rutterkin Napisano 5 Październik 2007 Autor Napisano 5 Październik 2007 Witam koledzy ostatnio biegałem z moją wykrywką i napotkałem na takie cudeńko. Niestety jest w bardzo złymastanie jednak mam pytanko czy to przypadkiem nie jest rzymska fibuła ? Pozdrawiam i dzięki za ewentualne odpowiedzi
rutterkin Napisano 5 Październik 2007 Autor Napisano 5 Październik 2007 Witam koledzy ostatnio biegałem z moją wykrywką i napotkałem na takie cudeńko. Niestety jest w bardzo złymastanie jednak mam pytanko czy to przypadkiem nie jest rzymska fibuła ? Pozdrawiam i dzięki za ewentualne odpowiedzi
R51 Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 Zrób jeszcze jedno zdjęcie pod innym kątem. I nie fibuła" tylko fibula"- nazwa wprowadzona do słownictwa archeologów przez niejakiego Almgrena twórca podziału typologicznego tych zapinek, którym posługujemy się po dziś dzień... Nie wykluczam że są to szczątki fibuli, jednak jak wspomniałem przydałoby się jeszcze choć jedno zdjęcie..Pozdrawiam
pomsee Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 A czy fibule nie były raczej wykonywane z brązu?
kopijnik2 Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 ale były (zapewne?) funkcjonalne naśladownictwa...
Pytanie
rutterkin
Witam
koledzy ostatnio biegałem z moją wykrywką i napotkałem na takie cudeńko. Niestety jest w bardzo złymastanie jednak mam pytanko czy to przypadkiem nie jest rzymska fibuła ?
Pozdrawiam i dzięki za ewentualne odpowiedzi
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.