Skocz do zawartości

pytanie o cewke do X terry 70

Manlicher

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jeśli na monety to wydaje mi się że cewka typu dd eliptyczna 18,75 khz będzie w sam raz jednak pewności nie mam gdyż sam dopiero przymierzam się do jej zakupu co do militarki to napewno koncentryczna 3 khz choć sam chodzę póki co z 7,5 khz uniwersalną i jest nie najgorzej
Napisano
Witam. Jak wiesz, Minelab do modelu XT 70 proponuje 6 cewek. Aby móc w pełni autorytatywnie ocenić przydatność każdej z nich, trzeba by każdą przetestować, a tym może pochwalić się niewielu :). Ja posiadam DD 7,5 kHz jako podstawową oraz koncentryk 18,5 kHz. Jako że oprócz monetek czasami wybieram się na tzw. militarkę, mogę spokojnie powiedzieć, że dziś gdybym miał wybierać, ponownie, wybrałbym taki sam zestaw lub zamienił wysokoczęstotliwościowego koncentryka na DD. Dlaczego? Sonda DD 7,5 kHz jest odpowiednia do szukania większości drobnicy oraz tak samo nadaje się do poszukiwań głębiej zalegających żelastw ( statystycznie na 100 godzin w terenie, standardowej sondy DD 7,5 kHz używam 95 godzin ). Czasami gdy teren jest mocno zaśmiecony i potrzeba mniejszej sondy, wtedy zakładam koncentryka 18,5 kHz, ale pewnie tu bardziej sprawdziłaby się eliptyczna wysokoczęstotliwoścówka. Wsród osób, które posiadają 7,5 kHz oraz 3 kHz, słyszałem opinie, że różnica jest przy szukaniu militariów niewielka, a nawet słyszałem opinię że DD 7,5 kHz jest lepsza. Nie wypowiadam się, bo nie sprawdzałem. Kwestia czy koncentryk czy DD każdy musi rozważyć sam. Jak wiadomo DD to lepszy zasięg i większe pole przeszukiwania, a koncentryk to lepsze namierzanie. Mam nadzieję, że choć troszeczkę Ci pomogłem :) Pozdrawiam.
Napisano
Witam.

Drobne sprostowanie - DD wcale nie oznacza większego zasięgu chyba, że jak w tym wypadku, cewka jest fizycznie większa od koncentryka. Zaleta to głównie lepsza tolerancja na trudny, wysoko zmineralizowany teren. Według mnie najlepszą cewką na kolor jest eliptyczna 18ka, ale nie wszystkim podejdzie bo jest niesamowicie czuła a przez to dość hałaśliwa..

Pozdrawiam

VW
Napisano
Wykrywacz:2400,- PLNów.Pięć dodatkowych cewek:2895,- PLNów.Razem:5295,- PLNów.Godna pozazdroszczenia uniwersalność.Jak wypuszczą długo oczekiwaną snajperkę to będzie prawie sześć dych.
Chyba pomyślę nad Nexusem ;))
Pozdrawiam,
wicja1.
Napisano
Wicja1 - jestem cholernie daleki od obrony polskiego dystrybutora tych sprzętów, ale trzeba być sprawiedliwym: za 2500 tysiąca masz sprzęt z dwoma cewkami (wystarczająca opcja według mnie), a czasem w promocji są nawet trzy cewki.. To nie jest źle, biorąc pod uwagę całkiem dobre możliwości tego wykrywacza. Co do snajperki to jest to skandal, że Minelab jeszcze takiej nie wypuścił, jednocześnie nie godząc się na produkcję niezależną.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Jako P.S. do mojego poprzedniego postu nadmienię, iż do wyboru takiego zestawu sond ( DD 7,5 kHz oraz koncentryk 18,5 kHz ) namówił mnie właśnie Kolega VanWorden, z czego jestem jak najbardziej zadowolony i wdzięczny za fachową poradę :)). Pozdrawiam.
Napisano
Ale jednak jest tak jak przewidywałem kiedyś wcześniej,że pytań takich jak Manlichera będzie ogrom.Tak jak ogrom jest cewek do X-terry.Bo chodząc z DDL" zawsze będziesz się zastanawiał czy nie lepsza akurat tutaj" jest cewka H"?? A może jeszcze coś innego ??? Więc może nie mam zestawu optymalnego ???? A więc trzeba coś dokupić !!!
X-70 jest moim zdaniem bardziej uniwersalny z racji kilku trybów pracy a nie mnogości cewek z różnymi częstotliwościami.Tak naprawdę to technologia Vflex nic nie znaczy,tak jak nie znaczyła nic technologia VLF+ w Relic Hawku.Pomysł z montowaną częścią elektroniki w sondzie testował Mrand na długo przed Minelabem i nikt go nie wynosił na piedestał z tego powodu.A na rodzimym podwórku Minelaba jest wykrywacz nazywany Eureka Gold który pracuje na 3 częstotliwościach do wyboru.I jednej cewce.I kosztuje 3100 PLNów.
Doprawdy inżynierowie Minelaba wymyślając" ten wykrywacz musieli podpisać cyrograf,bo jest to marketingowe mistrzostwo świata.
Pozdrawiam,
wicja1.
Napisano
Dziekuje za odpowiedzi na mojego posta.wicja1 masz racje ze gdy sie nie bedzie posiadac wszystkich cewek to zawsze beda pytania tego typu czy ktoras z tych ktorej sie nie ma czasem nie jest lepsza.Jeszcze raz dziekuje kolega za pomoc.

pozdrawiam
Napisano
wicja1 - nie zgodzę się z Tobą. Według mnie to pierwszy naprawdę udany model jaki wyszedł ze stajni Minelab. Nie można go porównać do Eureki, która jest wyłącznie przeznaczona do poszukiwań samorodków (choć dystrybutorzy często twierdzą, że jest inaczej)i z racji częstotliwości i dyskryminacji i ergonomii.. Jest lekki i skuteczny w terenie i choć na pewno nie jest idealny (takiego nie ma;)), to gdy masz właściwe dwie cewki możesz szukać kolorków prawie wszędzie. No a rozebranie go na takie kawałki, że może wejść do reklamówki, to na nasze warunki prawne, właśnie mistrzostwo świata:)
Wszystko to za 2500 z dwoma cewkami. Czy to dużo? Moim zdaniem znośnie na tle innych sprzętów.

Pozdrawiam

VW
Napisano
to ja jeszcze wtrące się i zapytam jakie dwie cewki polecili byście do tej terry bo do tej pory myślałem że na militarkę najlepsza będzie ta 3 khz ale teraz już pewności nie mam co do drugiej ceweczki to sprawa ma się tak że jako militarysta jak już trafię na jakieś ciekawe miejsce np potyczki to przeważnie znajduję tam drobnicę czyli guziki monetki klamry itp problem polega na tym że aby znalezć te drobiazgi pośród setek odłamków gwozdzi i innych śmieci muszę się nie zle nagimnastykować cewką jaką posiedam to jest koncentrykiem 7,5 khz czasem wręcz nie mogę masy rzeczy wydobyć bo bez dokładnej lokalizacji musiał bym przekopać z 50m kwadratowych lasu :) pozdrawiam serdecznie
Napisano
Mic112 - niewykluczone, że tak właśnie powinieneś zrobić, jeśli szukasz głównie militarki.. Tam będziesz miał przynajmniej tryb statyczny, możliwość założenia snajperki etc. A do X-70 według mnie dwie najlepsze cewki to 10.5 calowaDD i eliptyczna 18ka..

Pozdrawiam

VW
Napisano
dziękuję za odpowiedz na pewno to przemyślę dzisiaj dowiedziałem się że być może snajperka do terry pojawi się w ciągu dwóch tygodni w ofercie vikinga jeśli tak to była by to kusząca oferta dla mnie i wówczas zdecydował bym się na nią i na tą 10.5 DD chyba że do tego czasu zmienię wykrywkę:) a tak odbiegając od tematu to czy xlt lub dfx są dużo lepsze od terry? słyszałem o mnogości ustawień tych wykrywaczy jednoczesnej pracy na dwóch częstotliwościach jednak nie wiem jak to jest z ich zasięgami są znacznie większe od x70 ? no i najważniejsze czy poradził bym sobie z opanowaniem tych detektorów po przesiadce z terry ?
Napisano
Czy są lepsze? Są inne.. I nie ma co się czarować - wymagają sporo wysiłku by je opanować (spójrz na post CirrusaX o XLT na tym forum) i mieć właściwe efekty do ich możliwości. Zerknij na forum Thesaurus. Zgromadziliśmy tam największy w kraju zbiór porad i instrukcji do XLT i sam się przekonaj czy dałbyś radę:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Mam jeszcze jedno pytanie do Van wordena jako do eksperta X terry 70: czasami w trybie coin&treasure w przypadku namierzenia przedmiotu np pojawia sie cyfra na wyswietlaczu np o wartości 40 ( czyli kolorek), po czym przy przejsciu na pin point zmienia sie w stosunku do tego samego przedmiotu na np 6 lub 8. Czy takie zmiany sa przy przejsciu na tryb namierzania czymś prawidłowym? rozumiem że pinpoint uaktualnia odczyt ale czy takie duze wahania sa czymś prawidlowym? z gory dzieki za odpowiedź i pozdrawiam.
Napisano
Pinpoint działa w zupełnie innym trybie. Kieruj się wskazaniami wyświetlacza podczas poszukiwań a pinpoint używaj tylko do tego do czego został stworzony, czyli do namierzania;)

Pozdrawiam

VW
P.S. Żadnym ekspertem" nie jestem. Ot, lubię różne wykrywacze a ten był dość prosty i miły:))
Napisano
troche żartowalem z tym ekspertem, ale w końcu miałes okazje testować ten model..ale racją jest że pinpoint jest tylko do namierzania. Zreszta w 70% wskazanie pokrywa sie z tym co pokazuje w normalnm trybie. A tak naprawde to podstawą jest opieranie sie na słuchu. cyferki maja tylko znaczenie pomocnicze. Ze swych spostrzeżen dodam że chodząc w prospecting na ustawieniu 2 wycinane sa czasami łuski mauserowskie lub od mosina poznej produkcji silnie skorodowane. Wiec tutaj nalezy ostroznie z podkręcaniem skali postepować, bo mozna coś ciekawego przeoczyc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie