Skocz do zawartości

W piasku pod małym miasteczkiem

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 516
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Pozdrawiam Cię .Dzisiaj przeczytałem twój post.W pierwszej chwili chciałem biec do swoich skarbów:"czy ktoś mi ich nie skradł.Kopiesz na piasku ,mała miejscowość ja też .Na razie nie znalazłem monet gdańskich,ni ni czego z Radomia,ale nasze wykopki się prawie pokrywają.O bączku hanukowym pisał nie będę na ,masz opis.Może wiesz coś o skrzydle aniołka (10.11) data .mam identyczne,tak samo złamane. No dobra jestem z podlasia .Pozdro

latający holender---łyżeczka(06.11 godz 20.36) musiała byc bardzo popularnym wyrobem.Identyczną znalazłem pod Władysławowem (Pomorskie)i drugą w okolicach Olsztynka (Mazury).
A ten przełamany krążek to na 100% centralna fajerka z kuchni węglowej(lub pieca zwanego kozą").

Catadero,nie będe sie upierał,ale mam w domu starą kuchnię kaflową,u mnie pali sie drewnem.I tu centralna fajerka jest co prawda podobnie gruba,i podobnej średnicy ale płaska( bez tego dużego wgłębienia na środku ) i ma mały otwór do przemieszczania gorącej haczykiem,albo też minimum powietrza przy zamkniętej kuchni,ale być może jest tak jak piszesz,tylko po co taki dziwny wklęsły środek ? Tych łyżeczek co prawda różnych wzorów to rzeczywiście znajduje się sporo,być może gubione były przy posiłkach podczas prac polowych. Siwyr już to zauważyłem,że cały dawny zabór rosyjski ma podobne skarby,dlatego wakacje planuję sobie daleko,by połączyć dobre z jeszcze lepszym !Co do skrzydełka,to przeglądałem różne stare gazety i albumy ale na razie nic.Pozdrawiam i dzięki za posty !

Ciekawe kolego lain dlaczego orła od pikelhauby znajduje się najczęściej w kawałkach? Efekt złożenia broni (połamanie oznak niewoli imperialnej?), efekt dostania kulką w czapkę? Dziwne...gdzie reszta? Gdzie cała pikelhauba? Znalazłem dwa skrzydełka (przełamane) obok siebie w jednym dołku. Nic więcej nie było, a szukałem głowy i ogona...

Może i miedziana, chociaż nie jestem pewien, widziałem orły na piki różnej grubości, niektóre wydały mi się raczej mosiężne. Znajdowałem na polach polskie orzełki mosiężne dużo grubsze niż te z piki, masakrycznie pozginane w kuleczkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie