kamdrum Napisano 12 Sierpień 2007 Autor Napisano 12 Sierpień 2007 Witam,Wpadła mi w ręce łuska mauserowska o biciach(zgodnie z ruchem wskazówek zegara od 12tej): V B 37 12Niestety nie mogłem nigdzie znaleźć info na jej temat(na www.municion.org jest podobna, ale bez wyjaśnienia).Podobnie nie znalazłem nic o łusce od Lee Enfielda: 12: H26, 6: V Domyślam się, że 26 to rok produkcji, a V to prawdopodobnie wersja(zgodnie z opisem na mucion.org, którego nie rozumiem :) ).Czy ktoś wie co to są za łuski i skąd wziąć informacje na ich temat ?Z góry dziękuję!Pozdrawiam
8total4 Napisano 13 Sierpień 2007 Napisano 13 Sierpień 2007 Lee Enfield:H - pierwsza litera fabryki w ktorej zostal wyprodukowany26 - rocznikV - numer serii w danym roku.niestety nie orientuję się jaki to producent, postaram się poszukac jak tylko wrócę z wyjazdu. pozdrawiam!
kamdrum Napisano 13 Sierpień 2007 Autor Napisano 13 Sierpień 2007 Witam,Jeżeli chodzi o pierwszą łuskę, to nie bardzo wiem co masz Kilerze na myśli mówiąc, bym poszukał wśród oznaczeń amunicji MAS. To na 100% jest łuska mauserowska (na mucion.org jest napisane, że prawdopodobnie niemiecka).Co do Lee Enfielda to V nie oznacza numeru serii, a wersję naboju (wyjasnienie na municion.org). H natomiast z pewnością jest kodem producenta, który właśnie próbuję rozszyfrować(tym samym kraj, gdzie łuska została wyprodukowana).:)Pozdrawiam
nunki Napisano 13 Sierpień 2007 Napisano 13 Sierpień 2007 Czy przypadkiem H=Hirtenberger Patronen-Zundhutchen u.Metallwarenfabrik AG. Hirtenberg,Austria?
kamdrum Napisano 12 Sierpień 2007 Autor Napisano 12 Sierpień 2007 Witam,Wpadła mi w ręce łuska mauserowska o biciach(zgodnie z ruchem wskazówek zegara od 12tej): V B 37 12Niestety nie mogłem nigdzie znaleźć info na jej temat(na www.municion.org jest podobna, ale bez wyjaśnienia).Podobnie nie znalazłem nic o łusce od Lee Enfielda: 12: H26, 6: V Domyślam się, że 26 to rok produkcji, a V to prawdopodobnie wersja(zgodnie z opisem na mucion.org, którego nie rozumiem :) ).Czy ktoś wie co to są za łuski i skąd wziąć informacje na ich temat ?Z góry dziękuję!Pozdrawiam
Pytanie
kamdrum
Wpadła mi w ręce łuska mauserowska o biciach(zgodnie z ruchem wskazówek zegara od 12tej): V B 37 12
Niestety nie mogłem nigdzie znaleźć info na jej temat(na www.municion.org jest podobna, ale bez wyjaśnienia).
Podobnie nie znalazłem nic o łusce od Lee Enfielda:
12: H26, 6: V
Domyślam się, że 26 to rok produkcji, a V to prawdopodobnie wersja(zgodnie z opisem na mucion.org, którego nie rozumiem :) ).
Czy ktoś wie co to są za łuski i skąd wziąć informacje na ich temat ?
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.