Skocz do zawartości

W finlandii dzisiaj padalo....

PATRON

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
SZCZERE gratulacje !!!!! Kiedy i gdzie będzie nastepna okazja żeby zobaczyc te wspaniałości ponownie ?! Pozdrawiam. P.
  • Odpowiedzi 196
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Tak dla scislosci Bjar to przeciez nie jest sprzet polski:). Ale mnie to nie boli bo Rosyjska 75ka to wlasnie to co na Westerplatte bylo a ppanc jest mozliwe ze da sie wymienic kiedys na Polski. Moze np IWM bedzie zainteresowane wymiana? Sadze ze maja w nosie ze ich jest polski, i tak zostawili w finskim kamuflazu bo im wojna Sowiecko-Finska duzo wiecej mowi niz kampania wrzesniowa. Duze gratulacje dla zdobywcow i pod sentyment 'oby wiecej sprzetu polskiego w Polsce' podpisuje sie w zupelnosci!
Napisano
Mr Gebhardt: Mamy nadzieję, że na Westerplatte będą prędzej czy później dwa Boforsy: szwedzki i polski :) Zamieniać nie będziemy, zaczekamy aż się jakiś pojawi na horyzoncie do zakupienia, a nie ukrywam że pewna szansa jest :)

Armaty będą wkrótce gościć w warsztacie Patrona i po ich profesjonalnym remoncie i renowacji wrócą na Westerplatte pod dachy MOSGu do czasu odbudowania Magazynu Nr 1.
A najszybciej to chyba będzie można je zobaczyć w kwietniu, podczas uroczystości rocznicy urodzin kmdr. por. Dąbrowskiego.

Jako post scriptum to muszę dodać, iż zapomniałem podziękować wszystkim członkom Stowarzyszenia, których finanse umożliwiły dokonanie wpłaty wadium oraz 1/4 wysokości wylicytowanej wartości Putiłówki", bo przez naszą wrodzoną skromność faktu tego nie opisywaliśmy :)
Za tą inicjatywę i wkład w zakup tego zabytku oficjalnie, jako prezes, bardzo dziękuję Stowarzyszeniu. Pozostałą kwotę wpłacił mecenas zakupu Putiłówki" firma Alarmtech", której prezes p. dr Tlaga w pięknym przemówieniu przekazał na Westerplatte Putiłówkę" w nasze ręce podczas uroczystości 10 listopada.
To że Putiłówka" trafiła na Westerplatte uwierzyłem dopiero wtedy jak jej koła dotknęły betonu koło placówki Fort" :) A że za jednym zamachem przypłynął też Bofors to jakoś nadal trudno mi uwierzyć :)

A skoro myślimy o tym, żeby był i drugi Bofors, to czemu by nie mieć 4 moździerzy Stokes-Brandt, 18 cekaemów wz. 30, 18 erkaemów wz. 28, 6 elkaemów wz. 08/15, 160 Mauserów?... ;) Zartuję oczywiście ;)
Wystarczy, że wielu drażni tylko to, że wieszamy biało-czerwoną flagę na Westerplatte i ze w ogóle śmiemy coś tam robić. Nie będziemy przeginać. A do odparcia wrogich ataków na polską placówkę na W-tte mamy już zrekonstruowany schron placówki Fort", 2 armaty oraz armię naszych przyjaciół i sympatyków. :)
Napisano
Święta prawda....niestety. Mariusz powinieneś dopisać jeszcze o NIECHĘCI" ze strony niektórych władz. Im bliżej W-tte tym gorzej. :(
Napisano
No to byczo! Szwedy i Finy maja tych armatek do diaska a niech u nas bedzie mozna pokazac jak ja ulepszylismy. Uwazam ze nasza jakos zgrabniejsza ale to zapewne szowinizm narodowy i rodzinny (dziadek oficer piechoty ze specjalnoscia ckm i broni tow.) :). A ze egzemplarze tych innych broni pownny byc to na serio uwazam ze masz zupelna racje. Moze nie 160 ale po jednym na pewno:) Dodalbym ckmy na podstawie fortecznej i plot! Szczesc Boze i jak cos moge pomoc to walcie na maila.
Napisano
Gebhardt . nie tylko MWP ma polskiego Boforsa pe-panc . Muzeum Śląskie także ma polskiego kompletnego boforsa zakupionego nie gdzie indziej a w Finlandii
Napisano
Gratulacje dla Wachmistrza, Uwe i tych wszystkich, którzy przyczynili się do powrotu obu armat na Westerplatte. Przy okazji mam taki pomysł, iż warto by było się pokusić o zrekonstruowanie oryginalnego stanowiska ogniowego Prawosławnej przy brzozie, od czasu do czasu przy jakiś pokazach można by ją tam przetaczać z odbudowanego schronu amunicyjnego (a z czasem z garażu koszar...), z Boforsem już trudniej bo jedno oryginalne stanowisko już jest pod asfaltem, a drugie na terenie MOSG, ale może kiedyś...
Pozdrawiam Szperacz.
Napisano

Widzę, że gratulacją nie ma końca, może czas na pokazanie efektów pracy poprzedniczki, Waszej Putiłówki…

P.S Tanio skóry nie sprzedała.
Pozdro
Blitz45

Napisano
Jeśli chodzi o uszkodzenia latarni morskiej to znaczna część tego co widać to uszkodzenia z 1945 r. Widać to na zewnątrz od strony zachodniej (Putiłówka bumerangiem nie strzelała), jak i w środku, mimo że są to ślady broni maszynowej z kierunku wschodniego. Eksponowana zniszczona skorupa" laterny z dużym prawdopodobieństwem nie była rozbita przez kpr. Grabowskiego, tylko przez Niemców albo Rosjan w 1945 r.
Podobnie zniszczenia (ślady trafień) na kościele ewangelickim w N.Porcie, które przypisywałem kpr. Grabowskiemu to też raczej niemiecka robota AD 1945.

Stanowisko będziemy rekonstruować, bo to planowaliśmy już 4 lata temu, nie marząc że kiedykolwiek stanie tam putiłówka, no chyba że z drewna wytoczona :)
A 1 września rano na pewno będziemy ją przetaczać z miejsca gdzie były garaże w koszarach na stanowisko wedle tych trzech brzózek". No i oczywiście symboliczny strzał murowany :) Dobrze się składa, bo mamy zaplanowane jako następne badania archeo, odkopanie zarysów północnego skrzydła koszar, a więc tam gdzie były garaże. Szkoda, że na linii strzału usypano coś niecoś ;)
Pozdrawiam! wachmistrz
Napisano
Taka sympatyczna ciekawostka: sprawdzałem czy na giga foto mieszkańców Gdyni oraz uczestników Parady Niepodległości załapał się nasz Bofors wraz z SGRH LOW, no i proszę - są! :)
SGRH LOW na foto jest w dwóch miejscach: oddzielnie działon Boforsa i oddział rowerzystów :)
link artykułu: http://www.gdynia.pl/wydarzenia/70_46363.html
link foto: http://www.gdynia.pl/g2/2007_11/13561_file.jpg
  • 9 years later...
Napisano
na tej stronie czesto mozna trafic na prawdziwe perelki , czyli karabiny Mauser , ktore zostaly zrobione w Gdansku lub nalezaly do jednostek policji lub wojska w tym miescie
zastanawiam sie czy mozna by taki karabin sprowadzic do polski ?

https://www.gunsamerica.com/990719771/German-M1871-84-rifle-by-Danzig.htm

https://www.gunsamerica.com/916304943/Gewehrfabrik-Danzig-Mauser-Model-1898-bolt-action-rifle-8x57mm-Germany.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie