Skocz do zawartości

Przeróbka szwajcara na mundur żandarmerii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak w temacie - czy ktoś próbował przerobić szwajcara na mundur niemieckiej żandarmerii -konkretnie chodzi o obszycia ? Tak aby mundur miał ęcie i nogi" Pozdrawiam .
Napisano
Musi to być szwajcar parcianą podszewką i dolnymi kieszeniami, ten ze śliską się nie nadaje. Rękawy do wymiany na nowe (kup płaszcz na materiał), plecy do przerobienia i dorobić dodatkowe dziurki na guziki.
Napisano
To Ci się przyda:

http://img511.imageshack.us/img511/5861/gendya1.jpg

i tu uwaga - jeśli chcesz przeszywać plecy musisz wziąc za duży mundur, bo przy pzreszywaniu kurtka się trochę zmniejszy.
Napisano
Ponieważ sam się bardzo dawno temu zastanawiałem na zastosowanie munduru szwajcarskiego do konwersji na niemiecki mundur z okresu II WŚ, więc mam jedną, ale myślę, że kluczową uwagę.
Ponieważ kurtki szwajcarskie z założenia projektowane były do noszenia z wyłożonym kołnierzem (a tylko w wyjątkowych sytuacjach do zapinania go pod szyją), więc zawsze będzie się on bardzo brzydko defasonował pod brodą. A żeby wyeliminować ten problem trzeba go również przeszyć.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Takiego policjanta z wyłogami, brązowymi mankietami i o troche waffenrockowym kroju sie nie zrobi w zyciu i za ch..a wacława, trzeba myslec o czyms zblizonym krojem do kurtek polowych, nie mam teraz fot pod reka.
Napisano
Witam . Dzięki , o taki mi mundur chodziło jaki pokazał Hindus , mam zamiar wykorzystać obszycia z tej aukcji ( http://allegro.pl/item227892388_kpl_obszyc_feldgendarmerie_.html ), tylko nie wiem po kiego czorta jest ten adler w zestawie ? Pozdr
Napisano

Kolego O1dalton - same obszycia to przysłowiowa mięta" - najtrudniejszy problem to zdobycie naramienników policyjnych na przykład w stopniu służbowym takim jak ten na zdjęciu.

Powiem szczerze, że obszycia od Yanika w ogóle się nie będą nadawać, już nie tylko z powodu ich właściwości (dla Feldgandarmerie, a nie Gandarmerie), ale dlatego, że patki są wyszywane, a potrzebujesz BEVO czyli tkane!

Pozdrawiam
Hindus

Napisano
Zwróćcie uwagę, że naramienniki wykonane są tak jak w przypadku oficerskich naramienników WH z plecionki sznurkowej, a nie są zszyte z kawałków materiału!
Napisano
Obawiam, że nikt, ale może da się coś znaleźć w powojennychniemieckich naramiennich - po wojnie policja zabezpieczenia przeciwpożarowego, miała dokładnie takie same naramienniki, jak przed wojną więc może inne siły policyjne też. Poszukaj też na zachodznich portalach producentów replik do rekonstrukcji - może mają - ja nie sprawdzałem, bo temat mnie wcześniej nie interesował.

Pozdrawiam
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie