acer Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 PWLPrzysposobienie Wojskowe Leśników, - nadawane po odbyciu specjalnych kursów - turnusów. Prowadzone przez leśników ale też przez wojskowych, też z kontrwywiadu, już z myślą o przyszłej wojnie. Kurs połączony z ćwiczeniami praktycznymi na strzelnicach, kursami saperskimi, itp.Jeden z takich kursów przeszedł mój dziadek we wrześniu 1938 mój dziadek - mam jeszcze świadectwo i pamiątkowe zdjęcie, widać wyraźnie wojskowych. Rzecz miała miejsce w Zagnańsku.W owym Zagnańsku w Sali Technikum dotyczącej maszynoznawstwa leśnego jest jeden cenny fant - dwuosobowa pilarka spalinowa Ringo" (taki napis jest wytłoczony na obudowie) - prawdopodobnie Lend-Leasowy demobil, użyty po wojnie w leśnictwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Teraz moje zbiorki :Przedwojenne patki leśniczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Orzełek leśniczego - jeden z licznych wzorów sprzed roku 1930. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Kordelas wyższego urzędnika niemieckiej służby leśnej z początku lat 30' (imienny kordelas z nazwiskiem właściela na grzbiecie klingi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Całość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joch Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Ahoj,jsem z Čech a sbírám odznaky stráží - rybacka, lesna, lowiecka aj., z celého světa, samozřejmě i polské. Mimo to jsem myslivcem a zajímám se o historii. Pokud máš zájem o výměnu odznaků a jiných předmětů, potřebuješ sehnat něco z Čech nebo si chceš jen tak popovídat a vyměnit si poznatky a informace, napiš mi na email: vk.home@seznam.cz . Samozřejmě to platí pro všechny případné zájemce. Polsky rozumím velmi dobře, bydlím kousek od Cieszyna. Polsky mohu i psát, ale s chybami (omlouvám se). JOCH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joch Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Ještě dodám - nedávno jsem koupil zajímavý katalog polských odznaků stráží W službie Sylwana i Diany . Je v něm asi 100 odznaků s komentářem a jiné zajímavosti. Doporučuji všem zájemcům. Ahoj JOCH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Ahoj :DWell, I think, that Czech language can be too difficult for us :)Can you write in English ?Position W służbie Sylwana i Diany" is the one of the best book about polish forestry and hunting badges. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Ciąg dalszy mojego zbioru :Mundur niemieckiego Asesora Leśnego z 1938 r (na metce nazwisko właściciela) z kordelasem pokazanym już wcześnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 2Pagony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 5Odznaka członków związku łowieckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Dokumenty :Legitymacja niemieckiego leśniczego Legitymacja żony pracownika Dyrekcji Lasów Państwowych we Lwowie - jeszcze sowiecką pieczątką unieważniającą z 1940 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Legitymacja ucznia szkoły mierniczej i przemysłowo-leśnej w Łomży wraz informacją Nadleśnictwa na temat możliwości odbywania praktyki lesnej.Ciekawy dokumencik z 1938 - własnoręcznie pisany przez Nadleśniczego na pocztówce reklamowej N-ctwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Patki leśne - kilka par dla porównaniaOd góry - patki niemieckiego Nadleśniczego lata 30Współczesne patki polskiego NadleśniczegoPolskie patki leśniczego (lata 50)Polskie patki Gajowego (lata 30) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Pagony niemieckiego leśniczego (lata 30) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Acer no no no nie poznaje kolegi :)Ja tam po czesku teges wiec jak chcesz to ci wytlumacze, ze kolega zbiera odznaki wszelkich strazy (lowieckiej, rybackiej itp) i jest chetny na wymiane - mail.Jest mysliwym i interesuje sie historia. Nawija po polskiemu ale moze mieszac :>Wiesz, ze czeski to polak po pijaku wymyslij - strzel koniaka i zalapiesz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 heheh :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m701 Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 Witam, w tym roku wyszły mi z pod drzewa takie oto numerki, myśle że związane są z leśnictwem jednak do końca nie jeste pewny bo w tym temacie jeste ciemny. Tak to trafiają się siekiery, kliny, podkowy, raz nawet znalazłem dwie piły, tak zwane moja - twoja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m701 Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 A to wyszło przy spalonej za niemca leśniczówce, płaskorzeżba, odlew chyba stalowy o wymiarach 9 x 14,5cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m701 Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 i ten sam przedmiot, tylko inaczej ustawione światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 Numerki do numeratora.Jakby przeczyścił odlew, to nawet gdzieś na ścianę by było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.