41pp Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Ja w odróżnieniu od Mirkoni nie musiałem słuchać tych ludzi, bo ONI mnie wychowywali mój dziadek był dwa razy stawiany pad stieńku" w 1918r. przez CzKa, a ojciec przeżył w Stanisławowie do czerwca 1941r potem wrócił do GG. Matka /98-lat/do dziś pości przez 3-dni w czasie Wielkanocy na intencję tego że Ojciec powrócił szczęśliwie. I Ci ludzie nie zatruli mnie jadem nienawiści do narodu rosyjskiego, chodź mieli wiele przykrych doświadczeń. Umieli rozróżnić CZŁOWIEKA od SYSTEMU!!Pozdrawiam Młodych Torqwemadów!!
pokemon Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Trochę się w tym pogubiłem, ale wydaje mi się, że mówicie o tym samym, tylko inaczej :)Ja osobiście do Rosjan nie mam nic. Wręcz przeciwnie uważam nawet że są nieszczęśliwym i bardzo doświadczonym przez los narodem, a że z reguły mają nieodpowiedzialnych indywidualistów przy władzy, oraz duży potencjał i bogactwa naturalne, to inna sprawa. Dla nas wskazane byłoby dlatego mimo wszystko utrzymywanie co najmniej obojętnych stosunków z sąsiadem, a pokazanie prawdy o tamtych czasach (np. Bykownia) nie powinno na to rzutować, bo niestety nic nie odwrócimy, a bedziemy się cofać. Módlcie się za Rosję" powiedziała Matka Boża w III tajemnicy fatimskiej- coś w tym jest...
danieloff Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Pokemon, należysz do jakiejś sekty czy wspólnoty religijnej? Tak się pytam, bo ciągle odwołujesz się do różnych cudów nadprzyrodzonych:-)
pokemon Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Jestem tylko katolikiem a konkretniej chrześcijaninem i nie wstydzę się tego, a wiara i doświadczenie życiowe pozwala mi zaświadczyć iż to jedyna i właściwa droga w życiu każdego człowieka :)Sekta to dla mnie zbieranie punktów w marketach itp. pierdoły :)
danieloff Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Oczywiście pytam bez podtekstów, wyłącznie z ciekawości. Ja akurat jestem religijnie obojętny, chociaż z racji w większości katolickiej rodziny bywam na ważniejszych świętach, ale nie przeszkadza mi żadna religia, jeżeli nikt nie próbuje mi jej narzucać. Czasem się tylko zastanawiam, skąd ludzie wiedzą, że jedna religia jest lepsza niż inna? Jakiś certyfikat z nieba dostali, że ta jedna jest jedynie słuszna i prawdziwa?:-)
41pp Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 pokemon i o to chodźi tak trzymać!!! I jeszcze jedna dygresja, nie słyszałem aby A.Cz po wyzwoleniu" urządzała masowe publiczne egzekucje i łapanki w większych miastach, przynajmniej ja sobie takich akcji" nie przypominam chodziłem wtedy do przedszkola SS Zmartwychstanek /przepraszam ochronki/. Co innego nasz obecny Wielki Brat zza Odry, o którym w schyłkowych latach czterdziestych pamięć była nadzwyczaj żywa, obowiązywała nawet pisownia niemcy z małej litery, ale oczywiście może się mylę.PozdrawiamPS Róznic nie było żli bezkulturni, stepowi Rosjanie wywozili na wschód , a dobrzy kulturalni NIEMCY na zachód. ...a ty biednyj czieławiek tak i umiraj...jak powiedział jaden czerwonoarmista.Pozdrawiam 41pp-rusofil-antykomunista
Mirkoni Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 41pp - mój dziadek raz był stawiany pod sciane.. w 1944 za to że zwrócił uwage sołdatom pędzącym zrabowane na zachodzie bydło przez zasiane pole......cudem ocalał.Nikt z mojej najblizszej rodziny nie zginął z rąk niemieckich...ale z sowieckich tak.Nikt z najblizszej rodziny nie był wywieziony przez niemców, ale przez sowietów tak.A co do systemu-ludzi.....nazizm to tez system i wielu niemców wkręconych w tryby wojny potrafiło zachować ludzką godność (na mysli mam zwykłych,frontowych zołnierzy).Przykład: gdy uciekali w 1944 z miejscowości moich dziadków rozdali całą żywnośc z magazynów.....rosjanie natomiast zrabowali wszystko co sie dało i pozostawili po sobie płacz zgwałconych kobiet.I uwierz mi 41pp....z mojej rodziny i rodziny mojej żony ludzie bardziej źle wspominaja rosjan niz niemców.Uprzedam....kolaborantów niemieckich nie było.....Pastuszków zrobionych komendantami lub naczelnikami też nie.A jeżeli uwazasz że umiesz rozróznić system od człowieka to jedź prywatnie za wschodnią granice, pozwiedzaj sobie (niezorganizowanie) kraj, pozapuszczaj sie tam gdzie Cie oczy poniosą...ciekawe czy wrócisz...??????
41pp Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 A co mnie obchodzą ich wewnętrzne sprawy , ja nie Adaś ani czcigodny Bronisław, nie zamierzam lecieć z pomarańczowym" czy innego koloru sztandarem za Ural. Jeszcze raz przypominam Kpt. Rykowa niech Polska dla Lacha , Rosja dla Moskala cóz ktoś" niepozwala...a o tych masowych gwałtach na terenie Polski to ciekawe był bym wdzięczny o wszelkie żródla i literaturę. Pozdrawiam najserdeczniej
Mirkoni Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 w kontekście miałem na myśli raczej dobry samochód" niz pomarańczowy sztandar"
Mirkoni Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 a na literature to musisz poczekac.....bo jak o wyzwolicielach" mozna było żle pisac....
Mirkoni Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 a na razie to może przeczytaj Czarną kołysanke" chyba Grzymkowskiego.......zopbaczysz jak to było ze strony wrogów ludu"...
41pp Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 A kto na wschód jaździ Maybachem ze złotymi klamkami , na białych gumach, /to jest prowokowanie do przestępstwa, zresztą dokładnie jak u nas/ . Ja tam poruszałem się UAZ-m z 1974roku, i nikt mi go nie ukradł ani mnie nie utylizował", mimo że często biwakowałem w szczerym polu. A w zapadłych pasiołkach" to nawet wachę wlali za friko, trochę części podmienili na nowe, tak że wyjechałem lepszym sprzętem jak wjechałem!!Pozdrawiam
Mirkoni Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 a to dziwne co piszesz....bo ja w latach 80-tych tez tam byłem i co innego zaobserwowałem.Masz racje....w kołchozie ropę (olej napedowy) za darmo mozna było dostac, tylko że zaraz przy wyjeździe gajowcy" zatrzymywali że kradziona...i im płacic trzeba było bo paszporty zabierali.W okolicach Stryja sam widziałem spalony samochód z ciałami polaków...zachciało im sie nocowac na parkingu....Jak widac mam całkowicie odmienne doswiadczenia i historie rodzinne niz Twoje...a to kształtuje psychikę.
41pp Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 I chwała Bogu,że się różnimy, jestem patryiotą /tak mi się wydaje/ i wolę ROTĘ Konopnickiej niż operetkowy hymn UE.Zdrowia życzę G.W.
tm/39 Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Wschodnia kultura stepowa "To rzeczywiście oddaje sens całości !!!Pozdrawiam kol.Mirkoni
jaca2003 Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Wschodnia kultura stepowa. hm no i już wiadomo dlaczego na wschodzie jest dzicz.Nalezy dodac do tego ze wszyscy Arabowie to Terroryści Francuzi to tchórze Szwedzi to alkocholicy Pozdrawiam
Indian Chief Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Każdy ma prawo do swoich poglądów... tylko w Polsce to prawo jest nadużywane. W cywilizowanym kraju za plucie jadem nazywane patriotyzmem" można wylecieć z pracy z wilczym biletem. Straty wojenne w mojej rodzinie były tylko z ręki Niemców mimo że połowa z familii pochodzi zza Buga. I co z tego...? Nic. To nie jest żaden powód by pluć nienawiścią.Ja również znam wielu Rosjan. Mój przyjaciel był kierowca TIRa i jeździł aż za Ural. Nigdy nic mu się nie stało a spotykał się jedynie z rzyczliwością. W środowisku motocyklowym wszyscy którzy stamtąd wracaja chwalą ludzi i ich kulture. Zdarzają sie jedynie leszcze" którzy opowiadają sobie o czołgach na drogach, spalonych samochodach, polowaniach na polaków aby podnieść swój marny prestige w grupie.Prymitywni ludzie zazwyczaj patrzą na inną kulturę z perspektywy swojego kraju wg. nich cywilizowanego, prawego itp. Potem powstają terminy wschodnia kultura stepowa". Może to typowo polskie i admin nie zwrócił na to uwagi... jak dla mnie żółta kartka za rasizm. Równie dobrze mógłbym wszystkich tutaj obecnych obrazić mówiąc polactwo". Niestety im bardziej poznaje rodaków tym bardziej rozumiem genese tego terminu.
