hawk21 Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Napisano 27 Sierpień 2007 Witam..Znalezione w ogródku.W miejscowosci gdzi en apewno była bitwa w 1813 roku.Pytanie tylko o dokładna identyfikacje przedmiotów, okres pochodzenia i do kogo mogło należec.
krystian-szabla Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 taki bagnecik to ja mam w domu w strzelajacym brown bessie , ale pruskie muszkity mialy takie samee . sprawdz czy jest na zatrzask.
krystian-szabla Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 szabla to SZABLA FRANCUSKA LEKKIEJ KAWALERII - wz 1822 zamki pochodza sprzed tego okresu ...
krystian-szabla Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 szabla to SZABLA FRANCUSKA LEKKIEJ KAWALERII - wz 1822 zamki pochodza sprzed tego okresu ...
hawk21 Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Napisano 27 Sierpień 2007 Witam..Znalezione w ogródku.W miejscowosci gdzi en apewno była bitwa w 1813 roku.Pytanie tylko o dokładna identyfikacje przedmiotów, okres pochodzenia i do kogo mogło należec.
hawk21 Napisano 30 Sierpień 2007 Autor Napisano 30 Sierpień 2007 co do pytania o zatrzask bagnetu to na pewno nie ma go.Tylko nasadka.
hawk21 Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Napisano 27 Sierpień 2007 fragment muszkietu.Zachowany bagnet i wycior do lufy..
hawk21 Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Napisano 27 Sierpień 2007 i pozostąłe rzeczy któe mnie zastanawiaja...wyglada na fragment lancy...a le to drugie??cos jakby mała halabarda ?? Z jakiego to okresu? oglonie zdjecia robilem na szybko telefonem..ale szabla jest w pochwie...stan nie najlepszy..drewno przegniło..ale prosze o pomoc w identyfikacji.Wszelkie wskazówki sie przydadza..Pozdr.
krystian-szabla Napisano 27 Sierpień 2007 Napisano 27 Sierpień 2007 muszkiet , wyglada raczej na francuski , zamki nie sa skalkowe tylko od kapiszonowych pistoletow lub karaboli nie podales wymiarow to trudno powiedziec , raczej to nie jest szabla tylko tasak , podobny do francuskich pozdrawiam . mozesz jeszcze zdradzic jaka to miejscowosc , pomoze mi to dokladniej zidentyfikowac przedmioty i ich pochodzenie narodowosciowe :) pozrawiam
jacenty2004 Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 Szabla faktycznie lekkiej jazdy może wz. 1802-1803 ,a może AN XI zrobiona w czasie kampanii napoleońskich ... albo później ? to prawie podchodzi pod Napoleońskie czasy, ale takich zamków to armia napoleońska nie miała szans używać bo są z późniejszego okresu :) Pistolet to pewnie francuski kapiszonowiec może wz. 1822 (Skałkowy) przerabiany w latach 40tych na kapiszonowy ?Prędzej związane są te fanty z Wiosną ludów lub Powstaniem Styczniowym .Trochę podczyść i daj więcej zdjęć zwłaszcza karabinu .
jacenty2004 Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 Jak to było w ogródku to może wisiało jako ozdoba ścian i właściciel pewnie zakopał uciekając przed frontem 1 czy 2 wojny lub chowając przed policją IV RP :)
krystian-szabla Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 hmm zalezy z bo na nowoprusy nie wyglada . bardziej na brown bessa . no chyba ze jest to pruski muszkiet wzor przed 1809
pomsee Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 Szabla na pewno jest francuską szablą An XI z Klingenthalu. Po jej wyjęciu z pochwy może będzie odczytać grawerowany napis na grzbiecie głowni z miesiącem i rokiem produkcji. Co do reszty to wg. Jaca2004 ma słuszność.
pomsee Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 Krystian-szabla - francuska szabla wz. 1822 ma zupełnie inną rękojeść, jelec i kabłąk.
jacenty2004 Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 jacenty2004 ! ...wczoraj to mi się nawet dostało za jaca2003 ,bo nas mylą :)
pomsee Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 No tak, przepraszam i to nawet ja zwróciłem na to uwagę :)
pomsee Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 Krystian-szable tu masz francuską szablę wz. 1822
pomsee Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 Dwie pierwsze fotki z góry to rękojeść od szabli francuskiej lekkiej kawalerii An XI z okresu napoleońskiego. Szable te produkowano w wytwórni w Klingenthal. Te resztki pistoletu są bardzo podobne do francuskiego pistoletu kawaleryjskiego An XIII nawet jestem prawie pewny, że tak jest z tym, że przerobiony on jest na kapiszonowy i to wyklucza użycie go bitwie w 1813 r.Muszkiet wygląda na z epoki napoleońskiej ale przydały by się fotki lepsze fotki bagnetu to będzie można coś więcej powiedzieć. Na ostatnim zdjęciu masz rację to na dole to ostrze lancy podobny do tych, które stosowano w wojnach napoleońskich. W sumie bardzo ciekawy zestaw tylko ten pistolet kapiszonowy nie pasuje. Znalazłeś to wszystko w jednym miejscu czy rozrzucone? Przydały by się lepsze fotki przedmiotów jeżeli chcesz coś więcej się dowiedzieć.Pozdr
Pytanie
hawk21
Witam..Znalezione w ogródku.W miejscowosci gdzi en apewno była bitwa w 1813 roku.Pytanie tylko o dokładna identyfikacje przedmiotów, okres pochodzenia i do kogo mogło należec.
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.