Skocz do zawartości

Czy im nie należy się pamięć?

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekawy, acz kontrowersyjny artykuł znalazłem w Przeglądzie". W powstaniu warszawskim walczyło tysiące żołnierzy Polskiego Państwa Podziemnego. Ramię w ramię bili się z Niemcami członkowie Armii Krajowej, Armii Ludowej, Milicji Robotniczej i Polskiej Armii Ludowej. O udziale w walkach tych wszystkich organizacji pisał gen. Antoni Chruściel „Monter” w depeszy skierowanej do Londynu w dniu 8 sierpnia 1944 r., a zachodni alianci uznali lewicowe ugrupowania powstańcze za część Polskich Sił Zbrojnych.
Dziś w Muzeum Powstania Warszawskiego łatwiej znaleźć informację o udziale Gruzinów czy Francuzów w walkach niż o Polakach spod znaku AL czy PAL.
linek: http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=historia&name=111
Napisano
Tak w ogóle, to ostatnio pamięć o polskim państwie podziemnym sprowadza się wyłącznie do obchodów kolejnych rocznic Powstania Warszawskiego. Nic nie słychac np. o bitwach w Lasach Janowskich, Puszczy Solskiej, pod Rąblowem, w Kieleckiem - tak, jakby było tylko powstanie a partyzantka zaczęła się w 1944 roku od opozycji antykomunistycznej. I trzeba zgodzić się z woytasem - AL i pochodne miały czas swojej afirmacji, teraz są e" i wszyscy pamiętamy wyłącznie o AK, WiN i NSZ. Obiektywne spojrzenie przyjdzie z dystansem lat, w następnym pokoleniu.
Napisano
Prawda leży gdzieś pośrodku. Kiedyś oglądałem film o Borze-Komorowskim i konkluzja była taka, że Niemcy AL-u nie uważali za żołnierzy i z miejsca ich rozwalali (tępili bolszewików, komunistów czy takie tam), dlatego AK uratowało im dupska (przynajmniej sporej grupie) wręczając pospiesznie legitymacje AK in-blanco do wypełnienia...
Napisano
Hmmm, całe trzy posty komentarzy... Chyba jednak AL, PAL czy BCh są na cenzurowanym" także na forum Odkrywcy. Ciekawe czy ktoś z rekonstruktorów walczących na Woli czy Czerniakowie odważy się założyć opaskę AL? Wszak walczyli tam nie tylko Słowacy, ale także Czwartacy.
Napisano
Nie ma głupich , po takiej akcji miałby wizytę ABW w tych śmiesznych kominiarkach o 6:00. Zresztą jak by ktoś poradował z opaską AK w latach 45/56 miał by też wizytę w godzinach wcześniejszych tym razem bez tych cudacznych skarpet na mordach. Idźmy dalej, czyli do tyłu: W latach 1940-1945 pokazanie się na ulicy z jakąkolwiek opaską z wyżej wymienionych, wywołało by skutek ten sam, tzn areszt raczej natychmiastowy. Reasumując różnica jest li tylko w godzinach aresztowania i oczywiście dekoracji morduchny funkcjonariuszy. Jednocześnie przestrzegam Forumowiczów, przed wyciągnięciem pochopnego wniosku, że za okupacji była największa demokracja; bo wszystkie odłamy Rochu Oporu GeStaPo traktowało ównakowo", jak mówił pewien major.
Nic bardziej błędnego!!!
Serdecznie Pozdrawiam
Napisano
yoony Polska jest jedna i mam nadzieje, że taką pozostanie. Wielu chce coś uszczknąć dla siebie czy to z zagranicy czy we własnej Ojczyźnie ale Polskości nam nie odbiorą.
Napisano
Ale Acer przez tak długie wieki pozostaliśmy Polakami to mam nadzieję, że nadal pozostaniemy. My jesteśmy po prostu za cierpliwi w stosunku do naszych wrogów. Ale w pewnym sensie masz rację w czasach pokoju to Polak Polakowi wilkiem". Myślę, że wszyscy o tym wiemy, ale nic z tym nie robimy. A to jest tzw liberalizm, ale w starszym słowa znaczeniu(nie gospodarczy). Takiej postawy nauczyli nas zaborcy i w dniu dzisiejszym nie mamy wspólnego wroga, a co za tym idzie jedności w narodzie. Najłatwiej nas obezwładnić pseudo pokojową polityką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie