Skocz do zawartości

Renowacja elementów wyposażenia w Wawie - gdzie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś zna w Warszawie osobę, która bawi się w renowację oryginalnych elementów wyposażenia wojskowego ? W szczególności chodzi o takie rzeczy jak np. tornister niemiecki, tzw. 'futrzak' - chodzi o naprawę brezentu, rewitalizację lub wymianę elementów skórzanych, odnowienie 'futerka', wymianę klamr.

Ktoś kto 'robi' w brezencie i skórze :)
Napisano
Hmm z tego co piszesz to... nie warto brać się za ten tornister. Teraz dosć mocno staniały i za 100zł można mieć naprawdę przyzwoitą sztukę"
Jeśli jednak bardzo Ci zależy...

po pierwsze zdobądź brezent identyczny jak ten z jakiego wykonany jest plecak (za grosze można kupić lub dostać za darmo trupa jakiegoś tornistra). Z nich możesz porobić łaty i pouzupełniać braki.
Skórki najlepiej potraktować lanoliną. Przywróci im dawną elastyczność i gietkość (chyba, ze skórki ztwardniałe na kamień, wtedy nic nie pomoże).

Pozdrawiam
Napisano
Futra uzupełnic się nie da, Mój tez jest lekko wyeniały ale dodaje mu to klimatu uzywanego a i nie szkoda go załozyc bo jest w stnaie dobrym, kompletnym itp, ale nie idealnym - takie to wole trzymac w domu w kolekcji :]
Napisano
Widziałem fotki tego tornistra i to zaden trup, usunąć doczepione szelki zrobione z bóg wie czego, elementy skórzane delikatnie lanoliną poociągnac i tyle, od biedy mozna by delikatnie podcerowac jezeli w brezencie są dziury ale futreko masz łądne prawie nie ruszone - nie ma co w nie ingerowac bo moze sie zniszczyc :]

A klamry i klamerki są ok takie jak maja byc...to co kupiles to M39 dopinany do szelek, któremu ktos doszyl takie dziwne cos a'la szelki i to trzeba odmontowac i bedzie ok.
Napisano
Ober nie dajesz mi być perfekcjonistą... ;) Ja zawsze chcę więcej niż powinienem.

Dobra, sam sobie go zrobię - mam takie coś niemieckie do skóry na lanolinie.
Napisano
Pewnych rzeczy przeskoczyć się nie da, plecak jest fajny, troche popracowac nad skórkami i ew brezentem i bedzie dobrze, generalnie futerko musi zostac jakie jest, ew mozesz w przyszłosci sie zakrecic za lepszym plecakmiem ale mysle ze ten do noszenia smiało wystraczy, do rekonstrukcji najlepsze są takie stany - dobre, ładnie podreperowane ewentualnie ale nie mintowe, tak samo jak nie trupy - bo za kiepski stan wyglada zle i nie nadaje sie do prezentowania w imie zasady że żołnierz to nie śmietnik :]
  • 2 weeks later...
Napisano
Mozna wyprac bez problemu, wiem bo tez pralem koszmarnie brudnego strychowca, recznie owszem, w delikatnym proszku (welna te sprawy) i w niezbyt goracej wodzie, elemety skorzane nalezy zabezpieczyc aby nie nasiaknely ( zwlaszcza paski) , siersc na klapie przetrzymuje zabieg bez komplikacji.
Napisano
Jeszcze więc... Przepraszam, że się tak dopytuję, ale nie mam doświadczenia, a nie chcę zepsuć.

Zabezpieczyć skórę/paski, tzn ? Owinąć czymś ? Nasmarować czymś ?

Jak odnowić elementy metalowe typu d-ringi ? niekóre guziki są podrdzewiałe...

Jak podcerować dziurki i czym, żeby były mniej widoczne ?

Kamilo wysłałem Ci maila :)
Napisano
Przeczuwam nadchodzącą katastrofę.

Płukać w chłodnej wodzie z minimalną ilością detergentu.
Nie natłuszczaj skórek przed zamoczeniem, bo jak zamokną to będac tłuste szybko nie wyschną. I miej na uwadze że od wody skórki się rozeschną... susz w cieniu a potem niezbędne będzie natłuszczenie skór.
Napisano
To jeszcze jeden pomysł - bardzo praco/koszto chłonny ale może warto ? Wyprać, a potem wypruc stare skórki i wszyć zupełnie nowe ?
Napisano
Nie warto. Tak samo sie ładnie już nie dorobi... Po praniu skórwy sie az tak nie zniszczą, tylko nie można suszyć na słońcu/kaloryferze (no i w jakiejś zatęchłej piwnicy też nie). W zacienionym, przewiewnym miejscu- potem skórki zakonserwować i bedą mięciutkie. Najlepiej troche lanoliny, uzupełnić tranem w razie potrzeby.
Napisano
Tak jak pisałem, mam takie cuś niemieckie do konserwowania skóry w ubraniach motocyklowych na bazie lanoliny:

http://www.moto-akcesoria.pl/popup_image.php?pID=970

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie