Skocz do zawartości

Mauser dekacz....

tomekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Czy na mausera wykopka zadekowanego z przewierconą komora itp itd trzeba mieć jakies pozwolenie??? Gdyż na kole sprzedją i nic nie jest wymagane , jak to wygląda, prosił bym o jakieś onformacje.
Pozdrawiam
Napisano
Temat wałkowany od zarania dziejów tego forum :)
Odpowiem Koledze tak – posiadanie samego zamka, który wg ustawy jest istotnym elementem broni, bez pozwolenia jest karalne, a co dopiero całego „ziemniaka” zadekowanego. A to, że akurat na Kole coś takiego jest sprzedawane to o niczym nie świadczy…

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
żeby założyciel tego wątku miał jasność sytuacji prawnej to polecam lekturę
Ustawy o Broni i Amunicji tam jest wszystko dokładnie opisane
Napisano
Tu sie kolega nieco zagalopowal - legalne deko mozna w Polce kupic bez wiekszych problemow. Inna sprawa to kosmiczne ceny - patrz tantale czy TT.

Zgaduje, ze chodzilo Ci o (nie)legalne wykopki
Napisano
Witam!
Chodzi mi czy gdy kupię mausera na kole i Pan mi mówi ze jest on legalny zdezaktywowany , to czy mogę go zakupić i mieć , nie chodzi mi o wykopki , narazie jescze żadnego nie trafiłem a niektóre oferty na kole kuszą. Chodzi o takiego kupionego z koła.
pozdrawiam
Napisano
Jeżeli Pan na Kole sprzeda Ci Mausera zdekowanego z CERTYFIKATEM to możesz go mieć. Jeżeli nie doda żadnego papierka, to nie możesz takiego legalnie posiadać.
Napisano
Dect, dokladnie jak piszesz, półtora kola za Tantala, to istotnie napad przy uzyciu broni(deko) ;-))), chcialem sobie onegdaj Raka kupic przez sentyment bo mialem takie cóś w MON-ie, ale raz chwilowo nie ma ( dzwonilem do dystrybutora), dwa cena bodajze 1200 jest lekko zaporowa jak za wspolczesna i masowo klepana bron, natomiast za TT - 600 pln w sumie mozna wyskoczyc, cena nie zbija z nog .. zeby to cholerstwo jeszcze tylko chcialo byc podobne do VIS-a ..........
Napisano
@ tomekk

Oczywiscie, ze mozesz go zakupic i miec. I moze nawet smutni panowie (pozdrowienia dla czytajacych smutnych panow ;-P ) Cie nie wyrwa ze snu od o godzinie 6.00 ktoregos pieknego dnia. Ale tego nigdy nie wiesz..

@ Argonauta
Bzdurne ceny za wspolczesna bron laskawie przemilcze. Co do VISa to wiem, ze jakis czas temu Radom wypuscil pamiatkowa serie tychze pistoletow, ale watpie, ze ktos sie pokusil o deaktywacje takowego.

Co do wojennych to powiem tyle: jestem od jakiegos czasu w UK i niemiecki VIS, deko taki jak tu http://www.deactivated-guns.co.uk/detail/Radom_Nazi_2.htm kosztuje 2/3 minimalnej pensji (dla lepszego obrazu: powiedzy, ze jest w PL za 600 zl i nie ma chetnych...). Kupujesz, sklep zalatwia procedure rejestracji i wsio. Zadnych zbednych papierow czy ganiania po jakichkolwiek urzedach. Bajka? Nie, normalny kraj :)

Pozdrawiam
Napisano
Ceny są tak drogie, bo sklep który chce sprzedać broń deko musi dla każdej sztuki:

- zakupić sprawny egzemplarz,
- przekazać do CLK w celu opracowania specyfikacji zniszczenia (dokładnie tego egzemplarza),
- wykonać (po otrzymaniu broni) zniszczenia zgodnie ze specyfikacją,
- przesłać broń do CLK w celu wydania certyfikatu, że broń została zniszczona zgodnie ze specyfikacją i w celu nabicia stempli
- sprzedać klientowi.

Takie ganianie tam i z powrotem nie może być tanie z założenia...

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie