grba Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 SĄ TAM ODRĘCZNE ZAPISKI FÜHRERADziennik 2007-08-31 18:31Rozkaz Hitlera o ataku na Polskę odnalezionySensacja historyczna. Rozkaz, którym Adolf Hitler wysłał swoje dywizje na Polskę, odnaleziony w polskim archiwum. Na dokumencie są ręczne dopiski Führera, o której uderzyć na Polskę, i jego podpis - informuje RMF.Na czterech stronach jest dokładnie opisane, jakie rozkazy wydano marynarce czy lotnictwu. Jest też dopisek, o której zaatakować Polskę" - tłumaczy dziennikowi.pl Andrzej Przewoźnik, sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Nikt nawet nie przypuszczał, że ten dokument jest ukryty w jednym z polskich archiwów.
grba Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 Badacze odnaleźli go przez przypadek. Przygotowywali wystawę o tym, jak hitlerowcy i bolszewicy mordowali polską inteligencję, i w jednym z archiwów odnaleźli, między teczkami, cztery strony jedynej zachowanej fotokopii oryginalnego rozkazu Adolfa Hitlera.
grba Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 Skąd się te papiery wzięły u nas? Przechwycili go Amerykanie, gdy tylko wkroczyli do Niemiec, przekazali go nam zaraz po wojnie" - wyjaśnia Przewoźnik. Od tamtej pory rozkaz leżał w archiwach.
grba Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 To bardzo ważny dokument, bo choć jego treść była znana, to nikt z badaczy nie widział jeszcze dokumentu z ręcznymi dopiskami krwawego tyrana III Rzeszy.
grba Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 Odnalezione w archiwum... w takich sutuacja przypomina mi się koniec filmu Poszukiwacze zaginionej Arki"...
karpik Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Dobrze, bo za pare lat niemcy powiedzieliby, że takie coś nie miało miejsca...
elpasys Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Do grba:Czy mogę mieć do Ciebie prośbę o przesłanie mi skanów tego rozkazu? Jeśli wkrótce nie pojawi się tutaj tłumaczenie tego tekstu, to może zajmę się tym, w miarę wolnego czasu.Dzięki z góry!
a.korbaczewski Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 ale tych dopisków to tam jest mało. ciekaw jestem czy coś wnoszą do sprawy.
havir Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 a o jakie archiwum chodzi, w jakim mieście??? swoją drogą to krew mnie zalewa, wychodzi na to, że nie wiemy, co mamy, a mamy BARDZO WAŻNY DOWÓD, niejeden wypłynie dopiero na granicy przy kontroli, a 90 na 100 pojedzie dalej...
słomek von hammerstein Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 sami sobie przeczą, przecież napisali, że to jest fotokopia xD
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.