Skocz do zawartości

Historia pewnej łuski .... :)

kuba321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przedwczoraj znalazłem taką łuseczkę. Patrzę co to za cudo! Co się z nią stało? Wygląda jakby była wrzucona do ogniska. Brakuje spłonki i ciężko zidentyfikować czy może wystrzeliła
wewnątrz karabinu. Chyba raczej nie, bo by przecież lufy nie wybrzuszyło. Ale jeśli wypaliła w magazynku to pewnie nie jednemu szkopowi narobiła kłopotu i dobrze :] Pozdro
.
.
.
CirrusCX

Napisano
Mam taką od mośka 1912,ale bardzo ładnie rozdętą tuż przed zwężeniem do osadzenia pocisku.Znaleziona na Mazurach,na łące gdzie rok wcześniej był olbrzymi pożar traw.
Napisano
Karpik, ale Ty dokładny jesteś :) Mnie też uczyli, żeby nie zaokrąglać do pełnych liczb, tylko dawać takie cudactwa - podobno jest się wtedy bardziej wiarygodnym :] Na moje to też ogień.
.
.
.
CirrusCX
Napisano
Ten z 7 klasy? Tak to ON :] Znam wszystkie jego sztuczki :] Ok ale kończymy temat bo przyczepią się, że zakładamy sektę :P
Pozdrawiam i głosujcie na PIS :]]]]] POZDRO!
.
.
.
CirrusCX
Napisano
kopijnik2 opowiedz Nam o tym... jak kiedyś wysadzałem naboje od syfonu tym białym prochem od tych małych gwizdających petard. Mówię Wam, nabój był powyginany i poskręcany równomiernie jak na obrazku. A HUK jak huk100 :)
.
.
.
CirrusCX
Napisano
Być może po wystrzale łuska ustawiła się pionowo w piasku. Nadjeżdżające auto ją zgniata. Wątpię ażeby taka harmonijka powstała od wystrzału, lub wybuchu łuski.
.
.
.
CirrusCX
Napisano
Odnośnie tej łuseczki zwiniętej w harmonijkę -
jako dziecię może 12letnie wraz z kolegami kilka znalezionych nabojów odpaliliśmy w następujący sposób: czubek umieszczało się w szczelinie kory, a następnie młotkiem uderzało w dno łuski :-) Ofiar w ludziach nie było. Te które wypaliły, rozrywały łuski, a te nieodpalone zwijały się czasami w podobną harmonijkę.
Jeśli ta znaleziona pochodzi z okolic Ojcowa, to masz w reku materialny dowód mojej głupoty, przechowaj starannnie, jak będę kandydował na prezydenta to masz mnie w garści...
Napisano
każdy czas ma swoje" zabawy...
problematyczna łuska ma kształt po detonacji w uproszczonej, niepełnej komorze"...
i proszę - nie dawajcie instruktażu, jak podobny efekt wytworzyć...
Napisano
Ja posiadam łuskę z naboju do Lee Enfielda wystrzeloną z Mosina (jest charakterystycznie wydęta na kształt łusek mosinowskich) :) . To tak dla ciekawostki. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie