Skocz do zawartości
  • 0

Kule do armaty ??

Witxx

Pytanie

Napisano

Witam, ostatnio na poszukiwaniach trafiłem na ciekawe fanty. Osobiście przypominają mi kule armatnie. Jednak chciałbym się upewnić i dowiedzieć się z jakiego pochodzą okresu.
Tak więc kule znalezione były w okolicach Szczecina w jednym miejscu (tzn. na dł. 30 m), a co ciekawe leżały równo w lini prostej.
Nie wiem co to może oznaczać.

Reasumując znalazłem:
- mniejsze kule o średnicy około 9 cm i wadze około 2,7 kg.
- większe kule o średnicy ok. 13 cm i wadze 5,3 kg
- malutkie kulki o średnicy 3,5 cm i wadze około 40-50g. (nie mam ich zdjęcia, ewentualnie dodam później).

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trochę w temacie kul już się produkowałem, więc nie bedę sie powtarzał i napiszę tylko jedno: aby stwierdzić od czego ta kula (czyja), trzeba zastosować przeliczenia matematyczne calowo-funtowe. Do tego potrzeba jest oczywiście dokładnie kulę zmierzyć i zważyć. 90% kul to jednak armatnie. Natomiast dziwię się też kolegom, że znajdujecie kule muszkietowe i na takiej identyfikacji (kula od muszkietu albo kula od szrapnela) pozostajecie. Jest możliwość dokładniejszej identyfikacji :)
Napisano
grove3- nie robiłbys chłopakom wody z mózgu - kule armatnie byłyby jednakowego kształtu i wagi idealna gładkośc po oczyszczeniu nawet dzisiaj - zresztą nawet w czasch uwczesnych były zbyt drogie aby przeleżały tyle lat
-odłamki z potrzaskanych kul - żarty sobie robisz? ,popękały przy ładowaniu jesli są w kupie? a nie pojedynczo
kula armatnia to rarytas - bardzo rzadki ,choć nie niemozliwy do znalezienia ale bardzo często mylona z kulami z młyna właśnie
Młyny kulowe sa do dzisiaj wykorzystywane w cementowniach ,niektórych cegielniach ,zakładach przeróbki rud metali a także kiedyś do mielenia gruzu powojennego zamieniając je na kruszywo budowlane
Nawierzchnia kortów tenisowych z mielonego czerwonego kruszywa powstaje własnie w młynie kulowym
Napisano
...Dzięki za normalną rozmowę bez pyskówek . :)
porównaj pojęcia szrapnel - kartacz
kartaczy ołowianych nie spotkałem, - byłyby za drogie...
szrapnele jak najbardziej ... ze względu na technologię i zwiększenie wydobycia ołowiu...
Napisano
...jeżeli nie znajdziesz kilkunastu-kilkudziesięciu kulek w jednym miejscu nie ma szans stwierdzić czy są to ze szrapnela czy muszkietu...
nie powiem, że jestem nieomylny... ale pomijając kalibry :)) :
stopień utlenienia zasadniczo różny...
ślad po odcięciu naddatku i szwy odlewnicze...
gładkość" szrapneli wyższa... (technologia produkcji i antymon?)

czyli - niewiele spotkałem przypadków niejednoznacznych...
1831 - WW
Napisano
Warto poszukać informacji czy w pobliżu miejsca znalezienia w przeszłości nie było działań wojennych podczas których kule mogły być użyte,a może mieścił się tam poligon i pochodzą one ze strzelań ćwiczebnych.
Napisano
Kopijnik ma rację. To realne i możliwe.
grove3- specjalnie dla ciebie:
a) kaliber kuli 13.5 mm (2 szt.) -pistoletowa rosyjska lub kartaczowa (1),

b) kaliber kuli 14.1 mm (1 szt.) -sztucery francuskie,

c) kaliber kuli 15.5 mm (2 szt.) -pistoletowe pruskie,

d) kaliber kuli 16-16.5 mm (28 szt.) -karabiny, karabinki i pistolety francuskie,

e) kaliber kuli 17-17.6 mm (13 szt.) -karabiny pruskie (kule 16.98 mm i 17.65 mm), karabiny austriackie (kule 17.2 mm), karabiny saskie (kule 17.65 mm),

f) kaliber kuli 18-18,5 mm (40 szt.) -prawdopodobnie kule rosyjskie do zakupionych w Anglii karabinów Brown Bess o kalibrze lufy 19 mm,

g) kaliber kuli 19.2 mm (l szt.) -prawdopodobnie kula do karabinu rosyjskiego.

Pozdrawia Pokemon :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie