Blitz45 Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Gratulacje wszystkim, którzy przyczynili się choć w najmniejszym stopniu do przyjazdu tych armat do Polski. Brawo Panowie! Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Panowie piękna, wspaniała sprawa! A z drugiej strony aż trudno uwierzyć, że takie maleństw jak Bofors rozwaliło w 1939 r. tyle niemieckich czołgów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Tu można zobaczyc krótką relcje w Telewizji Gdańsk, od 6.40 minutyhttp://ww6.tvp.pl/7014,20071110597995.strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachmistrz Napisano 12 Listopad 2007 Share Napisano 12 Listopad 2007 I już po uroczystościach 11 listopada :) Dziękuję wszystkim, którzy nam pomogli w ich sprowadzeniu i zaprezentowaniu na Westerplatte oraz na Paradzie w Gdyni.Taka wczoraj przyszła mi refleksja, że armaty to takie małe ukoronowanie 4 lat działalności Stowarzyszenia, bo właśnie z datą 11 listopada 2003 r. do prezydenta miasta Gdańska wysłaliśmy opracowany przez nas na podstawie badań rozpoczętych rok wcześniej, nowy plan zagospodarowania przestrzennego Westerplatte. Jak wszyscy dobrze wiedzą, na nasz list nigdy nie otrzymaliśmy odpowiedzi. Sam projekt nie został jednak zapomniany przez innych - po trzech latach stał się podstawą do opracowania projektu rewitalizacji Westerplatte. Miło, że mogliśmy w Święto Niepodległości zaprezentować na Paradzie Boforsa :) Pozdrawiam. wachmistrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachmistrz Napisano 12 Listopad 2007 Share Napisano 12 Listopad 2007 I jeszcze jako post scriptum:Największa zasługa, że na Westerplatte trafiły armaty jest w osobie członka naszego Stowarzyszenia, Uwe Koslowskiego z Alandów. Gdyby nie on, nie świętowalibyśmy tego sukcesu, jak i wielu pomniejszych do których się przyczynił. Szkoda, że nie mógł przyjechać tego dnia na Westerplatte. Uwe - dziękujemy! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachmistrz Napisano 12 Listopad 2007 Share Napisano 12 Listopad 2007 Znalezione w necie: foty z Agencji Kosycarz: http://www.kfp.com.pl/index2.html?p=szukaj&klucz=armaty%20westerplatte&tytul=HISTORYCZNE%20ARMATY%20NA%20WESTERPLATTE&zid=1194868979473840f381356 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 12 Listopad 2007 Share Napisano 12 Listopad 2007 Chwała zdobywcom.Wachmistrzu czy kiedykolwiek jeszcze mozna by tak poogladac te cuda?Bo ja niestey w czasie eksponowania cudeńków pradowałem..Jest jakas najbliższa okazja?A moze brak rąk dokonserwacji?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Wachmistrz - prosze o kontakt telefoniczny ws wczorajszego maila. Z naszej strony wszystko gotowe.Najlepiej od razu dzwoń do Patrona - 694487305.Nie wiem jak to możliwe, ale nie mogę znaleźć telefonu do ciebie.pozdrawiamJaH - FWP601 224 775 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Kilka zdjęć z uroczystości. Na zdjęciach SRH Marienburghttp://www.rekonstrukcje.fora.pl/westerplatte-10-list-2007-prawoslawna-t497.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Przepraszam - zapomniałem dodać że na zdjęciach jest równiez LOW :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Jezuu profanacja.Co tam robi gość przebrany za helmuta>?Nóz sie w kieszeni otwiera.PozdrawiamP.S Zdjęcia Fajne ale raz Helmut dwa ten gozdek w panterce i czar prysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Wachmistrz pisal: Największa zasługa, że na Westerplatte trafiły armatyjest w osobie członka naszego Stowarzyszenia, Uwe Koslowskiego zAlandów."... Dziekuje za te slowa ale moja zasluga" na pewno nie byla ajwieksza". To dobra wspólna robota wielu osób na czele z Wachmistrzemno i kilkukrotny spory lut szczescia.Ogloszenie o aukcji, które w necie znalazl ktos z tutejszego forum bylobardzo, mozna powiedziec, dyskretne - bez reklamy i zachecania do kupna noi tylko po finsku. Mysle, ze armia z racji przepisow prawa taka wyprzedazmusi oglosic publicznie aczkolwiek handel jakakolwiek bronia jest w calejSkandynawii oblozony restrykcjami, stad niekomercyjna forma ogloszenia.Bofors to z kolei efekt naszych otwartych zmyslów na samej aukcji, gdziepoznalismy paru ludzi.-----post poprawiony na prośbę autoraPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 12:04 16-11-2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Miło oko pocieszyć przynajmniej zdjęciami. Gratuluję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 No wiec po odkryciu ogloszenia w Internecie Wachmistrz oddelegowal mnie donawiazania kontaktu z kompetentna osoba. Nie wiem czemu ale skretariatjednostki artylerii caly czas laczyl i kierowal mnie do oficeraodpowiedzialnego za sprzedaz... czolgów. Po wielu wiadomosciachzostawionych przeze mnie na komórce juz wlasciwego pulkownika, tenze poparu dniach oddzwonil i potwierdzil ze kilka z wystawionych na sprzedazarmat to Poltinówki". Wachmistrz rozpoczal werbunek sponsorów i spedytoraw Polsce a ja pod koniec mojego urlopu gotowalem sie na przyjecie go wFinlandii. Ja sam mieszkam na Alandach, tak ze polowe drogi (do Tampere)odbylem sam a z tamtejszego lotniska juz razem (z paroma banalnymiprzygodami) podjelismy szturm jednostki kolo Jyväskylä w srodkowejFinlandii. Aukcja byla poczatkowo tylko po finsku, co nam dawalo lekkaprzewage w stosunku do zagranicznej konkurencji jednakze raz ze mój finskijest jedna wielka improwizacja z pokracznymi efektami, gdyz mieszkam naszwedzkojezycznych Alandach, a dwa ze zagraniczni goscie domagali sieglosno tlumaczenia licytacji na angielski, czemu zadoscuczyniono.Wachmistrz dogadal sie wbrew unijnym dyrektywom (zart) z konmkurencja no itrzecia licytowana poltinowka byla nasza. Klopot sie zaczal gdy zblizal sie 11 listopada, Wachmistrz juz mialzaklepany transport a pulkownik od Poltinowki byl sobie na urlopie iwbrew obietnicom nie wyslal na czas rachunku za armate. Bez tego nie bylomowy o odebraniu jej, tym bardziej ze panie sekretarki w biurze jednostkinie potrafily sprawdzic czy nasza armata jest juz zdeaktywowana. Po moimentym telefonie znalazl sie niemajacy z aukcja nic wspólnego oficer,który w ramach grzecznosciowej przyslugi zdobyl dla mnie numer konta isygnature rachunku oraz zawiadomil wartownie o przjezdzie na nastepnydzien rano TIRa z Polski. Dzieki mailom i faksowi kierowca na kilkagodzin przed przybyciem do jednostki otrzymal kopie dowodu wplaty i mojeupowaznienie do odbioru armaty. Na drugi dzien rano, po okolo godzinietelefonow miedzy wartownia a biurami TIR wjechal do jednostki. Wydali muPoltinówke... Teraz musial zdazyc po Boforsa i na prom z Helsinek doGdynii po poludniu. Kierowca TIR (bardzo sprawny i doswiadczony) zdazylze wszystkim na czas.To byl 7 listopada 2007, dzien w którym miala miejsce masakra w gimnazjumna pólnoc od Helsinek.Tego dnia w Finlandii swiecilo slonce....-----post zmieniony na prośbę autoraPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 12:05 16-11-2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Uwe, jaka konkurencja, jaka konkurencja :)))))))))czujemy sie oburzeni:)))))))))))))))ale pozdrawiamy serdecznieAkagi & Patron & Forteca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Dziekuje. Pozdrawiam wzajemnie :)Ta konkurencja" to, wiecie, taki... skrót myslowy... Wężykiem, wężykiem... :) :)Sorry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.