muri Napisano 15 Październik 2007 Napisano 15 Październik 2007 Ja różnie chodzę... ogólnie ostatnio nie urodzaj i planuje wywędrować na tereny Wielkiego Wełcza lub Białachowa...A chodziłem po rudniku hmm jak by ci tu opisać koło miejskiej...Nie brałem gruchy bo co do niej nie byłem pewny ;) Też moja hipoteza była skierowana że ta siekiera mogła być z pojazdu bo na toporek saperski za duża...;) A właśnie mam pytanie co odnoście lotek od moździerza bo do nich też nie jestem zbytnio przekonany znajduje róże i sporo lotek od moździerzy od 50mm do 81mm ale ostatnio wpadło mi takie cudo i nie wiem czy bezpieczne i zostawiłem w lesie jak resztę takich rzeczy...Lotki kaliber 120mm ale czy bezpieczne?link: http://img223.imageshack.us/img223/1818/dsc00245mb2.jpg:)
VOO1 Napisano 15 Październik 2007 Napisano 15 Październik 2007 muri ---> nie rozwadniaj wątku .. ;)pozdr VOO1
Walwuch Napisano 16 Październik 2007 Napisano 16 Październik 2007 Muri, ja tych lotek to swego czasu nienawidziłem hehe, co chwile mi wyskakiwały... Możesz zabrać, bezpieczna. Po wyczyszczeniu pewnie wyciągniesz zapłonnik. Jakby co, to pisz na meila, nie będziemy tu offtopować. Krasnoludek, mam takie przeczucie, że jeszcze coś wiesz, ale nie chcesz się tym podzielić hehe :>>>
Marti Napisano 16 Październik 2007 Napisano 16 Październik 2007 witamorzeł znaleziony pod mełnem,zachecam do pokazania innych znalezisk :)pozdrawiammarti
krasnoludek Napisano 16 Październik 2007 Napisano 16 Październik 2007 Walwuch coś tam wiem ale napierw trszkę logiki. Chciałbym wrócic do relacji. Choc najpierw powinno się przerobic podstawy http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/PanzerAbt/PanzerAbt507.htmDlaczego przeprawa miała nastąpic w Grudziądzu. 30.01. zostaje wydany rozkaz, to nikt się nie orientował, że w okolicach Grudziądza operują już Rosjanie ? Dziwne. Już 26.01. Niemcy mieli informacje o rosyjskiej Brygadzie pancernej, znajdującej się na północno-wschodnich podejściach do miasta.Na krótko przed naszym dotarciem do rowu przeciwczołgowego, gdzieś między Kwidzynem a Grudziądzem, wysadzono nad nim most.Jedyny most przed Grudziądzem, znajduje się na Osie w Świerkocinie. A rów przeciwpancerny znajduje się spory kawałek na północ od rowu.Na krótko przed naszym dotarciem do rowu przeciwczołgowego, gdzieś między Kwidzynem a Grudziądzem, wysadzono nad nim most.I co ciekawe, ten most nie został wysadzony. Kolejna sprawa. Popatrzcie na mapę, jeśli nie znacie z autopsji tego terenu. Gratulacje dla tego, kto przejedzie wzdłuż rowu do Wisły. Moim skromnym zdaniem, całe zajście miało miejsce w zupełnie innym miejscu. Coś za dużo się nie zgadza w tych wspomnieniach :))))
krasnoludek Napisano 16 Październik 2007 Napisano 16 Październik 2007 Nie bardzo wiem, jak to się stało. Coś wywaliło mi jeszcze jeden ważny link :))))http://www.grudziadz.fortyfikacje.pl/
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 17 Październik 2007 Napisano 17 Październik 2007 Witam.Ja tak gwoli ścisłości...w tej chwili na Osie przed Grudziądzem są dwa mosty,niestety nie wiem jak było drzewiej.Być może ten drugi most przy wale wybudowano później ,po wojnie.Pzdr.
krasnoludek Napisano 17 Październik 2007 Napisano 17 Październik 2007 No ja znam sześc. Tylko że w Świerkocinie był zawsze jeden. :)
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 Racja, ten most ostatni,przed ujściem Osy do Wisły,jest w między Parskami a Zakurzewem.W świerkocinie był i jest tylko jeden.Przepraszam.
mjut Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 witam! mogę pomóc wam wypełniać to forum , bo nareszcie mam dostęp do wykrywacza:) ja w niedzielę poprzednią byłem na Wlk Księżej Górze. sporo odłamków, ale jakieś fanty są. w niedzielę wybieram się w rejony Unisławia. zainteresowanych zapraszam: h.sosnicki@gazeta.plwww.twierdzachelmno.ok1.pl
Walwuch Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Czas odświeżyć ten wątek. Wbrew opiniom Las Rudnicki nie jest aż tak przeczesany. Dowody na to wstawię wieczorem ;)
Walwuch Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 niemiec - widoczne dwie dziury po kulach, jedna przeszła mu po nakarczku, wygląda na to, że został dobity
Walwuch Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 wydaje mi się, że to niemiecki zasobnik na 2 pociski 75 mm. W środku oczywiście pusty. Jak widać na zdjęciu - jak na wykopek ma bardzo dużo farby. A w środku... :)
Walwuch Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 kolejny niemiec - ten ma juz minię i czarny matowy podkład. Po wykopaniu miał naprawdę NIEWIELE rdzy, zużyłem na niego odrobinę żywicy i szpachli. Niestety obręcz zgnita, ale nity są :)
sweeper Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 witamPanowie z Grudziądza...Ja też gdzieś tam zamieszkuje w weekendy ( kiedyś lotnisko, a teraz rządz) w ten weekend będę i chcę troszkę popełzać po okolicy, jeśli ktoś zechciałby dotrzymać mi towarzystwa to bardzo chętnie. Mój GG 3408238. Od razu zaznaczam że chodzę z zabawką ( samorobnym jabolem) od niedawna i niewielkie mam doświadczenie... ale zawsze można przyjemnie spędzić czas na świerzym powietrzu.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.