kuba321 Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 Przedwczoraj znalazłem taką łuseczkę. Patrzę co to za cudo! Co się z nią stało? Wygląda jakby była wrzucona do ogniska. Brakuje spłonki i ciężko zidentyfikować czy może wystrzeliła wewnątrz karabinu. Chyba raczej nie, bo by przecież lufy nie wybrzuszyło. Ale jeśli wypaliła w magazynku to pewnie nie jednemu szkopowi narobiła kłopotu i dobrze :] Pozdro...CirrusCX
kopijnik2 Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 efekt zabaw lub eksperymentów...odpalona poza oryginalną komorą i nie w magazynku, i raczej z nieoryginalnym pociskiem...no chyba, że to platzpatrone...
Catadero Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Mam taką od mośka 1912,ale bardzo ładnie rozdętą tuż przed zwężeniem do osadzenia pocisku.Znaleziona na Mazurach,na łące gdzie rok wcześniej był olbrzymi pożar traw.
kuba321 Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 Karpik, ale Ty dokładny jesteś :) Mnie też uczyli, żeby nie zaokrąglać do pełnych liczb, tylko dawać takie cudactwa - podobno jest się wtedy bardziej wiarygodnym :] Na moje to też ogień....CirrusCX
kuba321 Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 Ten z 7 klasy? Tak to ON :] Znam wszystkie jego sztuczki :] Ok ale kończymy temat bo przyczepią się, że zakładamy sektę :PPozdrawiam i głosujcie na PIS :]]]]] POZDRO!...CirrusCX
kopijnik2 Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 kiedyś były ciekawsze sposoby niż ognisko...
karpik Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Osobiście nigdy nic takiego nie wrzuciłem do ognia. Po prostu co innego mogło takie coś stworzyć?
kuba321 Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 kopijnik2 opowiedz Nam o tym... jak kiedyś wysadzałem naboje od syfonu tym białym prochem od tych małych gwizdających petard. Mówię Wam, nabój był powyginany i poskręcany równomiernie jak na obrazku. A HUK jak huk100 :)...CirrusCX
kopijnik2 Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 kopijnik2 opowiedz Nam o tym... j ... - zapomnij...zabawy nastolatków z lat 50-tych kończyły się często okaleczeniem...
profos Napisano 7 Wrzesień 2007 Napisano 7 Wrzesień 2007 A co się stało z tą łuską z Mauserka?Wygląda jak zwinięta w harmonijkę. fotka 1
kuba321 Napisano 7 Wrzesień 2007 Autor Napisano 7 Wrzesień 2007 Być może po wystrzale łuska ustawiła się pionowo w piasku. Nadjeżdżające auto ją zgniata. Wątpię ażeby taka harmonijka powstała od wystrzału, lub wybuchu łuski. ...CirrusCX
Ilkenau Napisano 7 Wrzesień 2007 Napisano 7 Wrzesień 2007 Odnośnie tej łuseczki zwiniętej w harmonijkę -jako dziecię może 12letnie wraz z kolegami kilka znalezionych nabojów odpaliliśmy w następujący sposób: czubek umieszczało się w szczelinie kory, a następnie młotkiem uderzało w dno łuski :-) Ofiar w ludziach nie było. Te które wypaliły, rozrywały łuski, a te nieodpalone zwijały się czasami w podobną harmonijkę.Jeśli ta znaleziona pochodzi z okolic Ojcowa, to masz w reku materialny dowód mojej głupoty, przechowaj starannnie, jak będę kandydował na prezydenta to masz mnie w garści...
kopijnik2 Napisano 7 Wrzesień 2007 Napisano 7 Wrzesień 2007 każdy czas ma swoje" zabawy...problematyczna łuska ma kształt po detonacji w uproszczonej, niepełnej komorze"...i proszę - nie dawajcie instruktażu, jak podobny efekt wytworzyć...
M40 Napisano 7 Wrzesień 2007 Napisano 7 Wrzesień 2007 Ja posiadam łuskę z naboju do Lee Enfielda wystrzeloną z Mosina (jest charakterystycznie wydęta na kształt łusek mosinowskich) :) . To tak dla ciekawostki. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.