MK Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Może już było, zapytać nie zaszkodzi. Jakie znacie sopsoby czyszczenia manierek i innych aluminiowych rzeczy? Próbowałem w kwasku cytynowym ale słabo... I nie chodzi mi tylko o metody chemiczne ale czym czyścić potem żeby nie porysować a żeby było fajnie ;-P Próbowałem papierem ściernym drobnym, efekt super ale tylko jeśli nie ma wgnieceń :-( Czekam na odzew!DonMichałło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 Czyściłem monety aluminiowe i aluminiowe guziki elektrolitycznie (elektrolit Na2CO3, druga elektroda stal) i efekty są super. Ale nie próbowałem tego do większych przedmiotów - głównie ze względu na brak odpowiedniego naczynia. Jak wiadomo, NaOH ma właściwości roztwarzania aluminium, może spróbować właśnie w tym? Zrobić jakiś słaby roztwór i namoczyć przedmiot? Nie sprawdzałem.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 KUp paste do czyszczenia karoserii, nie wiem jak się nazywa. CZyści alum elegancko. Najpierw powstaje czarny asad na całej manierce należy to zetrzeć i wyczyścić czytą szmatką, czasem aż się błyszczy. Ta past jest w tubkach jak budapren i kosztuje kilka złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 A ta pasta usuwa produkty korozji? W aluminium najgorsze dla mnie zawsze były zlepione z piaskiem białe kryształy, piekielnie twarde i w sumie nie udało mi się ich niczym oprócz elektrolizy ruszyć.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 NIe nie rusza, ale możesz czyścić to pużniej mechanicznie i nie powiny być już tak widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 17 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2003 Dzięki, a zna ktoś z was może sposoby na pozbycie się wgnieceń? Ciekawi mnie czy można je jakoś łatwo (?) zlikwidować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 Ta pasta nazywa się Automax i sprzedaje sie w samochodowych akcesoriach. A te kryształy to chyba sole glinu, najlepiej czyscic mechanicznie, np mosiezna szczotka (jest w miare delikatna, dostaniesz taka w Obi w komplecie ze stalowa i nylonowa za 7 PLN). Jak nie mas zObi w poblizu to moze w jakims metalowym AGD.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 MK w miare łatwo to nie da się pozbyć tych wgnieceń, ale jak ci zależy i chce ci się bawić to można próbować twardym patykiem. Niektóre wgłębienia da się wyprostować ale nie wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudzień 2003 Share Napisano 22 Grudzień 2003 Witam.Ostatnio prostowałem zupełnie zgnieciony kubek do manierki. Przydały się następujące narzędzia: młotek gumowy, prostokątna listewka, trzonek od młotka, trzonek od toporka, łyżka do opon motocyklowych ;-)).Efekt zadowalający. Jeszcze go muszę tylko poprawnie wyprofilować.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Grudzień 2003 Share Napisano 22 Grudzień 2003 J ma rację - aluminiowe kubki można tak wyprostować ,że nie widać ,że były zgniecione. Kilka już wyprostowałem - niektóre były zupełnie płaskie ,a teraz są eleganckie.Co do usuwania wgnieceń z manierek to słyszałem o nastepującym sposobie - wrzuca się do manierki jakieś ziarno (chyba jęczmień) i zalewa wodą ,później zakręcasz i czekasz. Pęczniejące ziarno ,jakby ozsadza" manierkę i prostuje wgniecenia. Mówię od razu - nie próbowałem ; nie ponoszę konsekwencji całkowitego rozsadzenia manierki !!!:)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 22 Grudzień 2003 Share Napisano 22 Grudzień 2003 Czy aluminium ma tendencje do pękania w czasie prostowania?Prostowałem I wojenne cynkowe pojemniki na zapalniki do dział - koszmar. PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 22 Grudzień 2003 Share Napisano 22 Grudzień 2003 Alum raczej nie pęka, jest dość elastyczny. Z tym jęczmieniem to prawda pod warunkiem że manierka nie przecieka. Ale nie wyprostuje wszystkiego, no i potrzeba czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki1341 Napisano 22 Grudzień 2003 Share Napisano 22 Grudzień 2003 ja slyszalem o usuwaniu wgnieceni w sposub zeby nalac wody i wlorzyc do zamrazalnika ale nie stosowalem tej metody wiec niewiem jaki sa efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 23 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2003 Dzięki, po świętach spróbuję któryś z tych sposobów! Dam znać jak poszło!Co do pęcznienia to w środę Wigilia, hehe...]Aha, co do wody to wydaje mi się, żę manierka pęczniałaby równomiernie? Mogę się mylić. MK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 28 Grudzień 2003 Share Napisano 28 Grudzień 2003 Witam Co do prostowania manierek to moze sprobowac sposob jaki wykorzystuje sie przy instrumentach detych blaszanych, wsypuje sie śrut ołowiny a nastepnie ubija az do uzyskania zamierzonego efektu, to podobnie jak z tym jeczmieniem.Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 7 Czerwiec 2004 Share Napisano 7 Czerwiec 2004 teraz przedstawie moja manierke wyczyszczona... pasta do zembow colodent -super biel" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 7 Czerwiec 2004 Share Napisano 7 Czerwiec 2004 wczesniej zapomnialem o zdj, wiec teraz daje, manierka jest matowa, ten blysk to oczywiscie flesh z aparatu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 7 Czerwiec 2004 Share Napisano 7 Czerwiec 2004 zdj 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 7 Czerwiec 2004 Share Napisano 7 Czerwiec 2004 zdj 3 niestety robilem na dlugim naswietlaniu i moj parkinson zadzialal, tym ze zdj jest ruszone =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 9 Czerwiec 2004 Share Napisano 9 Czerwiec 2004 A jak wyczyścić i zabezpieczyć wżery po tlenkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 19 Czerwiec 2004 Share Napisano 19 Czerwiec 2004 maxikasek - natluscic lanolina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 Dzięki Frozzer. Spróbuję. Ale zaczynam zauważać że lanolina to u ciebie lek na wszystko;-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 po prostu dobry tluszcz, na dlugo starczamozna innymi kremami itp, ale nie jest to tak trwale jak lanolina :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 29 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2004 DARZ BÓR!Spróbowałem tego bajeru z pastą do zębów i muszę przyznać, że jestem zadowolony. A jeszcze fajniej zmieszać pastę 50/50 z Automaxem :) Z tym, że bawiłem się szczoteczką do zębów (skoro pasta to od razu przyszła mi na myśl szczotka, pasta, kubek ciepła woda, tak się zaczyna...) z przyciętym włosiem - małe, wejdzie wszędzie, no ale... małe i potrzeba czasu... No, ale jakbym nie wiedział, że to uspokaja, to rzuciłbym to wszystko w cholerę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 29 Czerwiec 2004 Share Napisano 29 Czerwiec 2004 mam pytanko a po tym automaxie to ci sie blyszczy czy mat ? bo ja mam mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.