazwie Dawnica" .Jest tam pole namiotowe,i dośc spore wzniesienie eren prywatny" i z punktu widzenia najciekawsze miejsce ,gdzie może to grodzisko było,ale to tylko domysły.Odnośnie oględzin terenu ,nie stwierdzono,w pobliżu zadnych oznak,że to właśnie tam znajdowało się cokolwiek :) Jest to dość ciężka sprawa.Po zamku nie ma śladu,więc jak dla mnie sprawa jest zamknieta,może kiedyś się coś trafi,może nie ? Ale nie bedę się tą myślą stresował.

pozdrawiam

No bez przesady....O tej spalonej wsi to już chyba więcej nie da się napisać. Czarne a Lędyczek to nie te same okolice? raptem ok.30 kilosów pomiędzy, do tego geograficznie i historycznie ten sam region.
Aha i podobno w tej okolicy były wyjątkowo ciężkie walki o przeprawę przez Gwdę w 1945, między innymi w walkach brały udział dyw.SS. Ktoś ma więcej informacji na ten temat?
Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie