Skocz do zawartości

kolekcjoner

Gość yoony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzis na kanale regionalnym poszla wiadomosc ze nasza kochana policjia zlapala kolekcjianera
chlopak 19 lat mial 400 sztuk amunicji roznego rodzaju magazynki miedzy innymi chyba do kalacha i placek(?) do pepeszy (?) bagnety i
cos tam jeszcze i juz chca go wsadzic na 8 latek

po pierwsze jaka jest wasza opinia ?
po drugie niewiedzialem ze trzeba miec ezwolenie na posiadanie amunicjii (zaznaczam roznej nie jednego typu)
po trzecie czy nasza kochana policja nie jest troche przewrazliwiona?

pozdrowionka
  • Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
O naiwnosci!!!
Przykro mi ale PL to nie USA. Nawet w GB nie mozna miec ot tak sobie pistoletu (a pare lat temu mozna bylo...), no ale skoro wchodzimy do ZSRE to wszyscy zaczynaja bardziej dbac o bezpieczenstwo niz o wolnosc. Dlatego tez kazdy potencjalny kolekcjoner to potencjalny terrorysta.
Co robic? Glosowac na tych co oficjalnie mowia i pisza od dawna o powszechnym dostepie do broni palnej w swoim programie wyborczym. W ten sposob kazdy kolekcjoner moze miec co tylko chce oby tylko mial szczescie lub byloby go stac.

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
Uwaza, że ze wszystkim należy postepować rozsądnie. Jesli koleś trzymał arsenał z amunicją w bloku to nic dziwnego...Pomyśl tylko jakby to wszystko wywaliło...nawet całkiem przypadkowo..może miał tez jakiś granat albo minę..wielu jest takich palantów. Osobiście widziałem kiedyś jak gość zrobił z granatów szyszki do zegara z kukułką...!!! Uważam, że glupotę trzeba tępic. pozdrawiam
Napisano
..w uzupełnieniu..granaty były zaczepione łancuszkiem do zawleczek...:-)))))))
Napisano
kolego do wiezienia mozna isc posiadajac juz np wycior do kalacha poniewaz prawo wyraznie mowi ze mozna posadzic czlowieka nie tylko za amunicje ale i za czesci do broni znalem paru gosci co mieli ostro przewalone np za posiadanie magazynka do ak-47
Napisano
Messer, poczytaj sobie ustawę, tam jest mowa o ISTOTNYCH częściach broni, które są zresztą wymienione, m.in. lufa, komora zamkowa, magazynek, baskila itd. Wycior możesz sobie mieć!
Amunicję - tylko zdezaktywowaną, bez ładunku miotającego, ze zbitą spłonką i przewierconą łuską.
Napisano
yoony tez to widziałem - ja bym tego gościa nie nazwał kolekcjonerem bo on miał praktycznie wszytsko współczesne - bagnety widziałem tylko do kałasza - wszystko nowe - nic starego czy zniszczonego ... widziałem to w jakimś skrócie więc może nie mam pełnego obrazu ... pozdrawiam
Napisano
poza tym na stole pokazane były jeszcze magazynki do rkm-u digitariewa i sporo tego typu wrednych rzeczy - wszystko w magazynowym stanie - tylko wsadzić w broń i pruć seriami ... w sumie to nie dziwie się że mają do niego pretensje :)))))))) lepiej schowaj tą tankietkę do piwnicy :))))))))))))
Napisano
A tak przy okazji tankietek. Czy można mieć czołg z wieżyczką, w końcu to jest istotny element broni i w niej montuje się lufę ;-). Że o samej lufie nie wspomnę :-))).
Napisano
Pewnie zrobią śledztwo i będą mieli problem . Bo pewnie koleś ma to z agencji mienia wojskowego , ostatnio widziałem trochę takich rzeczy na demobilu . A najciekawsze jest to , że kupując nikt się nie pyta o pozwolenie na broń
Napisano
Swojego czasu była w prasie wzmianka jak to chłop koniem z pola lufę od czołgu pod stodołę przytargał. Sąsiad go podmeldował i gość zamiast kasy za złom, sprawę dostał. Druga sprawa to np. Jarmark Dominikański. Wszystko można kupić. W zeszłym roku widziałem masę broni bez żadnych przewierceń czy czopów. Granaty F-1 ( nawet nie wiadomo co czy pusta skorupa czy nie ) za 20-30 zł . Pytam się. Gdzie są w tym wypadku nasze służby ?
Napisano
Obawiam się , że nasze służby sie boją . Tak mają jednego kolesia , który nie stawia oporu a w razie co to sobie poradzą . Wezwą telewizję , nagłośnią sprawe i będą bohaterami .
A na taki targ to się boją , tyle ludzi z giwerami a oni sami . Pozatym trzeba wziąść pod uwage , że targi mają najczęściej charakter kolekcjonerski . Ja się natomiast zastanawiam gdzie oni są i dlaczego nie zamykają przestępców , którzy broń mają ewidentnie nie w celach kolekcjonerskich
Napisano
temat rzeka.
znam osobiscie przypoadki gdy kolega miał karabin -wykop uszkodzony przez polcyjnego rusznikarza w P. a w lublinie go zapuszkowali na 48 i ma sprawę i papier nie pomógł. jest to chore i tego nie zmienimy. a najsmieszniejsze jest to że mam kolege który zamawia w USA z katalogów bron orgonalna zrobiona na deko i to przychodzi mu w paczce i jest ok. ostatnio zamówił i dostał czeskiego skorpiona!!!! moja rada jak macie w niezłym stanie pukawki i jesli musicie je trzymać w chacie to poróbcie dziury gdzie sie da i rozwalcie zamek (to boli wiem ...)a w zdnym wypadku NIE STRZELAJCIE. bo jak złapia z przestrzelana bronia to...... udowodnia wam wszystko chyba że macie ojca b. wyyyysoko.tak więc narasta pytanie - zbierać czy nie- musicie odpowiedzieć sobie sami. (najlepiej tomieć wujka lesniczego na jego konto wiele przejdzie :))) pozdrow
Napisano
Stary ! Nawet nóż (ostrze) nie może mieć więcej niż chyba 8 cm.
Napisano
Jak proponujesz uszkodzić zamek . Spiłowanie iglicy nie wystarcza ?

Szczerze mówiąc to zachowanie glin zależy od tego na kogo się trafi , ale faktem jest , że przesadzają . Chociarz znam przypadek , że wpadli kolesiowi do domu . I mieli niezły ubaw jak zobaczyli wykopki . Dodam , że ubaw mieli z donosiciela , który zadzwonił , że sąsiad ma arsenał w domu

A z nożem to fakt . Najśmieszniejsze jest to , że mogą za to zamknąć każdego za posiadanie noża kuchennego :))))

Napisano
Szanowni P.T. Kolekcjonerzy,

Jakie jest prawo w PL, kazdy widzi. Nie wolno to nie wolno. Czy jest jakas wola polityczna aby wolno bylo? Watpie, za duzo politykow polskich boi sie o wlasna skore, aby przeforsowali zezwolenie dla kolekcjonowania broni palnej. Panowie policjanci wykonuja swoj zawod w taki czy inny sposob, ale wykonuja. Widocznie na targach dominikanskich maja inne wytyczne (np aby nie robic awantur na targach a dyskretnie filmowac i potem skladac wizyty domowe...).
Cala ta wymiana postow sprowadza sie do jednego: Polskie Prawo zabrania kolekcjonowac bron palna
(mam na mysli cos starego a jeszcze strzelajacego, chociaz z wlasnego doswiadczenia wiem, ze zardzewiale destrukty tzw wykopy TEZ SA BRANIA BO KIEDYS NIA BYLY!") i tyle.
Aby to zmienic trzeba wybierac politykow, ktorzy oficjalnie w swoich programach wyborczych opowiadaja sie za powszechnym dostepie do broni palnej. Cos na zasadzie drugiej poprawki do konstytucji USA.
Jesli owi politycy beda w parlamencie sila, to przeglosuja odpowiadnia ustawe i ... po klopocie.
Ale to sa slodkie marzenia...

Serdecznie pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
Panowie,
Dura lex sed lex a ja i tak bede w tej sprawie to co mi sie podoba. To niestety jest silniejsze ode mnie mimo pelnej swiadomosci konsekwencji.
Napisano
do kubalo.
jasne spiłowanie iglicy w zamku wystarcza ale wskazane jest yszkodzenie pazura i ten manewr też polecam wtedy zamek jest zupełnym destruktem a pstryka"
Napisano
Nie wiem, czemu akurat pazura wyciągu ;-?. To tak samo jak np. zakaz posiadania magazynków. A np. co z wyrzutnikiem??
Napisano
A po co ci wyrzutnik Fi, jeżeli łuska tkwi w lufie i nie daje się wyciągnąć z powodu braku wyciągu??? :-)))
Napisano
a ja to mam gdzies - dla mnie taki spiłowany i zdekowny sprzet jest nic nie waert i nawet jakbym kiedys cos wykopał lub zakupił w jakis sposob na pweno bym go nie uszkadzał - to tak jakby zbierac polskie bagnety i na kazdym scierać WP,orła, wiercić okładki, zaspawywac zbrocze i zaszpachlowywać zatrask ... to jest totalnie bez sensu ... w zyciu nie zrobie czegos takiego - wole dojezdzac do sprzetu 20 km do lasu i pozniej go szukac 3 dni tylko po to by miec ta satysfakcje ze wyglada i działa tak jak 60 lat temu :))))))))))
Napisano
Łuska nie może tkwić w lufie, bo jak to się ma do deaktywacji. Właściwie ta dyskusja jest bez sensu.
Napisano
Gallu Anonimie swiete slowa!!!
(oczywiscie wg mnie)
bo jaki sens ma zbieranie breoni i uszkadzanie jej?
zostawmy zbieranie broni lepiej muzeom niz mamy ja uszkadzac, albo ryzyko wybor nalezy do was
minister zdrowia i czegos tam ostrzega
moim zdaniem to troszke jak wyremontowac powiedzmy czolg, a potem rozwalic wiezyczke... howgh
Napisano
do Okejosa .
ja pozostane przy iglicy .

A co się tyczy dyskusji na temat uszkadzania . To bez sensu jest coś psuć ale prawo jest takie a nie inne . I dlatego jak już się coś dezaktywuje to trzegba to robić z głową , żeby kiedyś w przyszłości można było wrócić do orginału .

A tak wogóle to najlepiej jest wyrobić pozwolenie na broń , wszystkie problemy wtedy znikają

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie