Skocz do zawartości
  • 0

cosik od szabli?

pawel_breslau

Pytanie

Napisano

Witam.W dniu wczorajszym mój kolega znalazł takie OTO coś.Wygląda to na jakąś część od pochwy z szabli lub też innego ustrojstwa.Jest wykonane ze srebra,na kółeczku mocującym jest wybita próba.I teraz prośba do Was,Szanowne Grono,czy wiecie od czego to może być,jaki okres?A może macie jaieś fovisze z podobnymi świecidełkami.Za wszelkie informacje,mz góry dziękuję.
Na zdięciu jest przód...

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zgadzam się z Tobą Kokesh,ale czy w tamtym okresie (powiedzmy odległym) wybijano próby na srebrze?
Pytam bo sam jestem zdziwiony próbą,kolega stwierdził że wyciągnął to na głębokości około 0,5 metra.To nie tak płytko i koło kilkusetletniego drzewka.Może więc pochodzić sprzed kilkuset lat.
Pozdrawiam serdecznie i oczekuję dalszych podpowiedzi pomocniczych.
Paweł
Napisano

Witam.W dniu wczorajszym mój kolega znalazł takie OTO coś.Wygląda to na jakąś część od pochwy z szabli lub też innego ustrojstwa.Jest wykonane ze srebra,na kółeczku mocującym jest wybita próba.I teraz prośba do Was,Szanowne Grono,czy wiecie od czego to może być,jaki okres?A może macie jaieś fovisze z podobnymi świecidełkami.Za wszelkie informacje,mz góry dziękuję.
Na zdięciu jest przód...

Napisano
Wygląda to na okucia pochwy karabeli. Co do próby to karabele ozdobne produkowano przez cały XIX w. np. w warsztacie Ignacego Höfelmajere w Krakowie, wtedy stosowano już próby. Ładny fant ja bym w tym miejscu szukał dalej ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie