balans Napisano 15 Wrzesień 2007 Autor Napisano 15 Wrzesień 2007 Mamy wrzesień, czyli kolejną rocznicę napaści Niemiec na nasz kraj. Myślę, że jest to okazja do zamieszczenia na forum artykułu jaki znalazłem w stareńkim Die Wehrmacht. Jest tam coś o walkach 3 września 39, jest coś o naszej kawalerii i wyprawie na Melno? I trochę zdjęć z ćwiczeń[?] jakiegoś oddziału rozpoznawczego Wehrmachtu z zimy1939/40. Pewnie to nic sensacyjnego, ale jak sądzę zdjęć z tego okresu nigdy nie za wiele. Czy może to ktoś streścić? Bo ja tego języka zapomniałem w dużym stopniu już dość dawno temu. W zamian zapodam drugą część artykułu i kolejne zdjęcia.balans
balans Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 I mam jeszcze pytanie, nim ktoś ewentualnie streści pierwszą część artykułu i nim ewentualnie - gdyby było zainteresowanie forumowiczów, zapodam drugą część - jaka jest obecna polska nazwa miejscowości MELNO?balans
krasnoludek Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Mełno - okolice Grudziądza. Linia o której wspomina się w tekście to linia Osy.
balans Napisano 18 Wrzesień 2007 Autor Napisano 18 Wrzesień 2007 Dzięki Krasnoludku. Mam jeszcze jedno pytanie [tak z czystej ciekawości], kopał tam ktoś z forumowiczów w tym Mełnie?
krasnoludek Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Teren był już dokładnie przeszukiwany w czasie wojny. Niemcy wykorzystali częśc gratów" na wystawę propagandową. Po wojnie rolnicy odnajdywali sporo fantów. Jednak teraz od kilku lat (3/4) jakoś nic nowego z tego rejonu nie wychodziło :)
Walwuch Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 WitamZ tego co pamiętam, w dniach 1-3 września polska 4 DP toczyła w rejonie Mełna/Gruty ciężkie boje. Planowany był nawet jakiś kontratak wojsk polskich, mający zepchnąć Niemców z linii torów kolejowych, który jednak nie doszedł do skutku. Krasnoludek - skąd jesteś?
krasnoludek Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Kontratak był i początkowo się nawet udał. Niestety później wszystko szlag trafił.a nadaję sobie z Grudziądza (głównie)
balans Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 Skoro wątek parę osób zainteresował zapodaję drugą część. Może komuś, kto interesuje się walkami w tamtym rejonie te materiały się przydadzą.
balans Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 Obsługa granatnika 5cm leGrWr36 na stanowisku.
balans Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 I jeszcze takie z MG-tą, w głębi charakterystyczne zabudowania, może się zachowały do dnia dzisiejszego?
balans Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 I jeszcze podpis do zdjęć powyżej. pozdrobalans
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 29 Wrzesień 2007 Napisano 29 Wrzesień 2007 Witam.W tym roku byłem nad jeziorem w Mełnie i stwierdziłem że teren jest przeczesany dokładnie.Po dość długim łażeniu znalazłem 1 (!) łuskę od mausera,a kolega wydobył jakieś żelazne ciężkie koło,pełen żeliwny odlew-fi ok 40 cm.Jest też tam jakaś była stacja pomp(być może to znalezione koło było od którejś pompy) z pozostałościami jakiś zasuw wodnych,ciekawe z jakiego okresu?Co do fantów to być może miałem słaby dzień bo naprawdę cieńko.Pod Mełnem ,po prawej stronie drogi prowadzącej do jeziora na górce jest dość duży cmentarz.Niestety zabrakło nam czasu aby go odwiedzić.Podobno spoczywają tam ofiary żołnierzy z drugiej wojny.Podobno jakiś czas temu ,kolesie wyciągali z jeziora jakieś uzbrojenie,ale nie wiem ile w tym prawdy.Pzdr.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 29 Wrzesień 2007 Napisano 29 Wrzesień 2007 Przepraszam ,ale cmentarz jest po lewej stronie drogi...sorry.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.