Skocz do zawartości

opaska Das Reich"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
według J. de Lagarde German Soldiers of World War Two" opaski z nazwami jednostek Waffen-SS naszywane były 14,5 cm powyżej krańca lewego mankietu rękawa bluzy mundurowej.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Jeszcze:

W przypadku elementów umundurowania z wywijanymi na zewnątrz mankietami (jak płaszcze) - 1 cm. nad krawędzią wywiniętego mankietu.

Jeżeli żołnierz miał prawo nosić kilka opasek - najstarsza powinna była być najwyżej - czyli najdalej od krawędzi rękawa.
Napisano

Witam!!!!
Mario33 ma racje ale nie zawsze tak było.Zamiesciłem foto troche słabe ale widac jak facet po lewej ma załozona nizej opaske schule tolz a wyzej nordland gdzie powinno byc odwrotnie jak u kolesia po prawej.

Napisano
wbrew przyjetym reg.jednostki obcokrajowe bardziej sie starały dorownac swoim niemieckim kolegom.Co do Das Reich to mam pare innych fotek jak np.kolesia w grochach z obszyciami i opaska-i to jest wlasnie piekne!
Napisano
Prawda jest taka, że żołnierze tak dbali o tego rodzaju regulaminowe duperele jak o nic innego.. ;)
Swoją drogą trochę głupia zasada wg regulaminu:
Jeżeli żołnierz miał prawo nosić kilka opasek - najstarsza powinna była być najwyżej - czyli najdalej od krawędzi rękawa." Czyli teoretycznie jeśli żołnierz miał założoną opaskę 15cm od krawędzi mankietu, to wraz z 2 przeniesieniami miałby te opaski już dosyć nisko :P (biorąc pod uwagę że żołnierzowi nie chciało sie np. przeszywać opaski wyżej)
Napisano
dzieki za wasza pomoc.
Tak wiec mamy juz ustalona odleglosc od mankietu rekawa.
A co odnosnie pozycji napisu Das Reich", odnosnie którego miejsca odniesienia powinnien on zostac wysrodkowany?

Ps.
Pytam bo zmienilem jednostke z 12 dyw. ss Hitlerjugend" na 2-ga SS Das Reich" i z tego tez powodu poprosilem znajoma o przeszycie mi opasek, a ona ladnie to zrobila jednak umiescila srodek napis Das Reich" nad rozporkiem rekawa w zlym miejscu.
Napisano

W 1943 obszywano drelichy i jodełke insygniami bo w koncu grochy były produkowane na tych dwoch materiałach a szczególnie juz wersja 1944.Szyto tez specjalna wersje bluzy palm cammo z czarnym kołnierzem pod patki których uzywała np.12-ta HJ.WH tez obszywał drelichy bardzo czesto.Zaznacze tez ze wiekszosc oddziałow ss pod koniec wojny nie dostawała nawet sukiennych mundurów tylko grochy i zakładała je pod panterki co widac na niejednym zdjeciu.
jak znajde foto obszytych drelichów to wkleje tylko musze je zn. w tym swoim bałaganie.

Napisano
Ja mówie że regulamin zabraniał a nie że tak nie robiono, bo wiem że obszywano.

Czy możesz zamieścić foto tej specjalnej wersji bluzy palm cammo z czarnym kołnierzem pod patki których uzywała np.12-ta HJ"?

Pozdrawiam
Napisano
Zeby napis na opasce znajdował się na przeciw oczu patrzących" należy przesunąc opaskę nieco w prawo, czyli w kierunku bluzy-postaci, nie napisem dokładnie na środku rękawa, wtedy napis z nazwą dywizji czy pułku będzie dobrze wyeksponowany, zgadzam się z moimi przedmówcami, że nawysokości 14,5 cm od krawędzi rękawa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie