Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja łusek 7.92x57 i 7.7x56

kamdrum

Pytanie

Napisano
Witam,

Wpadła mi w ręce łuska mauserowska o biciach(zgodnie z ruchem wskazówek zegara od 12tej): V B 37 12

Niestety nie mogłem nigdzie znaleźć info na jej temat(na www.municion.org jest podobna, ale bez wyjaśnienia).

Podobnie nie znalazłem nic o łusce od Lee Enfielda:
12: H26, 6: V

Domyślam się, że 26 to rok produkcji, a V to prawdopodobnie wersja(zgodnie z opisem na mucion.org, którego nie rozumiem :) ).

Czy ktoś wie co to są za łuski i skąd wziąć informacje na ich temat ?

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Lee Enfield:
H - pierwsza litera fabryki w ktorej zostal wyprodukowany
26 - rocznik
V - numer serii w danym roku.

niestety nie orientuję się jaki to producent, postaram się poszukac jak tylko wrócę z wyjazdu. pozdrawiam!
Napisano
Witam,

Jeżeli chodzi o pierwszą łuskę, to nie bardzo wiem co masz Kilerze na myśli mówiąc, bym poszukał wśród oznaczeń amunicji MAS. To na 100% jest łuska mauserowska (na mucion.org jest napisane, że prawdopodobnie niemiecka).

Co do Lee Enfielda to V nie oznacza numeru serii, a wersję naboju (wyjasnienie na municion.org).
H natomiast z pewnością jest kodem producenta, który właśnie próbuję rozszyfrować(tym samym kraj, gdzie łuska została wyprodukowana).
:)

Pozdrawiam
Napisano
Witam,

Wpadła mi w ręce łuska mauserowska o biciach(zgodnie z ruchem wskazówek zegara od 12tej): V B 37 12

Niestety nie mogłem nigdzie znaleźć info na jej temat(na www.municion.org jest podobna, ale bez wyjaśnienia).

Podobnie nie znalazłem nic o łusce od Lee Enfielda:
12: H26, 6: V

Domyślam się, że 26 to rok produkcji, a V to prawdopodobnie wersja(zgodnie z opisem na mucion.org, którego nie rozumiem :) ).

Czy ktoś wie co to są za łuski i skąd wziąć informacje na ich temat ?

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie