Skocz do zawartości

Czy t o sie do czegos nadaje??

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!
Letnie mundury oficerskie Waffen-SS / Luftwaffe rzeczywiście były nieco zbliżone do prezentowanej na tej aukcji bluzy. Ale po pierwsze to wykonane były z innych surowców, po drugie były to mundury służbowe / paradne, więc nie wiem czy to leży w kręgu Twoich zainteresowań. Natomiast oficerskie mundury letnie WH miały zupełnie inny krój.

Na marginesie powiem, że kupiłem sobie tą kurteczkę jak jechałem na urlop i bardzo przydała mi się na działce w upalne dni ;)

Pozdrawiam
Hindus

Mario 33 – po pierwsze nie napisałem, że mundur paradny jest mundurem służbowym – ukośnik w drugim zdaniu moje wypowiedzi oznaczał „lub”. Po drugie zaś nie jestem do końca przekonany, że biały mundur SS / Luftwaffe nie był również mundurem paradnym – tutaj oficer LW i generał SS w letnich mundurach z akselbantami i pasami paradnymi.

Pozdrawiam
Hindus

Akselbanty i pas były używane wyjściowo także do waffenrocka. Nie widziałem żadnej fotki z uroczystości, gdzie np himmler czy inny wyższy oficer Waffen SS byłby w białym mundurze. Zawsze w czarnym. Ale moja wiedza jest pewnie ułomna...

Znalazłem :)

Cytaty z A.Mollo Uniforms of the SS, collected edition - volumes 1-6", ss. 18 i 424.

Biały sort mundurowy (SS-Weisser Rock), wprowadzono 27 czerwca 1939, zarówno dla Allgemeine-SS jak i ówczesnego SS-VT, jako letni mundur wyjściowy dla oficerów.

Składał się z białej kurtki mundurowej (lnianej !), uszytej jak czarna kurtka z typowego wyjściowego munduru Allgemeine SS. Do tego: w Allgemeine-SS białe spodnie (wyjątkowo czarne) lniane oraz białe buty !, w SS-VT czarne spodnie, wyjątkowo białe, czarne buty. Do tego biała koszula, czarny krawat oraz albo biała albo czarna czapka z daszkiem.

Oficjalnie do tego sortu można było nosić tylko: pagony oficerskie, patki na kołnierzu i opaskę na rękawie. Natomiast zdarzało się, że oficerowie nie przestrzegali zasad i jak widac na fotce nosili coś ponad. Zauważcie, że Himmler na zdjęciu ma dokładnie przepisowy mundur.

Biały mundur można było nosić pomiędzy 1 kwietnia a 30 wrzesnia każdego roku. Oficjalnie regulacje dot. białego umundurowania w Waffen SS zostały zawieszone w dn. 15 czerwca 1940 roku na czas wojny, ale istnieją dowody, że wielu oficerów pomimo to nosiło ten rodzaj umundurowania.

A teraz nie zagadka, bo wiedziałem, ale zapomniałem i chciałbym sobie przypomnieć: - jak nazywali tych co wstąpili do partii a fali" po tej dacie ? Było na nich jakieś ironiczne określenie, wiosenne kwiatki" czy jakos tak - wie ktoś ?

Szybko poszło, gratulacje Horst :)

Tak dokładnie to był to 'Ehrenwinkel fur Alte Kampfer' (czyli honnorowy). Data - cezura przynalezności to był 30 stycznia 1933 (dzień w którym Hitler zdobył większość w prlamencie). Liczyło się członkostwo w NSDAP, SS i przybudówkach.

A propos, dla Austriaków data była przesunieta na 12 lutego 1933, co jest na oko dziwną datą (anschluss był później znacznie).

Wyjaśniła się tez sprawa akselbantu na drugiej fotce. Nie jest to akselbant paradny. Jest to wersja akselbantu wyjściowego dla tzw. 'adiutantów SS', czyli oficerów z obsługi Reichsfurera-SS (HH), głównie w 'SS-Reichsfureramt'.

Moim zdaniem wszystkie mundury tam na fotkach to Allgemeine-SS, nie ma tam munduru Luftwaffe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie