Skocz do zawartości

Nowy UR na Allegro

MK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z cala odpowiedzialnoscia moge Ci powiedziec, ze w kraju jest ok. 50 podstaw do Browninga wz.30, z czego ok.30 sztuk wz 34, ktory przedstawiles na zdjeciu.DO tego nalezy dodac kilka za granica, na pewno po jednej w Danii w Jerozolimie, Pradze i Barcelonie i z pewnoscia kilka w USA.

Przy okazji, zle zalozyles dzwigar:))) ( odwrotnie:-)))

A gdybys nie mial zawalonej skrzynki, to wczoraj Ci cos wyslalem, ale wrocilo z adnotacja, ze jest zapchana do granic niemozliwosci.
Ta na zdjeciu przypomina pewna znana podstawe z G.Miala wygieta tylna noge a i w tej widac, zejest lekko skrzywiona.Myle sie?;-))
Gdybys byl tak laskaw, to poprosilbym Cie o numery i rok produkcji na maila.
Pozdrawiam
Napisano
Jeszcze jedno.Instrukcje przedwojenne wyrozniaja wczesna podstawe wz 30 jako osobny wzor, zwany WR.Teoretycznie mozna wiec mowic o 4 wzorach,nie liczac kilku, czy kilkunastu prototypow.
Napisano
Teraz nic nie przesle, bo jestem w pracy, wieczorem:-)
A jesli nie jarzysz, ze z G. to znaczy,ze to nie ta o ktorej mysle ( ale podobna i to bardzo:-))
Bede natomiast wdzieczny za numery i rocznik, ewentualnie jakas legende, co do pochodzenia.Dzieki zbieraniu takich infromacji wlasnie moge Ci podac wiarygodne dane o ilosci i rodzajach wlasnie, wiec jesli mozesz, bede wdzieczny.
Napisano
Muslim: niestety, wszystko wraca z adnotacja, ze skrzynka zapchana.Pozmniejszalem zdjecia do 30 KB, mniej juz nie ma sensu zwlaszcza, ze probowalem slac zdjecia tez pojdynczo i takze wracaja.
Napisano
jazlowiak: niech Wam MWP pozyczy, skoro mogli dac Woloszanskiemu do krecenia Westerplatte,to moga pewnie i Wam, jak sie kolo tego zakrecicie.Poza tym sprawdz jaka maszynke macie, bo to determinuje wybor podstawy (rozne zaczepy do roznych podstaw, mowiac najogledniej)
Napisano
Obawiam się, że liczenie podstaw do ckm wz. 30 jest pracą bez końca bo dopóki nie doliczymy do 4000 to nie będziemy mieć pewności, że czegoś nie pomineliśmy.

Osobiscie wierzę, ze takich podstaw jest znacznie więcej. Poprostu ich właściciele nie komunikuja się ;-)

Nie mam postawy ani samego ckm, ale inne rzeczy mi się trafiają. Dopóki nie dotknąłem to nie wierzyłem.
Teraz wierzę, że jeszcze wiele zostało do odkrycia ;-)
Napisano
Masz racje Polsmol wiele pozostało do odkrycia, ale zbieranie informacji o znanych zachowanych egzęplażach ma sens.
Bo gdyby zachowało się ich choćby 1000 to nie byłby to taki rarytas :D
Napisano
Raczej nie, bo ileś tam wyszło do Rosji, ileś tam do włoch, ileś tam zniszczono bezpowrotnie. Ur to jest legenda, najtajniejsza nasza broń w 39 roku i dlatego jest wartościowa. Bezcenna.
Pozdrawiam
Napisano
A co to znaczy bezcenna? W naszej mentalnosci i z sentymentu moze tak, ale zgodze sie z muslimem, ze podstawa do ckm wz 30 jest duzo rzadszym fantem, niz Urugwaj, choc prawda jest, ze legenda tajnosci tego ostatniego w 1939 r spowodowala, ze te bron raczej zakopywano pzred kapitulacja.Stad zachowane egzemplarze, to przewaznie wykopy w roznych stanach i stopniu kompletnosci.Podstaw zas nie zakopywano tak gremialnie, bo w swiadomosci zolnierza po zniszczeniu, czy wlasnie zakopaniu samego cekaemu, trojnog byl dla wroga bezuzyteczny i czesto zostawal na polu bitwy.
Ne mzona oczywiscie generalizowac, sam widzialem fotki z rzedem stojacych na nogach, zdobycznych przez Niemcow Urow, niemniej z dzisiejszej perspektywy duzo latwiej o Ur-a, czy czesci do niego, niz podstawe do 30-ki.
Napisano
Pewnie tak, nie jestem aż tak dobrze zorientowany. Zresztą te na allegro są mocno zdekompletowane.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie