RyB@14 Napisano 4 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2007 jak usunac farbe podkladowa z helmu i szpachle. wiem ze mozna go ugotowac w proszku do prania i szpachla powinna odpasc ale na czym to dokladniej polega? moze sa jeszcze inne sposoby?z gory dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 4 Sierpień 2007 Share Napisano 4 Sierpień 2007 Podgrzej palnikiem i zeskrzyb. Na pewno zejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 13 Grudzień 2011 Share Napisano 13 Grudzień 2011 Witam!Odgrzeje kotleta.Mianowicie zastanawiam się nad usunięciem szpachli z hełmu bo uznałem, że zostawie go tak jak był - z dziurą z boku. Słyszałem, że można wsadzić hauera do piekarnika i szpachla powinna odpaść, czy to prawda ? jeśli tak to na jaką temperature ? jak długo ? Jeśli okaże się, że to jakaś ściema to zaatakuje palnikiem. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Grudzień 2011 Share Napisano 13 Grudzień 2011 Można do piekarnika na 200C ale śmierdzi.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 13 Grudzień 2011 Share Napisano 13 Grudzień 2011 Ja wkrótce będę miał jeszcze trudniejsze zadanie,mianowicie będę miał pięć hełmów niemieckich kompletnych użytkowanych w OSP.Pomalowane są srebrną farbą i wiem że ta farba była nałożona na oryginalną.Pytanie jak pozbyć się srebrnej farby a oryginalnej nie uszkodzić? Czy to wogóle jest wykonalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 No właśnie ugotować w wodzie z proszkiem do prania, lub bawić się Skansolem.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Gotowanie w proszku do prania to masakra dla pomieszczenia:)Ktoś kiedyś pisał o pomalowaniu rozcieńczalnikiem do farb i zawinięciu w folię by się podusiło,ale nie wiem na ile jest to skuteczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 ja ostatnio pozbywałem się farby z hełmu m42 bo ktoś pomalował po wojnie na taki srakowaty zieleń i właśnie zrobiłem tak jak kol Hebda pisze. Farba zeszła a pod nią było trochę oryginalnej farby, która według mnie jest mocniejsza i nie schodzi tak szybko. Ja owinąłem hełm gazą polałem rozpucholem i wrzuciłem do paru worków na śmieci. Farba już schodziła po ok 30minutach. Jak już farba zmiękła to skrobałem taką szpachelką plastikową. Ważne żeby robić to w dobrze wentylowanym pomieszczeniu bo tak śmierdzi że się nie da wytrzymać i można się naćpać. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Jest specjalny preparat do usuwania powłok farb. Co ważne usuwa tylko jedną warstwę. Nie chodzi mi o zmywacze do farb ale o preparat w formie gęstej(jakby galareta)Kiedyś kupowałem w sklepie chemicznym ale nie pamiętam nazwy. Wali aminiakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Miało być amoniakiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Dzięki za rady koledzy,coś będę modził:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 15 Grudzień 2011 Share Napisano 15 Grudzień 2011 RD-DECAP taki środek chemiczny jest.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 17 Grudzień 2011 Share Napisano 17 Grudzień 2011 WitamSpróbuj spirytusem. Może da radę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 17 Grudzień 2011 Share Napisano 17 Grudzień 2011 A i Kolego karabin raczej nie próbuj środkami do usuwania farby biorą do gołego metalu. Sprawdzone z marnym skutkiem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.