Skocz do zawartości

Odkrycia Stowarzyszenia Pasjonatów Historii ,,EXPLO''

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 331
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
dzięki za ID, sądziłem że są to emblematy naszego WP, bo rejon w który je znalazłem był polem bitwy w 1939r.

Ale i tak bardzo ciekawe są te emblemaciki. :)

Jak to nasza Polska ziemia jest naszpikowana przeróżnymi fancikami.

Pozdrawiam i życzę udanych łowów
Napisano

Witam,
Po chwilowej przerwie wrzuce pare fotek ostatnich znalezisk, które tkwiły niedaleko tych wcześniejszych

Sądzę że jest to emblemacik carski jakiegoś psiaka, może jakieś polowanka w tym rejonie urządzali. Zastanawiam się czy 1906 to roku urodzenia, czy też numer. Ale stawiał bym na rok. Całkiem wiekowy byłby dzisiaj ten psiak. :)

Napisano

A ta monetka mnie powaliła, nie mam pojecia co to jest, jak się przyjrzycie witać tam chińskiego smoka. Wielkością bardzo przypomina carskie 5 kopiejek. Może macie jakieś sugestie.

Napisano

No i na deser, już pod koniec ciężkich poszukiwań, taki piękny orzełek. Z tego co udało mi się ustalić jest to wersja noszona na polskiej furażerce, prawdopodobnie jest to wczesna wersja tego orzełka, ponieważ różni się rogami na tarczy, ale to tylko moja sugestia.

Może znacie wzór?

Napisano

a to druga strona, niestety bez wąsów, ale i tak uważam że jest piękny jak na tyle lat.

pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wykopków :)

dasz dół

Napisano
monetke do oliwki,moczyc i przecierac delikatnie palcami raz na tydzien, wyjdzie fajna i pewnie cos wiecej odczytasz.
zadnych kwasków ani cytryn.
pozdro!
  • 1 month later...
Napisano

urobek z wczoraj :) guzik z syrenką wystawiony na ID, 2szt. 1 grosz 1839 połowka medalika, 2szt.1/2 kopiejki 1899, dienieżka , 2 kopiejki, guzik l. jedlicke

• 3 weeks later...
Napisano
To wyście szukali w sobotę pod Modlinem. Jeżeli tak to pozdrawiam całą ekipe,nieźle wyglądaliście z drogi.
Napisano
Pewnie poniewczasie, ale chciałbym powiedzieć że ten znaczek ze skrótem SP" to korpusówka przedwojennej szkoły podchorążych- stąd orzeł w koronie i skrót SP"
Pozdarawiam
Napisano
O dzięki za info w sprawie tej rzekomej korpusówki, a możesz coś dokładnie o niej napisać, gdzie była noszona, i w jakich latach ją dostawali żołnierze.A może podobną znalazłeś i miałbyś fotkę, to prosił bym o wstawienie. Z góry dzięki.
Napisano

Takiej jak Twoja nie posiadam, za to prezentuje podobnie wykonaną i (chyba) podobnych rozmiarów korpusówkę artylerii

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie