Trodat Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2007 Skoro mamy już miejsce na forum do wyśmiewania dziwadeł" to może tutaj zaprezentują ci najlepsi i pokażą jak powinna wyglądać prawdziwa rekonstrukcja historyczna a nie tzw. eko"pozdro Trodat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trodat Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2007 dajcie jakieś doskonałe zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Czekam na panów krytykantów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 cisza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Raczej o 2.50 w nocy lub 9 rano w niedziele nikt wam, internetowi wojownicy nie bedzie wklejał zdjęć.Pokory troche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 ale ty już możesz ;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Oj prowokujesz :]Ostatnio pojawiają się tacy 1-2 postowi pieniacze i robią dym w postaci takich tematów, a ja nie lubie karmić trolli wiec sam rozumiesz...Pomijajac fakt że za ideał sie nie uważam, brakuje mi 2 rzeczy które powoli uzupełniam, a i wtedy napewno coś znajde (chociazby jeden zle umiejscowiony guzik w spodniach)który nie bedzie idealny ; ) Po prostu sądze że nie robie reko tylko normalną rekonstrukcje, ale ideałów nie ma, i że sam sie za taki nie uważam i nigdy uważać nie bede. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 spokojnie , nie prowokuje, ale może znajdzie się osoba z idealnym mundurem jak z żurnala". Pozdr . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 No nie wiem, ale wydaje mi się że nikt na poważne zajmujący się rekonstrukcją nie powie o sobie nigdy IDEAŁ. ZAWSZE coś będzie do poprawki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harnas Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 losiu2 - dokładnie. Zgadzam sie z tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Dlatego właśnie uważam że tego typu tematy to prowokacja jakas.Nie karmić trolla ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Witam . To można sądzić że wszyscy rekonstruktorzy powinni pojawić się w temacie rekonstrukcyjne dzuwadła" - ot takie moje przemyślenie ;)))) . Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tm/39 Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 To musiało w końcu nastąpić !!!Ale w sumie chyba dobrze się stało i wszystkie Mądrale będą mogły wreszcie zabłysnąć .Czekamy !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Niekoniecznie, gdyż nie da się osiągnąć ideału...co z tego np że miałem 2 wizyty w sklepie z farbami po 20 minut zeby zdobyc jako-taki apfel na hełmy wrześniowe skoro to i tak nigdy nie bedzie ideał bo np nie mozna dzisiaj produkowac farb z ołowiem a wiec skład jest inny i to juz rozkłada sprawe na 'jak najblizej' ale nie na 'ideał'. Dziwadła to przykłady anty-rekonstrukcyjne (pomijajac pewne przypadki które tam moim zdaniem niekoniecznie tam się nadające) czyli 'załoze mundur z lumpeksu, spodnie lwp, glany, wyposazenie wyciete z gazety i śmigam' Rekonstrukcja to nie ubranie sie w byle coś ale poznanie realiów danej epoki, wyszkolenia, detali, codziennego zycia zołnierzy i setki innych tego typu smaczków które pozwalaja wczuc sie w klimat, do tego nieustanne poprawianie i dążenie do upragnionego nieosiągalnego ideału ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Poprostu panowie w mundurach szturma zbijają się z tych co dopiero zaczynają. Owszem zgadzam się co rekonstrukcyjnych dziwadeł-nieprzerobione szwajcary czy przerobione na odwal się. wg. mnie podstawa jest dobrze dobrany ekwipunek-czyli to co najtrudniej zdobyc a potem dopiero idealna replika munduru.Tak więc czekamy na fotki jak wyglądaja panowie krytykanci z tematu ekonstrukcyjne dziwadła" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Co liczycie na masowe wklejanie zdjęć? I po co- żebyście od razu zaczęli szukać dziury w całym i doszukiwać się wszędzie błędów na siłę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 chcemy zobaczyć jak wyglądają krytykanci-proste. Pokażcie co potraficie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Panowie, nikt nie ma idealnego sprzętu, taka prawda. Rekonstrukcja to sztuka kompromisu... Zgadzam się zdecydowanie z kol. Stadlerem, jak ktoś wklei foto to okaże się że ma milion sto błędów żeby nie daj Boże został idealny i bez skazy. Ale macie pozdrowienia ode mnie i życzę wam abyście czerpali wszyscy radość z rekonstrukcji oczywiście jak najzgodniejszej z oryginałem, chociaz temat ten uswiadomił mi że ideału nie osiągniemy. ;) Pozdrawia jeszcze raz mauser98k co sprzęt wciąż zbiera a munduru nie ma ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Witam!Ja swoich zdjęć akurat w tym wątku wklejał nie będę (Ci którzy chcieli / chcą je obejrzeć znajdą posty na tym forum, w których one są) – nie uważam, żeby wizerunek mojej sylwetki był doskonały i wiem, że przede mną jeszcze dużo pracy. Ale właśnie możliwość stałego rozwoju, pogłębiania wiedzy i umiejętności jest dla mnie w tym hobby najważniejsza. Jeżeli ktoś kiedyś powie mi, że odtwarzana przeze mnie postać jest idealnie zgodna z pierwowzorem, wtedy głęboko zastanowię się nad rezygnacją z tej pasji – bo stanie się ona nudna i statyczna. Dążenie do ideału powinno być myślą przewodnią każdego z nas kto zajmuje się tym hobby. Dlatego zamysł autora wątku jest z gruntu fałszywy. Każdy kto na poważnie podchodzi do swojej pasji zna własne niedostatki i uchybienia, ale jednocześnie stara się je jak najszybciej eliminować. I tutaj myślę, że tkwi sedno. PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Panowie przecierz od dawna wiemy (co najmniej od roku ) że były już pruby nakłonienia Wielkich i Nieskazitelnych Krytykantów do pokazania swoich zdjec i swoich mundurów zawsze kończyło się na ..........wiemy czym" wiedz nie łudzcie się że tym razem bedzie inaczej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 A co tam, skoro krytykować niedbalstwo mundurowe lubimy, to i samemu też trzeba się wystawić pod lupę. Chciałbym zaprezentować do oceny więc kilka sylwetek żołnierzy polskiej piechoty odtworzonych w ramach łódzkiego stowarzyszenia Strzlecy Kaniowscy". Z chęcią wysłucham konstruktywnej krytyki, odpowiadam bowiem u nas w grupie za jakość i poziom rekontrukcji. Sylwetka nr1: strzelec piechoty, początek lat 30-tych. Płaszcz wz.19, maska RSC, chlebak wz.26. Na głowie hełm francuski wz.15 w polskiej przeróbce. Na pasie głównym ładownice polskie na ammo do karabinu wz.98. Za pasem łopatka piechoty w pozycji do szturmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Sylwetka nr2. Celowniczy rkm wz.28, koniec lat 30-tych.Płaszcz wz.36, ładownice na magazynki do rkm, łopatka za pasem. Do tego standard oporządzenia nowych wzorów: maska wz.32, chlebak wz.33, tornister wz.33 z przytroczonym kocem. Na głowie hełm wz.31. Pod płaszczem letni mundur lniany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Sylwetka nr.3:Podoficer sanitariusz, koniec lat 30-tych.Płaszcz wz.36, na głowie hełm wz.15. Na pasie pistolet wz.35 w kaburze, przez ramie założona maska p-gaz wz.32 oraz torba sanitarna. Dodatkowo chlebak wz.33. Mundur lniany letni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Sylwetka nr.4:Strzelec 28 pułku Strzelców Kaniowskich, koniec września 1939.Płaszcz sukienny wz.36, pełne oporządzenie polowe nowych wzorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Syletka nr.5Amunicyjny obsługi rkm wz.28. Mundur lniany letni, wyposażenie starszych wzorów: maska RSC, tornister wz.27, chlebak wz.26. Na biodrze widoczna ładownica na magazynki do rkm wz.28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.