Skocz do zawartości
  • 0

W czarnym polu dwa miecze i płonący znicz

wylye

Pytanie

Napisano

Witam, wiem że wygląda to na coś bardzo współczesnego i może... harcerskiego, ale zostało znalezione w lesie, ze strzępami jakiegoś munduru, ok 500m od miejsca kapitulacji Armii gen Piskora we Wrześniu 39r, pod Tomaszowem Lub. Zanim więc wyrzucę, może ktoś pomoże w identyfikacji.

Wymiary dłuższa oś - ok 30mm, szersza podstawa ok 12mm
mocowanie a zagiętą szpilkę"
brak jakichkolwiek znaków menniczych

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wiem że wygląda to na coś bardzo współczesnego i może... harcerskiego, ale zostało znalezione w lesie, ze strzępami jakiegoś munduru, ok 500m od miejsca kapitulacji Armii gen Piskora we Wrześniu 39r, pod Tomaszowem Lub. Zanim więc wyrzucę, może ktoś pomoże w identyfikacji.

Wymiary dłuższa oś - ok 30mm, szersza podstawa ok 12mm
mocowanie a zagiętą szpilkę"
brak jakichkolwiek znaków menniczych

Napisano
Heraldycznie, ze tak powiem ta forma znaku obowiązuje do chwili obecnej i ja to wiem - pisałem o tym w innych wątkach.
Chodzi jednak o całkowite wykluczanie, iż formy tej nie wykorzystywały żadne formacje militarne lub paramilitarne (tak polskie jak i niemieckie) w czasie 2 Wojny Światowej. (chodzi o miejsce znaleziska - teren Bitwy pod Tomaszowem Lub.)
proszę więc bardzo uprzejmie o wypowiedzi w tej materii numizmatyków i poważnych kolekcjonerów, nie zaś (wybacz proszę) kierowców :) (sam nim jestem i znam ten znak;)
Napisano
Ok - ja podałem wymiary, z których wynika że jest przedmiot wielkości płowy wskazującego palca. Koledzy natomiast z uporem informują mnie, że służy to, to do ustawiania na cmentarzach" proszę w takim razie o info, gdzie i komu na cmentarzu przypinany jest ten znaczek" bo nie rozumiem... ;)
Napisano
Logo ze znaczka służyło(i chyba nadal służy) jako symbol miejsca martyrologii z lat 2-wojny światowej,umieszczane było na drogowskazach,tablicach itp.Znaczek to chyba pamiątka ze zlotu ,rajdu szlakiem miejsc martyrologii,dnia pamięci narodowej .Takie imprezy odbywały się kiedyś bardzo często.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie