01dalton Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2007 Jak w temacie - czy ktoś próbował przerobić szwajcara na mundur niemieckiej żandarmerii -konkretnie chodzi o obszycia ? Tak aby mundur miał ęcie i nogi" Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 23 Sierpień 2007 Share Napisano 23 Sierpień 2007 Musi to być szwajcar parcianą podszewką i dolnymi kieszeniami, ten ze śliską się nie nadaje. Rękawy do wymiany na nowe (kup płaszcz na materiał), plecy do przerobienia i dorobić dodatkowe dziurki na guziki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 23 Sierpień 2007 Share Napisano 23 Sierpień 2007 Czyli tzw szwajcar starego typu :) Te nowsze ze sliska podszewka i bez dolnych kieszeni na wierzchu są bezuzyteczne, na obicie sie conajwyzej nadadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 23 Sierpień 2007 Share Napisano 23 Sierpień 2007 To Ci się przyda:http://img511.imageshack.us/img511/5861/gendya1.jpgi tu uwaga - jeśli chcesz przeszywać plecy musisz wziąc za duży mundur, bo przy pzreszywaniu kurtka się trochę zmniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Te fotki też mogą ci się przydać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 foto 2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 foto 3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Aler to chyba są mundury policyjne - widać po kragenszpiglach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Ponieważ sam się bardzo dawno temu zastanawiałem na zastosowanie munduru szwajcarskiego do konwersji na niemiecki mundur z okresu II WŚ, więc mam jedną, ale myślę, że kluczową uwagę.Ponieważ kurtki szwajcarskie z założenia projektowane były do noszenia z wyłożonym kołnierzem (a tylko w wyjątkowych sytuacjach do zapinania go pod szyją), więc zawsze będzie się on bardzo brzydko defasonował pod brodą. A żeby wyeliminować ten problem trzeba go również przeszyć.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Takiego policjanta z wyłogami, brązowymi mankietami i o troche waffenrockowym kroju sie nie zrobi w zyciu i za ch..a wacława, trzeba myslec o czyms zblizonym krojem do kurtek polowych, nie mam teraz fot pod reka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Ewentualnie takie coś, można by próbować zmajstrować sobie… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 O takie coś, bo mi się nie zaladowała fotografia - ale mimo wszystko słabo to widzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2007 Witam . Dzięki , o taki mi mundur chodziło jaki pokazał Hindus , mam zamiar wykorzystać obszycia z tej aukcji ( http://allegro.pl/item227892388_kpl_obszyc_feldgendarmerie_.html ), tylko nie wiem po kiego czorta jest ten adler w zestawie ? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Bo to jest komplet dla żandarmerii polowej WH :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Mam jeszcze takie fotki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 foto 2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 foto 3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2007 Witam . A gdzie dorwać inne obszycia ? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Kolego O1dalton - same obszycia to przysłowiowa mięta" - najtrudniejszy problem to zdobycie naramienników policyjnych na przykład w stopniu służbowym takim jak ten na zdjęciu.Powiem szczerze, że obszycia od Yanika w ogóle się nie będą nadawać, już nie tylko z powodu ich właściwości (dla Feldgandarmerie, a nie Gandarmerie), ale dlatego, że patki są wyszywane, a potrzebujesz BEVO czyli tkane!PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Zwróćcie uwagę, że naramienniki wykonane są tak jak w przypadku oficerskich naramienników WH z plecionki sznurkowej, a nie są zszyte z kawałków materiału! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Falke to wszystko mundury policyjne.Właściwy żandarm to mundur Hindusa, uproszczona wersja nieco poźniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2007 A czy ktoś wogóle robi akie" kopie ? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Obawiam, że nikt, ale może da się coś znaleźć w powojennychniemieckich naramiennich - po wojnie policja zabezpieczenia przeciwpożarowego, miała dokładnie takie same naramienniki, jak przed wojną więc może inne siły policyjne też. Poszukaj też na zachodznich portalach producentów replik do rekonstrukcji - może mają - ja nie sprawdzałem, bo temat mnie wcześniej nie interesował.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Właściwy mundur żandarmerii niemieckiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Hindus - a dlaczego obszycia musi mieć tkane a nie wyszywane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.