Skocz do zawartości

albumy nt Powstania Warszawskiego

whatfor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję albumów ze zdjęciami z Powstania Warszawskiego. Mam Stanisława Kopfa Dni Powstania" i Sylwestra Krisa" Brauna Reportaże z Powstania Warszawskiego". Wiem, że w latach 70-tych wyszedł jeszcze jakiś album. Dałem go nieopatrzenie komuś w prezencie i nie mogę sobie przypomnieć ani autora - ani tytułu...
Pomożecie?
Pomożemy!!!!!
Napisano
Witam.
Albumuw mam chyna z 7 ale 3 albumy z są lat 60-ych. Zdjęcia bardzo rzadko publikowane, posiadające lakoniczne podpisy np. Powstaniec na barykadzie", Patrol powstańczy na Woli" itd. Cudeńka!

Pozdrawiam
Kopi

Napisano
ja mam piekny album z lat 70 format A4 a nawet wiekszy w symie kilkaset fotek
Napisano
Mam jeden ale nie pamiętam tytułu. Zgadywac nie będę bo ni ma sensu. Zdjęć kilkadziesiąt, przy nich powstańcze wiersze. Jak nie masz takiego to mogę pożyczyć. Jakiś czas przeżyję bez niego :). Bedę w styczniu w Wawie to...
A dzisiaj w Buchmanie widziałem książkę Warszawa wczoraj", zdjęćia sprzed wojny. Niezłe do porównań itp. Ja mam jeszcze album o Warszawie z XIXw.
Napisano
1)Jest jeszcze blizniaczy do Dni Powstania, bedacy jakby jego pierwsza czescia - Lata Okupacji, rowniez S.Kopfa.Zdjecia z okupacji, ilustrujace codzienne zycie z Niemcami w tle, zniszczenia powrzesniowe itp.
2)Drugi, nie powiem dokladnie tytulu, bodaj: Warszawa 1941-43", swiezo wydany album nieznanych i niepublikowanych dotad zdjec z okupacji.Nic na razie nie moge powiedziec wiecej, bo lezy zapakowany (dostane na Gwiazdke;-) Dostepny w EMPIkach, przegladalem go, dla mnie bomba.
3)Kolejny,zatytulowany: Fotografie z Powstania Warszawskiego - Eugeniusz Lokajski Gebethner i S-ka 1994)
4)Wladyslaw Jewsiewicki - Powstanie Warszawskie - okiem powstanczej kamery ( Interpress 1989r)
5) Powstanie Warszawskie w repportazach Jerzego Tomaszewskiego ( wydawnictwo Polonia 1994)
6) slynny album Sylwestra Brauna (nie moge go znalezc w tej chwili,wiec teraz nie podam dokladnie tytulu)
NO i niezliczona liczba ksiazek o Powstaniu z wieloma fotkami, ktorych brak w powyzszych wielkoformatowych albumach, ze wspomne chocby Powsile Czerniakowskie Tadeusza Grigo - rzadko spotykane zdjecia z walk na CZernniakowie i wiele innych.
Napisano
Ja mam trzy albumy zdjeciowe:
Eugeniusz Lokajski
Fotografie Z Powstania Warszawskiego"

Leslaw Bartelski
Warszawa W Dniach Powstania"

Stanisław Kopf
Dni Powstania"
Napisano
Epizody Powstania Warszawskiego" Jerzy Tomaszewski KAW 1979. Zdjęcie z od 1 sierpnia do 9 września (tego dnia Tomaszewski został ranny). Fotografie z następujących rejonów:
Nowy Świat, Marszałkowska, Krakowskie Przdmieście, Kopernika, Górskiego,Pl.Napoleona, Bracka, Świętokszyska,Moniuszki, Jasna, Sienkiewicza, Zgoda, Al Jerozolimskie, Pl.Trzech Krzyży, Mokotowska,Wilcza, Warecka,Koszykowa, Chmielna,Złota, Sienna, Królewska,Kredytowa, Pl Dąbrowskiego, Mazowiecka,Tamka,Smulikowskiego, Solec,Dobra, Wybrzeże Kościuszkowskie.

HTH
Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie