Nikos Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Napisano 24 Wrzesień 2007 Witam wszystkich ktorzy by pomogli mi w poszukiwaniu map z roznymi starymi staktami handlowymi. Dokladnie interesuje mnie jak biegl stary trakt handlowy z rusi na slask dokladnie gdzie przebiegal w dzisiejszych wojewodztwach slaskim i lodzkim oraz przez jakie miejscowosci?Z gory dziekuje za wszelka pomoc
dezerter75 Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 Witaj. Z tymi mapami jest mały problem, i już nie jedna osoba tutaj ich szukała. Do początków 18w. były traktowane jak tajemnica państwowa-co zresztą było zrozumiałe. To dokładna mapa decydowała o zwycięstwie lub przegranej. Radzę zwrócić się z pisamną prośbą do archiwum w Twoim mieście.Jakieś powinny być. Jest mój link w tym forum do starych map-może coś znajdziesz. Ale powiem ci jedno. Stare szlaki w 75% pokrywają się z naszymi drogami.Pozdrawiam
talgo Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 z tymi starymi traktami i drogami to różnie bywa mam 2 mapy z 1925r jedna niemiecka druga polska ta sama skala i na polskiej nie ma kilku dróg których już nie ma a te z kolei są na niemieckiej
dziki pies Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm
dziki pies Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm
szym Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 Dziki psie, rzeczywiście urywa, dzięki za link
dezerter75 Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 Gdzie ty to znalazłeś?Ale dzięki-przyda się. W archiwóm miejskim nawet nie śnili o tym. Pozdrawiam
dziki pies Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 jeżeli chodzi o północ to jeszcze ich nie mam ale są napewno,linka wygrzebałem zupełnie przypadkowo,pewnego razu podczas planowania z jastrzębiem następnego wypadu napatolił sie mój stary a że był na lekkiej" bombie jak zwykle musiał se troche powspominać stare czasy z wojska.pech" chciał że mieliśmy przed sobą zwykłą dużą drogową mape.widząc to stary mało sie nie popłakał z radości.zrobiło mi sie słabo.oznaczało to tylko tyle że będzie jego ulubiona godzinna nawija jak on i jego kumpel z dwu osobowej drużyny opograwf zwiadowca" w ciągu pietnast minut dają robote dla miliona baterii dział i chałbic na poligonie,pominę szczegóły epopeii na temat jego znajomości rysowania i przerysowywania map,zaintrygowała mnie tylko krótka gadka na temat pewnego bardzo dobrego starego austryjackiego topografa o nazwisku LAZARUS.pomyślałem że warto sprawdzić.na wyszukiwarce wpisałem lazarus mapa polski",wyskoczył madziarski link..troche przy nim pomajstrowałem i wydusiłem to co chciałem mieć a raczej wszyscy chcieli mieć no może troszeczke przesadziłem bo napewno nie jeden gość na tyn forum juz ją ma.pozdro
tombspider Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Jeśli o dobrych, starych topografów chodzi to polecam dorobek pana Miega, ale do jego map dostać się może być dużo trudniej:/Jeśli ktoś trafił by na link z jego mapami Krosna i okolic to prosił bym o jego podanie.Pozdrawiam
darmatt Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 tombspider: a jak ten pan nazywa się w mianowniku? Mieg, czy Miega? z góry dziękuję.
tombspider Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 darmatt - jego mapy nazywa się mapami Miega, więc w mianowniku chyba będzie Mieg :) i zdaje się że facet jest von Mieg" :)Po wkroczeniu wojsk austriackich (podczas rozbiorów) na tereny Rzeczpospolitej, ten gość zrobił chyba pierwsze tak dokładne mapy ziem które zostały przyłączone do Austrii. Jego oryginalne mapy znajdują się w archiwum w Wiedniu - niestety, jak ktoś zna linki do stron z jego mapami to ponawiam swoją wcześniejszą prośbę.Pozdrawiam
Marcin z Lasu Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Nie wiem jak wygląda sytuacja z mapami z obszaru Polski o który pyta Nikos. Operuję na terenie dawnej Nowej Marchii - przedwojenne mapy niemieckie naszego terenu są wspaniałe - zaznaczone są m.in. historyczne szlaki handlowe :-) Jeśli chodzi o ich dostępność - warto śledzić baner reklamowy tej strony :-DPozdrawiam!ps. Dobrze Nikos kombinujesz z tymi starymi szlakami ;-)
darmatt Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Marcin z Lasu,a masz moze takie same mapy ale Pomorza Gdańskiego?Darmatt
Marcin z Lasu Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 @dramatt - nie mam map z Pomorza Gdanskiego. Kupiłem w TopMapie kilkanaście arkuszy" (na CD) z mojego terenu (Pomorze Zach). Ale Pomorze Gdańskie jest chyba też tam dostępne - sprawdź.Pozdrowienia!
Nikos Napisano 4 Luty 2008 Autor Napisano 4 Luty 2008 Marcin z Lasu jesli mozesz odezwij sie na gg badz na poczte
rafalmisiek2 Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Czy moglby ktorys z kolegow podpowiedziec gdzie moge znalesc objasnienie znakow do tych map
Marcin z Lasu Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Objaśnienia znaków użytych na mapie szukałbym w legendzie :D To pierwsze, co mi przychodzi do głowy :)Legenda jest zawsze gdzieś z boku mapy...Jakby co mogę wyciąć ze skanu samą legendę i wrzucić tu (mam na myśli przedwojenne mapy topograficzne niemieckie).Pozdro!
terenowiec69 Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 N stronie www.mapywig.orgjest do pobrania ksiazka w tutyle znaki kartograficzne,poszukaj.(austryjackie,rosyjskie,polskie)
iron66 Napisano 6 Luty 2008 Napisano 6 Luty 2008 Witam.Jeżeli kogoś interesuje to niemieckie z Pomorza.Pozdrowienia.http://www.mapy.blink.pl/100000/kdr_100000.swf
GrzeM Napisano 6 Luty 2008 Napisano 6 Luty 2008 Tu są różne fajne mapy szeroko rozumianej Ukrainy (więc może i część Twojego szlaku się łapie)ftp://ftp.uar.net/pub/ukr_topo_maps
R23 Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 To wam pewnie się przyda panowiehttp://www.mapy.eksploracja.pl/news.php
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.