Skocz do zawartości
  • 0

Carski guzik z orłem dwugłowym a za nim skrzyżowane topór i łopata

rwb

Pytanie

Napisano
Witam,

Zapraszam do dyskusji na temat łopaty z poniższego guzika.

Postanowiłem, że na kilku forach, na które lubię zaglądać, umieszczę temat tej samej treści, a dotyczący identyfikacji jednego carskiego guzika.

[img]http://www.guziki.radwan.pl/rwb_guziki/identyfikacja/guzik0328.jpg[/img]guzik0328
zdjęcia pochodzą ze strony: [url]http://www.guziki.radwan.pl/[/url]

Na swojej stronie dałem następujący opis tego guzika:

„Guzik jednowarstwowy wykonany z mosiądzu - awers złocony. Był to guzik carskich saperów (wojsk inżynieryjnych) z okresu sprzed 1905 roku. AWERS przedstawia dwugłowego carskiego orła z regaliami a za nim skrzyżowane topór i łopata (!). Jest to bardzo rzadka odmiana, gdyż przeważnie występują dwa topory. REWERS zawiera pisane alfabetem łacińskim BUCH (litery pisane) i cyrylicą - БУХЪ (litery drukowane). Poniżej uszka napis: S. PETERSBURG (litery drukowane) i nad tym napis: 1 сортъ (litery pisane). Po obu stronach dwie miniaturki carskich orłów. Wszystkie elementy są wypukłe. φ - 21,7 mm.”

Ale nie mam pewności, co do tego, kto i kiedy, tak naprawdę, nosił tego typu guziki.

Do tej pory nigdzie nie spotkałem się z drugim takim guzikiem. Wielu moich znajomych też się z nim nie spotkała. Byli i tacy, którzy twierdzili autorytatywnie, że takie guziki nie istniały, a gdy zobaczyli zdjęcia to zaraz chcieli go odkupić (Guzik oczywiście nie jest na sprzedaż). Czy ktoś wie coś na temat tej nieszczęsnej łopaty?

Na swojej stronie poświęconej kolekcjonowaniu guzików, w dziale Identyfikacja, utworzę osobną stronę, na której będę gromadził, co ciekawsze wypowiedzi. Jeśli nie zgadzasz żebym cytował Twoje wypowiedzi na swojej stronie to wyraźnie to zaznacz w treści postu. Każda zacytowana wypowiedź będzie opatrzona datą oraz loginem autora. Jak to się robi w takich sytuacjach dodam, że: Redakcja  (czyli ja) zastrzega sobie prawo do skracania postów.

Zapraszam do dyskusji na temat tej łopaty.

Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Извините не очень понимаю о чем ваша дисскусия, но эмблема топор и лопата" была только у Корпуса Гражданских Инженеров - инженеры-строители, архитекторы.
Napisano
Rosyjscy specialiści stwierdzili tylko, że mają podobny, który pochodzi z Finladii za czasów rosyjskiej okupacji.
Napisano
Identycznym z Pańskim rzeczywiście nie jest - różnica polega na tym,że prezentowany na pugovizy" ma nieco inny rysunek ostrza łopaty .Proponowałbym umieścić zapytanie ze zdjęciem na forum pugovizy" - jest tam opcja for english speaking users.
Przy okazji proponowałbym zapytać o guzik 0018 - wg Pana odczytu jest rota, w wg.pugovizy ezierwnyj batalion"
Napisano
Witam. Guziczki to nie moja działka ale skoro rwb zaprasza do dyskusj to powiem że na moje oko guziczek jest napewno wojskowy,należał do jakiegos specjalistycznego oddziału wojsk inżynieryjnych,wyjaśnienie tej zagadki pachnie mi niemałą sensacją.Być może istniał jakiś elitarny oddział np;minerów fortyfikacj(fantazjuję).Gratuluję posiadania w kolekcj tak ekstremalnie rzadkiego guzika.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie