Skocz do zawartości
  • 0

nieśmiertelnik

ADLERYARI

Pytanie

Napisano
witam , zakupiłem na allegro niemiecki nieśmiertelnik, sprzedający zapewniał że jest to 100 % oryginał, ja mam jednak wątpliwości . chciałem ten nieśmiertelnik przekazać do niemiec
do kassel gdzie mieści sie organizacja zajmująca się odnajdywaniem rodzin żołnierzy.przed wysłaniem muszę mieć pewność że jest to oryginalny nieśmiertelnik ( nie chcę się ośmieszyć wysyłając falsyfikat )na nieśmiertelniku znajdują się następujące oznaczenia - od góry - R.A.D -poniżej-K.3/144/88 , na dolnej części (z jednym otworem) znajduje się takie samo oznaczenie (częściowo zatarte ) z tym tylko że na dolnej części cyfry i litery pisane są tak samo jak na części górnej a słyszałem że na niemieckich nieśmiertelnikach powinny być napisane w lustrzanym odbiciu. będę bardzo wdzięczny za pomoc , pozdrawiam.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pozazdrościć wiedzy, nieśmiertelnik chcę wysłać nie do Berlina tylko do Kassel - pełny adres - Volksbund Deutsche Kriegsgraberfursorge Werner Hilpert Strasse 2 34112 Kassel , możliwe że komuś jest znany ten adres .
Napisano
dziękuję za odpowiedź , postaram się umieścić zdjęcie . nie mam najmniejszego pojęcia co oznaczają litery R.A.D. może nie warto wysyłać tego nieśmiertelnika, pozdrowienia
Napisano
Aktualnie WaSt w Berlinie nie odpowiada na prywatne zapytania o dane ze swoich archiwów(także w sprawie nieśmiertelników) jeżeli nie poszukuje się informacji o członku własnej rodziny,(niemiecka ustawa o ochronie danych i tym podobne bzdety)
Napisano
mam podany adres do kassel wystarczy przesłać nieśmiertelnik a oni już sami szukają rodzin . nadal jednak nie wiem czy jest to nieśmiertelnik żołnierza wh czy formacji paramilitarnej
R.A.D ?
Napisano
RAD Abteilung K3/144 ze Schwiddern (Świdry).

Z wysłaniem sobie odpuść, nic nie napiszą.Co do WAST, opłata za bardzo skromną informacje na temat żołnierza rozpoczyna się od 20 Euro wzwyż.Cennik jest na stronie WAST'u.Jeśli masz za dużo kasy, napisz do nich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie