Skocz do zawartości

jak zalegalizować broń

alfred93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
bolek - ma prosbe. Moze zamiast nam wymyslac wykazesz sie zrozumieniem i oswiecisz nas, ciemna mase?

Inaczej mowiac, zamiast odsylac innych do przepisow moze jakies konkrety? Chyba ze to juz teren Waszej wiedzy tajemnej?

Cena - calosc min o to sie rozbija, oczywiscie tylko w przypadku gdyby to co piszesz bylo mozliwe. 90% znalezionej broni to szrot za ktory nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie placil duzych pieniedzy, zeby sobie wbic to w kolbe i dac na sciane.

Konkludujac - jezeli nie podasz zadnych konkretow to teraz bedzie to juz dyskusja akademicka.

Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 91
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bolek, przestań mnie człowieku obrażać, możemy pogadać na inne tematy i ja ciebie odeślę w kąt i powiem ci czy stać cię na rozmowę ze mną

Ale nie o to chodzi -

Jak na razie żadnych konkretów, tylko jakieś wolne sugestie...
Napisano
acer - ja nie negowałem twojej wiedzy na inne tematy,ty moją poddajesz cały czas pod wątpliwość - dlaczego?
dect - ja ci nie wymyślam, ja ci dowodzę że wygłaszasz opinie oparte na błędnych przesłankach i to TY nie chcesz tego przyjąć do wiadomości.
Jakich konkretów się spodziewacie?
Recepty na nitykalność - nie istnieje. To od waszego postępowania zależy jak się wszystko układa.
Trzeba wstąpić do BTS-u lub NFS-u (Narodowa Federacja Strzelecka) www.nfs.pl
Zostajesz zapoznany z interpretacją przepisów i pouczony jak masz postępować zgodnie z literą prawa. Otrzymujesz też ochrone prawną tz. upoważniasz organizację do reprezentowania twoich interesów w sądzie, policji itp. i ona to robi, do tego została powołana.
Musisz być jakby to powiedzieć świadom swoich praw i obowiązków".Tak, trzeba zapłacić składki i wpisowe.
I niestety nie napiszę ci konkretów", to tak jakbym miał wytłumaczyć komuś nie pośadającemu prawa jazdy jak prowadzi się samochód.
Pozdrawiam
Napisano
No to jesteśmy w punkcie wyjścia...

To ja dziękuję, już wszystko wiem. Jestem pracownikiem Służby Leśnej, wystarczy że zdam egzamin łowiecki (stażu już ze względu na wykształcenie robić w kole nie muszę), zostanę członkiem PZŁ, i wtedy mogę wystąpić o pozwolenie. Większych kłopotów w związku z tym nie będę miał, i mogę sobie sprawić broń.
Jeszcze prościej, jak trafi się do pracy w Straży Leśnej, tam pracując nie muszę być członkiem PZŁ, a i tak będę musiał przejść procedurę i otrzymam pozwolenie na broń.Firma zapłaci za badania lekarskie i pozostałe związane koszty.
Ale wracając do tematu:

Tylko do cholery Bolek - jak powiedzmy korzystanie z członkostw" ma się do legalizacji broni spod strzechy i z ziemii" ??? - Napisałeś, że istnieje mozliwość legalizacji wykopków - JAK można inaczej mieć broń kolekcjonerską bez dekowań i certyfikatów sporządzanych przez CLK i WITU ????

O tym że w ofercie pojawiała się w sprzedaży komercyjnej taka broń - właśnie z certyfikatami i oznaczeniami, wiadomo.
Napisano
Zrób tak:
Najpierw ustal pojęcie BRONI, gdy z okoł 20 różnych instytucji otrzymasz opinie co w ich pojęciu jest bronią, zwróć się do profesorów prawa najlepiej uznanych autorytetów, oraz instytucji do tego powołanych, jak interpretować przepisy prawa w oparci o uzyskane przedtem opinie gdy to otrzymasz, w oparciu o uzyskane materiały możemy zacząć dyskutować czy wykopek możemy powiesić na ścianie czy nie. Nam zajęło to ok. 8 lat i kilkadziesiąt tysięcy złotych
Dzisiaj jesteśmy przygotowani do dyskusji
Pozdrawiam
Napisano
Po tych informacjach Organizacja Strzelecka przeżyje prawdziwy renesans.....
Po co się chwalić jeszcze się na was uwezmą;)
Ps.
By uwiarygodnić może jednak jakiekolwiek fotki fantów??
Pozdrawiam.
Napisano
Już podawałem www.nfs.pl
Po kiego mam na ścianie wieszać zardzewiałego mauzera skoro w sejfie stoi 40 strzelających orginałów, są też takie ale w tych okolicznościach nikt na nie nie patzry
Napisano
można było od razu powiedzieć że chodzi o Narodową Federację Strzelecką,czysty żywy sport,
ja wole trzymać w ręku starego mauzera, z którego żołnierz walił we wrześniu do szkopów ,niż magazynowca bez historii
kwestię stanu zachowania pominę.
p.s.myślę że na tym forum jest więcej osób tak myślacych
Napisano
Zaczne od konca

leszek - zgadzam sie, tez wole stara bron niz lsniacy magazyn

bolek - po ostatniej wypowiedzi widze, ze nie czujesz bluesa. Tu jest wiele osob ktore na takie stwierdzenie sie obruszy. X razy wiecej ludzi wolaloby miec na scianie pelnego wzerow mausera, ale takiego ktorego SAMI wykopali, SAMI odrestaurowali i panstwo tylko im przyklasnelo i stwierdzilo, ze to nie bron. O to chodzi, ale obawiam sie, ze tego nie zrozumiesz.

Bron. Wiazaca wykladnia prawa nie nalezy niestety do uczelni tylko do np SN ktory juz sie raczyl wypowiadac w kwestii broni. Nie wiem skad wziales te 20 instytucji, skoro doslownie kilka ma cokolwiek wiazacego do powiedzenia w tej sprawie.

8 lat i dziesiatki tysiecy zlotych? Rozumiem, ze czesc z tego poszla na opinie obsmianych wczesniej przez Ciebie ekspertow" czyli autorytety naukowe?

Napisales: Trzeba wstąpić do BTS-u lub NFS-u (Narodowa Federacja Strzelecka) www.nfs.pl
Zostajesz zapoznany z interpretacją przepisów i pouczony jak masz postępować zgodnie z literą prawa."

Zeby poznac litere prawa wcale nie trzeba wstepowac do NFS - wystarczy przeczytac ustawy o zabytkach i broni. A jak pokopiesz na forum to znajdziesz kilka opowiesci jak ta litera jest egzekwowana. Jakos nikt w poszkodowanych (obojetnie czy broniacy sie sa czy z adwokatem) nie pochwalil sie, ze wyszedl z opresji obronna reka.

Dalej nie chce mi sie juz pisac bo jak wspomnialem wczesniej bez dowodow, ze zalegalizowaliscie chociaz jeden wykop jest to dyskusja akademicka.

Pozdrawiam i zycze sukcesow
Napisano
dect - fakt to jest dyskusja akademicka. Mam wrażenie że koniecznie chcesz mi coś udowodnić. Od pierwszego tekstu którym włączyłem się w dyskusję twierdzę że należy zacząć od ZAPOZNANIA SIę Z LITERą PRAWA niekoniecznie wstępując do jakiejkolwiek organizacji, to ty podważałeś jej istnienie.

Czy kiedykolwiek wystąpiłeś o jakąkolwiek oficjalną opinię aby poddawać pod wątpliwość koszty z tym związane?

Czy wiesz że w tej chwili w Polsce jest ponad 10 samych instytutów naukowych zajmujących się zagadnieniem konstrukcji broni?

Zgadzam się z tobą to JEST dyskusja akademicka, co chwila słyszę opinie coraz to lepszych fachowców" którzy nie mają odwagi nawet podać adresu swojej poczty a podważają prawdomówność innych. Nie dziwię się że efekty takiego postępowania kończą się wyrokami sądowymi, w końcu jak sobie pościelesz.....
Z wyrazami szacunku
Napisano
Bolek, to po prostu jest dla nas trochę za piękne.

Dect dobrze napisał - poszukaj na forum to znajdziesz historię o korkowcach, i gdzie biegli wydali opinię że to też może być broń...innych za wykopki papuga też nie uchroniła przed wyrokiem w zawieszeniu....

A jeszcze to orzecznictwo SN...
  • 2 months later...
Napisano
Ustawa o wyłączeniu bezprawności posiadania bez wymaganego pozwolenia lub rejestracji broni lub amunicji przez osoby walczące o suwerenność i niepodległość Polski
z dnia 3 czerwca 2005

Dz.U. z 2005r. Nr 143, poz. 1198

stan prawny na dzień 26 października 2007 roku

Preambuła:

Uznając szczególne zasługi dla Polski tych wszystkich obywateli polskich, którzy - nie szczędząc zdrowia i życia, a także z narażeniem się na utratę wolności i na wszelkie represje wobec siebie i najbliższych - walczyli o suwerenność i niepodległość Ojczyzny;

uznając, że dotychczas nie stworzono warunków prawnych, które pozwoliłyby tym osobom w sposób godny i honorowy formalnie zalegalizować przechowywanie przez nie broni lub amunicji, w posiadanie której weszły w związku ze swoim udziałem w walce o suwerenność i niepodległość Polski;

stanowi się, co następuje:
Art. 1
1. Ustawę stosuje się do osób, które weszły w posiadanie broni lub amunicji w związku ze swoim udziałem w walce o suwerenność i niepodległość Polski, jeżeli udział ten jest określony jako podstawa do nabycia uprawnień kombatanckich w rozumieniu ustawy z dnia 24 stycznia 1991 r. o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego (Dz. U. z 2002 r. Nr 42, poz. 371, z późn. zm.).

2. W razie śmierci osoby, o której mowa w ust. 1, ustawę stosuje się także do osób jej najbliższych w rozumieniu art. 115 § 11 Kodeksu karnego.

3. Ustawy nie stosuje się do osób, które dopuściły się któregokolwiek z czynów określonych w art. 21 ust. 2, z zastrzeżeniem ust. 3, ustawy z dnia 24 stycznia 1991 r. o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego.
Art. 2
1. Wyłącza się bezprawność posiadania bez wymaganego pozwolenia lub rejestracji określonej w art. 1 broni lub amunicji, przez osoby wobec których stosuje się ustawę. Wyłączenie dotyczy osób objętych ustawą, które podejmą działania na podstawie ust. 2 lub art. 3 ust. 1 lub 2 - w terminach, które dla tych działań określone są w przepisach niniejszej ustawy.

2. Osoby, wobec których stosuje się ustawę, mogą, w terminie 24 miesięcy od dnia jej wejścia w życie, wystąpić o pozwolenie lub rejestrację tejże broni lub amunicji lub zadysponować nimi w inny sposób na podstawie przepisów ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. z 2004 r. Nr 52, poz. 525 i Nr 96, poz. 959).

3. W przypadku podjęcia działań na podstawie ust. 2 przyczyną odmowy wydania pozwolenia lub rejestracji broni lub amunicji nie może być ich dotychczasowe posiadanie bez wymaganego pozwolenia lub rejestracji.

4. W razie wątpliwości, czy udział w walce o suwerenność i niepodległość osoby, o której mowa w art. 1 ust. 1, lub osoby zmarłej, o której mowa w art. 1 ust. 2, stanowi podstawę do nabycia uprawnień kombatanckich - Policja, a w przypadku żołnierzy zawodowych Żandarmeria Wojskowa występują o opinię do Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych.
Art. 3
1. Osoby, wobec których stosuje się ustawę, mogą - w terminie 24 miesięcy od dnia jej wejścia w życie lub w terminie 30 dni od dnia uzyskania ostatecznej decyzji o odmowie wydania pozwolenia lub rejestracji określonych w art. 2 ust. 2, jeżeli te decyzje zostały uzyskane w terminie późniejszym niż 23 miesiące od dnia wejścia w życie ustawy - przekazać określoną w art. 1 broń lub amunicję wybranemu przez siebie muzeum w Polsce, które ma prawo do gromadzenia w swoich zbiorach takiej broni lub amunicji. Tak przekazana broń lub amunicja przechodzi na własność tego muzeum.

2. Osoby, wobec których stosuje się ustawę, mogą - w terminie 24 miesięcy od dnia jej wejścia w życie lub w terminie 30 dni od dnia uzyskania ostatecznej decyzji o odmowie wydania pozwolenia lub rejestracji określonej w art. 2 ust. 2, jeżeli te decyzje zostały uzyskane w terminie późniejszym niż 23 miesiące od dnia wejścia w życie ustawy - złożyć określoną w art. 1 broń lub amunicję w jednostce Policji lub Żandarmerii Wojskowej.

3. Otrzymaną, w konsekwencji zastosowania ust. 2, broń lub amunicję Policja lub Żandarmeria Wojskowa niezwłocznie przekazuje wybranemu przez siebie muzeum w Polsce, które ma prawo do gromadzenia w swoich zbiorach takiej broni lub amunicji. Tak przekazana broń lub amunicja przechodzi na własność tego muzeum.
Art. 4
W przypadku gdy - na podstawie ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji - niezbędne okaże się deponowanie broni lub amunicji będącej przedmiotem niniejszej ustawy, koszty z tym związane ponosi:

1) Policja, jeżeli przekazanie broni lub amunicji nastąpiło na podstawie art. 3 ust. 1 ustawy;

2) Policja lub Żandarmeria Wojskowa, jeżeli złożenie broni lub amunicji nastąpiło na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy;

3) osoba, która podjęła działania na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy i uzyskała pozwolenie na posiadanie broni lub amunicji lub ją zarejestrowała lub zadysponowała nimi w inny sposób na podstawie przepisów ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji.
Art. 5
Ustawa wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
  • 2 weeks later...
Napisano
chlopaki czy wy jeszcze dajecie rade. ja to juz przerobilem w sadach kilku instancji i wygralem tylko tyle, ze moje fanty trafily za posrednictwem muzeum OB do SODKP w Chrobrzu. Cholera. tam mam serce i tam zostane.
TAK MI DOPOMOZ BOG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie