Skocz do zawartości

Co to za karabin" ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich Odkrywców,
Mam prośbę: czy Pomoglibyście mi odpowiedzieć na pytanie co to za pozostałość z niegdysiejszego karabinu???
Długość całkowita to 69cm, długość lufy47cm. Czy moze byc to jakas wersja mausera dla spadochroniarzy?

Pewnie zrobie z niego podporke do kwiatka:)Taka rurka do niczego sie juz nie nadaje...Ale mam zamiar sprawic sobie w niedalekiej przyszlosci sprawnego i legalnego 98k.
W kwietniu bede mial zezwolenie na bron mysliwska, a z tego co widze to wiekszasc mysliwych posiada 2-wojenne mauserki zarejestrowane jako sztucer-tez tak chce! :)

byku89 tez o tym myslalem, jednak sprowadzenie sprawnego 98k przemianowanie go na bron mysliwska wg. zasad PZŁ mija sie z celem. idz do swojego koła i sie dowiedz na czym to polega, i nie rob sobie duzych nadzieji.bo sie rozczarujesz tak jak ja :)
swoja droga spotkalem tylko jednego mysliwego z mauserem...
pozdr

To jakaś dziwna fama o tych myśliwych.

Też chce Mausera" - Tak jakby co drugi myśliwy miał w Polsce wyłącznie K98 produkcji tylko sprzed 1945 i z biciami cof, ayf, waffenamtami itd, albo G-41, G-43, SWT-40, AWS-36. Przecież to jakaś bajka.

Musze powiedzieć że żeczywiście nie każdy sztucer mausera to model drugowojennego 98k, lecz powojenne mausery produkowane juz z zalozenia jako sztucery, roznia sie niewielkimi szczegolami. Zamek z komora, lufa, magazynek-sa identyczne. Amunicja mysliwska do mauserow jest amunicja 8x57 ale w rzeczy samej jest identyczna jak amunicja 7.92x57.Jedyne roznice jakie zauwazylem to inna muszka, kolba i w niektorych modelach raczka od zamka.
Dla ciekawosci musze dodac, ze znajomy z kola lowieckiego kupil 98k (papiery na sztucer)z bodajze 1940r, gdzie zostala tylko przerobiona kolba, za marne 800zl-za to pewnie dobrej repliki nie mozna w polsce dostac...
Stedke-z tego co wiem to obecnie to juz od ok.5 lat nie da sie przerejestrowac broni wojskowej na mysliwska, lecz jesli byla ona zarejestrowana na sztucer juz wczesniej, to mysliwy spokojnie moze ja posiadac.

Stedke-z tego co wiem to obecnie to juz od ok.5 lat nie da sie przerejestrowac broni wojskowej na mysliwska, lecz jesli byla ona zarejestrowana na sztucer juz wczesniej, to mysliwy spokojnie moze ja posiadac. "

dlatego ci tego nie pisalem zeby nie bylo ze cos wymyslam :P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie