Bareja Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 a ja mam widelec Waffen SS, zdjęcie jeszcze w tym tygodniu będzie na forum (mam pewne problemy techniczne)
beaviso Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Miro, ale stan!!!! Menniczy ;-)Powiedz proszę czy ta Twoja klamra to super oczyszczony wykopek, czy też raczej jednak ze strychu"? Ja też mam oficerską, o którą potknęliśmy się z moją połowicą w lesie szukając na kacu od niechcenia ;) Ale nie ruszam jej i jest w stanie jak widać - z wyraźną powierzchnią, ale brudna. To jest cynkowa, 36/43. Powiedz czy warto czyścić i jak to robić.Dzięki i pozdr, M.
miro5671 Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 beaviso.Moja klamerka to wykopek.Była w identycznym stanie jak twoja-pwiedziałbym,że to ta sama....Hehehe.Zalałem ją zmywaczem na rdze i śniedż firmy STARWAX.Na etykiecie plastikowej białej płaskiej flaszy,są foty miedzianych garów...Ważne !!!!! MOCZ NIE DŁUŻEJ JAK 5 MINUT...Następnie umyj wodą z mydłem,plastikową szczoteczką.Jak wyschnie popryskaj WD i osusz szmatką. Pozdro. Miro.
miro5671 Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 A tak na marginesie - myślę,że znasz wartość przedmiotu ???W USA - od 1000$ a unas od 1000 zł.Pozdro.
beaviso Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Dzięki za rady. Napisz jeszcze jakie masz sygnowania roku i producenta - czy to ten sam materiał co u mnie (cynk)?Co do wartości, to szacuję podobnie, choć w USA za tysiaka to w lepszym stanie chyba jednak (nie kopane). Ale z drugiej strony oni mają świra i panikują przed falsami, więc po doprowadzeniu do stanu takiego jak Twoja, to kto wie :) Ale jakoś mnie ten 1000 zł nie kusi wcale. To tak jakby własne dziecko opchnąc na targu... W sekrecie powiem Ci, że łezkę uroniłem jak ją znalazłem. Szukam od niedawna i dotąd tylko same łuski... Jak podniosłem klamerkę to się wzruszyłem. A wtedy jeszcze nawet nie wiedziałem że to oficerska elektryków i byłem po ochłonięciu i otarciu łezki lekko zawiedziony", że nie ma napisu Gott mit uns", uwierzysz?!?
miro5671 Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Materjał ten sam.Jeśli chodzi o bicia,to na tej focie można jeszcze coś zobaczyć...Ja nie kolekcjonuje SS- mańskich fantów...Jakoś się ich brzydze hehe...Dlatego moja klamerka jest już w posiadaniu Gdańskiego kolekcionera.A kasa zasiliła budżet kolejnych wypraw w ciekawe miejsca...Serdecznie pozdrawiam i życze obfitych w fanty wypraw w plenery....Miro. P.S. GOTT MIT UNS hehehe...Pozdro.
Bareja Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 wykopany na polu pługiem przez mojego dziadka, leżał na wierzchu trochę pogięty, podniosłem go i umyłem......
Bareja Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 ..... i ukazał się taki napis, i juz został u mnie. A wracając do miejsca gdzie go znalałem to co jakiś czas wychodziły tam z ziemi rózne fanty, widelec ten znalazłem w latach 80-tych, pamiętam, że w tym samym miejscu trafiliśmy z kuzynem na bagnet, klamry i guziki (niestety gdzieś się zapodziały, ostał się tylko widelec)
Bareja Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 i trochę inne ujęcie, a monetka może też służyła jakiemuś esesmanowi :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.