Indian Chief Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Mirkoni, skoro nikt z twojej rodziny nie zginą z niemieckich rąk to nie było obozów, zamojszczyzny, terroru. Starciliśmy 6 mln obywateli, wiec powiedz mi z czyjej ręki?
tm/39 Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 Czyli wg.Indian Chief Patriotyzm = rasizm !!!Tak Panowie wygląda właśnie poprawność polityczna współczesnej zjednoczonej Europy.Cała dyskusja zeszła na tory licytacji - Kto wyrządził Polsce większe szkody Niemcy czy Sowieci ?Bez odbioru .
LEWY Napisano 14 Wrzesień 2007 Autor Napisano 14 Wrzesień 2007 Ale się porobiło, miał byc wątek z informacją o sensacyjnym odnalezieniu niesmiertelnika, a wyszła licytacja pt. Czyj dziadek więcej razy stał pod ścianą?". Fobie i kompleksy kolejny raz dały znac o sobie w standardowym polskim wydaniu. Gratuluję wiecznie TYM SAMYM, którzy zawsze w TEN SAM SPOSÓB chcą przekonac wszystkich innych o tym, że to własnie oni MAJĄ RACJĘ. Polecam wizyty u specjalistów, długie spacery i jedną myśl Bułata Okudżawy:NIE MA ZŁYCH NARODÓW, SĄ TYLKO ŹLI LUDZIE"LEWY
41pp Napisano 14 Wrzesień 2007 Napisano 14 Wrzesień 2007 LEWY sądzisz, że ja podgrzewałem dyskusję i brałem udział w licytacji. Uważam że wszelkie steerotypy są błędne i ich powielanie nie prowadzi do niczego. Utrzymuję doskonałe stosunki z LUDŹMI z za Buga i zza Odry, może mi to łatwiej przychodzi bo jestem stary, i patrzę na te sprawy troszkę pod innym kątem z dystansu". A młodzi, coż niech wezmą kałachy i [lecą do gefechtu" jak mawiał Dobry Wojak Szwejk, a jak wpadną do latryny to się tylko obliżą i polecą dalej] koniec cytatu. Daj Boże aby z ich walki odłamki nie pospadały na NAS!!Serdecznie Wszystkich Pozdrawiam /szczególnie tych z frakci ????fobów.I życzę powodzenia w walce o ideały, chodźby na świecie kamień na kamieniu się nie ostał.
Mirkoni Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 41pp - zarzucasz mi brak patriotyzmu...????Jesteś bezczelny.Naucz sie szanować poglądy i prawo do dyskusji innych ludzi, które wcale nie muszą być zgodne z Twoją jedynie słuszną linią (notabene przerabianą już przez dwa pokolenia Polaków)Takich ludzi jak Ty przed laty ksiądz Józef Tiszner określił mianem homo sowietikus", co w pełnej krasie oddaje sens mentalności takich ludzi.Żadnym jadem nie plułem na nikogo (jeżeli kłamię proszę o dowody), użyłem tylko pewnego metaforyzmu, który obrazowo ukazuje problem istniejący od rewolucji październikowej.
jaca2003 Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 Tak tak panowie przed snem nalezy sprawdzic czy z pod łózka nie wydobywa sie Czerwony dym.W taki wypadku nalezy zbużyc cały dom i kilka do niego przyległych.I obowiązkowo przed snem zmówic modlitwe o szybką i bolesna smierc dla czerwonych.W końcu o to w 1939 roku i po nim walczyli przodkowie.Pozdrawiam
41pp Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 Całkowicie się z Tobą zgadzam. Wszystkich urodzonych przed 1976 rokiem /homo sovietikus/ utylizować" do Bakutilu z nimi, mają się stawić umyci i trzeźwi, aby ich popioły użyźniły glebę na której TY i Tobie podobni, Adaś , Bronek oraz ukochany Tischner, wychodujecie NOWEGO CZŁOWIEKA!!Gdzie ja Ci zarzuciłem brak patriotyzmu, co najwyżej jego definicje /w niektórych kręgach król śtaś i Targowica to ideały patriotyzmu/ która jest inna niż moja, biednego głupiego homo sovietikusa. Wybacz nieukowi po komunistycznych niesłusznych wyższych uczelniach technicznych. Bo co ja winien, że jestem sovieckim nieukiem i tępakiem. Przepraszam, że ośmieliłem się podnieść swe kaprawe oczy na splendory i nauki które promujesz. Jeszcze raz PRZEPRASZAM CIĘ.G.W.- homosovietikus
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.