Skocz do zawartości

PPSz amo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio mam takie szczęscie czy moze raczej pecha, że sporo kopie amunicji od PPSz i to w znacznie wiekszej ilosci niz wystzrelonych łusek. Czy ci krasnoarmijcy tymi nabojami z procy strzelali czy co, że tyle ich sie porozrzucanych trafia i to w różnych miejscach?

pozdrawiem
loszo

odpowiedz moze byc banalnie prosta ,sovietom czesto wydawano tylko amunicje ,zapominanajac ,ze wojsko oprocz ammo potrzebuje tez troszke podjesc :) zarcie musieli sami sobie zalatwic ,nadwyzki ammo zwyczjnie szly won wzdloz ich tras przemarszu. Oczywiscie nie mozna generalizowac ,bo byly tez jednostki ktore cierpialy na brak umundurowania ,broni i amunicji ...oraz zarcia . I wszystko musieli zdobywac lub rabowac .Popatrz tez na fotki sovietow ,za duzo nie maja pleckow ,w mundurach tez nie ma zbyt wielu kieszonek ,wiec gdzie mialy isc te pestki ,wez pod uwage ze w paczce jest 16 szt ,do bebna PPSZ41 szlo 71 sztuk.
Tak wlasnie czesto wspomijaja weterani RKKA.

Cronos tak co do twoje pestki w piwnicy to ja se przypomnialem ze w dziecinstwie znalazlem 11 sztuk na strychu u dziadka zawinietych w szmatke i tez nie wiadomo kto je tam schowal, a ile ja sie później naszukalem TTki czy pepeszówy, ale niestety bez skutku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie